sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

KÝLOSU 40 TL OLAN HIRSIZLARIN GÖZDESÝ AVOKADODA HASAT BAÞLADI

  •  26 Eylül 2022 Pazartesi 13:35

Mersin’de son günlerde hýrsýzlarýn bahçelerden aðaçlarý bile kýrarak çaldýðý tropikal ürünlerden avokadoda hasat baþladý. Ýhracata giden ve kilogramý 40 TL’nin üzerinde olan avokado, fiyatýyla üreticisinin yüzünü güldürdü.

Türkiye'nin yaþ sebze ve meyve üretiminde ilk sýralarda yer alan Mersin'de tropikal ürünlerden avokadoda da hasat baþladý. Nisan ayýna kadar cinsine göre hasadý sürecek olan avokadonun çoðu ihracata giderken, kilosunun 40 ile 42 TL'den alýcý bulduðu aktarýldý. Tarým iþçilerinin sabahýn erken saatlerinde mesaiye baþladýðý bahçelerde, aðaçlarýn 8-10 metre ve meyvenin yaprak gibi yeþil olmasý ise hasadý zahmetli kýlýyor. Hem yerden hem de aðaç üzerinden özel toplama aparatýyla ya tek tek toplanan ya da açýlan brandalara düþürülen meyveler, boyutlarýna göre ayrýlarak ardýndan tüketiciye ulaþtýrýlmak üzere hem iç hem de dýþ pazara sunuluyor.

"40-42 TL üretici için iyi para"

Erdemli ilçesinde hasatla ilgili bilgi veren üretici Ýsmail Batmaz, "Avokado hasadý normal þartlarda eylül ayýnda baþlayýp, nisan ayýnýn sonuna kadar devam eder. Þu an hasada baþladýk, ihracat için hazýrlýklarýmýzý devam ettiriyoruz. Sevkiyatýný baþlattýk yani. Fiyatlar bu sene çokta aþýrý deðil ama 40-42 lira bandýnda, bu þekilde veriyoruz. Üretici için, malý olan için iyi bir para" dedi.

Hasadýn zor ama zahmetli olmadýðýna deðinen Batmaz, "En zahmetli iþ malý yetiþtirip de hýrsýzlara kaptýrmamak, en önemli husus bu. Biz yetiþtiriyoruz adamlar geliyor, avokado hýrsýzlarý çýkamayacaklarý aðaçlarý kökünden kesip götürüyorlar. Ya caydýrýcý cezalar, nitelikli suç diye þey yapacaklar veyahut da gittiði yere kadar götüreceðiz" diye konuþtu.

Aile ekonomisine destek için sabahýn erken saatlerinde mesaiye baþladýklarýný aktaran tarým iþçisi Hayriye Açýkel de, meyvelerin ve yapraklarýn yeþil, aðaçlarýn 8-10 metre olmasý nedeniyle zorlandýklarýný ifade etti.

Paylaþ :
POS CÝHAZLARIYLA YAPILAN TAHSÝLATLAR MALÝYE’NÝN RADARINDA!
MERSÝN’DE EMEKLÝLER YAZI ’BAHAR ÞENLÝÐÝ’ ÝLE KARÞILADI
AKDENÝZ BELEDÝYESÝNDEN KÜLTÜR VE SANATA DESTEK
YENÝÞEHÝR BELEDÝYESÝ 19 MAYIS AYAK TENÝSÝ TURNUVASI DÜZENLÝYOR

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.