sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ÜZÜM SIKMA MAKÝNESÝ HÝBESÝ ÜRETÝCÝLERÝN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜYOR

  •  20 Aðustos 2022 Cumartesi 10:05

Mersin Büyükþehir Belediyesi Tarýmsal Hizmetler Dairesi koordinesinde Sayköy Sulama Kooperatifi’ne hibe edilen üzüm sýkma makinesi, üreticilere pekmez ve sirke yapýmýnda büyük kolaylýk saðlýyor.

Büyükþehir Belediyesi Tarýmsal Hizmetler Dairesi'nde ziraat teknikeri Ramazan Üredi, “Vahap Baþkanýmýz göreve geldiðinden bu yana, kooperatiflerimize baþlattýðýmýz makine-ekipman desteðimiz devam ediyor. Sayköy Sulama Kooperatifi'ne hibe ettiðimiz makinemiz, saatte 1 ton üzüm sýkma kapasitesine sahip. Bu sayede üreticilerimiz artýk sabahlarý 2-3 saat üzüm çiðneme derdinden kurtuldular. Makinemiz sayesinde üreticilerimiz iþçilik ve zamandan tasarruf ederek, ürünlerini 1 saatte sýkýp kaynatýyorlar” dedi.

Eskiden pekmez ve sirke yapýmýnda çok uðraþ verildiðini belirten Sayköy Mahalle Muhtarý Rýza Türkmen ise "Daha önceleri bu üzümler arazilerden toplanýp geldikten sonra, teknelerde çuvallar içerisinde tekmelenip uzunca bir süre zamanýmýzý aldýktan sonra kaynatma iþlemine geçiyorduk. Þimdi yaklaþýk 10 sandýk üzümün çekilme süresi 1 saate kadar inmiþ durumda. Bu da ne demek oluyor? Zamandan tasarruf ettik, en baþta bu. Sonrasýnda ayakla tepelediðimizde 10 sandýk üzümden aþaðý yukarý 6 kasa posa çýkardý. Makineyle çektiðimizde bu posa 1 kasaya kadar düþtü. Mahalleliden aldýðýmýz tepkiler çok olumlu. Özellikle bu sene için konuþalým. Üzümün günümüzde 2 TL olduðu dönemde, pekmez 50- 60 liralara kadar getirisi olan bir ürün. Bundan önce þu pekmezi yapalým desek, en az 2 günümüz gidecekti. Þimdi kadýnlar bu iþi severek yapýyor. Niye severek yapýyor? Bu iþin en zor yaný tepelemeydi. Tepeleme iþinden kurtulduktan sonra, yaklaþýk 3-4 saatlik bir çalýþmayla pekmezimizi elde edebiliyoruz artýk. Gerçekten çok deðerli bir hizmet" diye konuþtu.

“Millet, pekmezden faydalanacak inþallah”

Üzüm sýkma makinesinin üreticilere büyük kolaylýk saðladýðýný dile getiren Sayköy Sulama Kooperatifi Baþkaný Ahmet Çenesikýsa de “Daha önceden üzümleri topluyorduk, geliyorduk, akþam üzeri yorgun argýn tepeleme oluyordu. Ondan sonra çökecek, kaynayacak derken, 2 günümüzü bu iþe veriyorduk. Bu makine sayesinde iþimiz kolaylaþtý. 1 saatte çekiyoruz, ondan sonra çökertip 1-2 saat içinde de kaynýyor. Bir de üzüm bu sene para etmedi. Millet, en azýndan pekmezden faydalanacak inþallah” þeklinde konuþtu.

Yýllardýr yaptýklarý iþlemlerin zorluðunu anlatan Kevser Sayan, “Eskiden üzümü kesip geliyorduk. Teknemiz var büyük, betondan. Onun içine çuvallarla döküyorduk. Aðzýný baðlayýp ayaklarýmýzla tepeliyorduk. Ondan sonra kazanlara alýp ýsýtýyoruz, yüzeyinde köpükler oluþuyor. Köpükleri alýyoruz. Ondan sonra indiriyoruz onu baþka bir kazana, aðzýný kapatýyoruz sabaha kadar o çöküyor. Ondan sonra 3 saatte filan kaynatma oluyor. Akþamdan baþlýyoruz zaten, sabah ezaný kalkýyoruz baþlýyoruz sýcaða kalmayalým diye. Þimdi ürünü getiriyoruz. Hemen kasalarla akþam namazýyla döküp çökertiyoruz” ifadelerini kullandý.

Paylaþ :
POS CÝHAZLARIYLA YAPILAN TAHSÝLATLAR MALÝYE’NÝN RADARINDA!
MERSÝN’DE SAHTE ZEYTÝNYAÐI OPERASYONU, 6 TONDAN FAZLA ÜRÜN ELE GEÇÝRÝLDÝ
AKDENÝZ BELEDÝYESÝNDEN KÜLTÜR VE SANATA DESTEK
MÝLLÝ OKÇUMUZ METE GAZOZ, AVRUPA ÞAMPÝYONU OLDU

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.