sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

70 MÝLYON ÇÝLEK FÝDESÝ TOPRAKLA BULUÞUYOR

  •  1 Eylül 2022 Perþembe 11:04

Türkiye’nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Mersin’in Silifke ilçesinde yeni çilek fidelerinin ekimine baþlandý. Silifke Ticaret ve Sanayi Odasý Baþkaný Nurettin Kaynar, ilçenin Türkiye’deki çilek üretiminin yüzde 40’ýný, ihracatýnýn da yüzde 60’ýný karþýladýðýný bu yýl Silifke çileðinde 60 ile 70 milyon arasýnda fidelerin toprakla buluþacaðýný söyledi.

Temmuz ayý sonu itibariyle tarlalarýn hazýrlanarak fidelerin dikiminin yapýlmasý, budanmasý ve toplanmasý gibi çalýþma süreci Haziran ayýna kadar devam ediyor. Silifke'de yaklaþýk 3 bin aile çilek iþiyle uðraþýyor. Çoðunluðu kadýnlardan oluþan 10 bin kiþi, çilek üretimi sayesinde gelir elde ediyor. Çilek toplama sezonunda Silifkelilerin yaný sýra Þanlýurfa ve Kahramanmaraþ baþta olmak üzere çevre illerden gelen iþçiler de çalýþýyor.

Ýlçede 20 bin dönüm araziden 70 ila 80 bin ton ürün beklenirken, Yurtiçi ve yurtdýþýnda marka olan Silifke çileðinde 60 ile 70 milyon arasýnda çilek fidelerin toprakla buluþacaðý belirtildi.

Kaynar, yüksek kalitedeki meyvelerin iriliðini sezon sonuna kadar koruduðunu, bu nedenle de tüccarlarýn yoðun talebiyle karþýlaþtýklarýný, bu yýl yeni ekilen çilek fidelerinden 20 bin dönüm araziden 70 ila 80 bin ton çilek hasadýnýn yapýlacaðýný dile getirerek, þunlarý kaydetti:

“Coðrafi iþaret tescilli çileðimizin fide ekimi baþlamýþ bulunuyor. Fidelerimiz Toprakla buluþuyor. Geçen yýlki olumsuz Ukrayna Rusya savaþý krizinden dolayý ulaþým ve satýþ sýkýntýsý yaþadýk. Çilek fidesi ekiminde bu yýl azalma var. Sebeplerinden biride girdi maliyetlerin yüksek olmasý. Yine de sezona umutla bakýyoruz. 20 bin dönüm araziden 70 ila 80 bin ton ürün bekliyoruz. Yurtiçi ve yurtdýþýnda marka olan Silifke çileðinde 60 ile 70 milyon arasýnda fideler toprakla buluþacak”

Paylaþ :
POS CÝHAZLARIYLA YAPILAN TAHSÝLATLAR MALÝYE’NÝN RADARINDA!
MERSÝN’DE EMEKLÝLER YAZI ’BAHAR ÞENLÝÐÝ’ ÝLE KARÞILADI
AKDENÝZ BELEDÝYESÝNDEN KÜLTÜR VE SANATA DESTEK
YENÝÞEHÝR BELEDÝYESÝ 19 MAYIS AYAK TENÝSÝ TURNUVASI DÜZENLÝYOR

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.