sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

EJDER MEYVESÝ VE HÝNT ÝNCÝRÝNE ALTERNATÝF "PERU ELMASI"

  •  31 Aðustos 2022 Çarþamba 10:16

Tropikal meyvelerin yetiþtirildiði Mersin’de bir üreticinin baþarýlý sonuç aldýðý Peru elmasýnýn hem açýkta hem de dikensiz olmasý nedeniyle örtü altýnda yetiþen ejder ile meyvesinde dikeni çok olduðu için toplanmasý zahmetli Hint incirine alternatif olarak yaygýnlaþtýrýlmasý için çalýþma baþlatýldý.

Erdemli ilçesinde meraklý üretici Arif Doðan tarafýndan önce saksýlarda ardýndan da bahçede yetiþtirilen Peru elmasýnýn yaygýnlaþtýrýlmasý için çalýþma baþlatýldý. Güney Amerika kökenli Peru elmasýnýn yaygýnlaþtýrýlmasý için Erdemli Tarým ve Orman Müdürlüðünün teknik ekibi Doðan'ýn bahçesini ziyaret ederek, incelemede bulundu. Ýnceleme sonrasýnda diðer tropikal meyvelerden daha lezzetli olan Peru elmasýnýn projeyle deneme parseli kurulmasýna karar verildi. Serada ve açýkta da yetiþtirilebilen meyvenin, özellikle örtü altýnda üretilen ejder ile meyvesi çok dikenli olduðu için zahmetli olan Hint incirine alternatif olabileceði kaydedildi. Ayný zamanda atýl araziler ve süs bitkisi olarak da deðerlendirilmesi mümkün olan Peru elmasý için ilk resmi deneme parselinin kýsa sürede hazýrlanacaðý aktarýldý.

"Açýkta çok güzel verim alýndý"

Ürün alýnan meyveleri yerinde inceleyen Erdemli Tarým ve Orman Müdürü Mesut Yýldýz, "Peru elmasý kaktüs, yani kumu seven tropik bir meyve. Meksika, Güney Amerika kökenli bir bitki. Bitki Erdemli ilçemizde üreticimiz Arif Doðan tarafýndan denendi. Gördüðünüz gibi saksýda, açýkta çok güzel verim alýndý. Ayný bitkiyi üreticimiz örtü altýnda da denedi ve bizimle iletiþime geçti. Biz de müdürlüðümüzün teknik personellerince yaptýðýmýz inceleme ve çalýþmada ejder meyvesi ve Hint incirine alternatif olabileceðini düþündük. Gerçekten çok güzel bir bitki" dedi.

Halk arasýnda kaynana dili, dikenli incir, tahta inciri olarak da bilinen Hint inciri ile Peru elmasýný kýyaslayan Yýldýz, "Hint incirinde meyveler çok dikenli oluyor. Ýþçilik ve özellikle hasatta bazý sýkýntýlar yaþanabiliyor. Bu deneme parselinde iki çeþit Peru elmasý var. Bir tanesi dikenli olan ama dikenler sadece anaç gövdede, meyvede diken yok. Dolayýsýyla hasadý kolay ve zahmetsiz olacak. Meyve aroma olarak Hint incirine göre daha lezzetli, çekirdeði var ama tüketim esnasýnda onu hissedemiyorsunuz" diye konuþtu.

"Deneme parseli kurma çalýþmasýna baþlýyoruz"

Peru elmasý yetiþtirmek için ejder meyvesindeki gibi örtü altýna gerek olmadýðýný da aktaran Yýldýz, "Ejder meyvesi ile kýyaslayacak olursak, ejder meyvesi örtü altýna gereksinim duyuyor. Peru elmasýnda üreticimizde denemiþ açýkta saksýda güzel verim alýndý. Örtü altýnda denemesi de yapýlýyor. Yani açýkta atýl arazilerin deðerlendirilmesinde ejder meyvesine ve Hint incirine alternatif olarak bu ürünün yaygýnlaþtýrýlmasýný destekliyoruz. Teknik konularda üreticimize destek vereceðiz. Ýlçe müdürlüðümüz bünyesinde bir fidanlýðýmýz var. Bu fidanlýkta Peru elmasý ile ilgili bir deneme parseli kurma çalýþmamýza baþlýyoruz" þekline konuþtu.

Üretici Arif Doðan ise, "Peru elmasý için 2 farklý parselde çalýþmalarýmýzý gerçekleþtirdik. Birinci denemelerimiz dýþ ortamda, açýkta yetiþtirdik. Ýkincisini de sera ortamýnda yetiþtiriyoruz. Bir aðaç yaklaþýk 30 tane meyve verdi. Erdemli Ýlçe Tarým Müdürlüðümüzle beraber teknik çalýþmalarýmýzý yapýyoruz. Þu anda deneme üretimlerimize baþladýk. Ýnþallah bunlarý yaygýnlaþtýracaðýz" ifadelerini kullandý.

Paylaþ :
POS CÝHAZLARIYLA YAPILAN TAHSÝLATLAR MALÝYE’NÝN RADARINDA!
MERSÝN’DE EMEKLÝLER YAZI ’BAHAR ÞENLÝÐÝ’ ÝLE KARÞILADI
AKDENÝZ BELEDÝYESÝNDEN KÜLTÜR VE SANATA DESTEK
YENÝÞEHÝR BELEDÝYESÝ 19 MAYIS AYAK TENÝSÝ TURNUVASI DÜZENLÝYOR

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.