sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

BAKAN AÇIKLADI, BÝN 300 TARIM KREDÝ MARKETE KASAP REYONU AÇILACAK

  •  13 Aðustos 2022 Cumartesi 11:23

Tarým ve Orman Bakaný Vahit Kiriþci, “Bin 300 tane tarým kerdi market var. Bu marketlerde inþallah özellikle kasap reyonunu et süt kurumu tabelasýyla donatacaðýz. Kardeþ kuruluþ kardeþ organizasyon olarak tarým kredi marketlerde de bu etlerin satýþýný saðlayacaðýz, hem et süt kurumunu, hem üreticimizi, hem de tüketicimiz lehine bir adým atmýþ olacaðýz" dedi.

Mersin'e gelen Tarým ve Orman Bakaný Vahit Kiriþci, eski Maliye Bakaný Lütfü Elvan, Vali Ali Hamza Pehlivan ile AK Parti ve MHP'li milletvekilleriyle birlikte Erdemli ilçesine baðlý 2 bin 300 rakýmda Toroslarda bulunan Sarýpýnar Yaylasý'na gitti. Burada Sarýpýnar Koyun Keçi Birliði tarafýndan düzenlenen üreticiler buluþmasýnda Yörükler Bakan Kiriþci'yi davul zurna eþliðinde halayla karþýladý. Bakan Kiriþci üreticilerle bir araya gelmesinin ardýndan bir Yörük çadýrýna giderek hem bilgi aldý hem de ikram edilen ayraný içti.

Undaki destek yem de de verilecek

Toprak Mahsulleri Ofisi'ni merkez bankasýna benzeten Bakan Kiriþci, “Arpa alýmýnda TMO þuana kadar, daha bundan sonra alýma da devam ediyor. 4.4 milyon tona geldi. Yani bu izlediðimiz politikalarla oldu. Peki buradaki arpayý üretici kullanýyor, yani hayvanýna yediriyor, o da et, süt almaya çalýþýyor, doðru. Daha önce uygulamýþ olduðumuz arpa desteðimiz Ýnþallah bunun üzerinde tekrar çalýþýyoruz. Bu arpa desteði konusunda bir de regülasyon var bizde, un regülasyonu. Yani un sanayicisine tüketici ucuz ekmek yesin diye buðdayý bugün için 7 bin 450 liradan aldýðýmýz buðdayý 4 bin 500 liradan veriyoruz. Neredeyse 3 bin lirasýný biz regülasyon çerçevesinde bunu kamu kendi üzerine alýyor. Aynýsýnýn benzerini Ýnþallah yemle ilgili de, yem sanayi üzerinden bu üretim maliyetlerinin ana unsuru olan bu yem sektöründe bu tür girdileri sübvanse ederek, regüle ederek oralardan da siz deðerli üreticilere destek vereceðiz" dedi.

Bin 300 tarým kredi markete et reyonu

Hükümetin 2002 yýlýnda göreve geldiðinde 31.7 milyon küçükbaþ hayvan olduðuna dikkat çeken Bakan Kiriþci, “Þu anda 57.5 milyon küçükbaþýmýz var. Yine 9.8, 9.9 milyon civarýnda büyükbaþýmýz vardý, onlarý da biz 18 milyona çýkardýk. Ama biz kesinlikle ve kesinlikle bu bütün hayvan varlýklarýmýzý adým adým takip ediyoruz. Buradan hareketle de atýlmasý gereken adýmlarý da zamanýnda, yerinde ve dozunda atmaya çalýþýyoruz. Bir diðer konuda ikinci yol da çünkü canlý hayvan varlýðýmýzda bir artýþ var, bunun belirli ölçülerde eritilmesi lazým. Nasýl yapacaðýz bunu, içeride et tüketimini teþvik ederek. Bunun için ne yaptýk, et süt kurumu olarak küçükbaþ hayvan etinde yüzde 25 indirime gittik. Biz asla, almýþ olduðumuz canlý hayvanlarýn fiyatlarýnda bir indirime gitmedik. Biz bunun üreticimizin de lehine olsun diye yaptýk. O nedenle bizim bu davranýþýmýzý kimse yanlýþ deðerlendirmesin. Biz buradaki þiþkinliði, buradaki yýðýlmayý kýsmi de olsa azaltalým ve bizim küçükbaþ hayvan üreticimiz bundan pozitif yönde olumlu manada etkilensin istedik. Dolayýsýyla öbür tarafta da tüketici bundan memnun. Yani þuanda bizim Et Süt Kurumu satýþ maðazalarýmýzýn önünde kuyruklar oluyor. Ama tarým kredi, bin 300 tane tarým kerdi market var. Bu bun 300 tane tarým kredi marketlerde inþallah bunlarda da özellikle kasap reyonunun et süt kurumu tabelasýyla donatacaðýz. Kardeþ kuruluþ kardeþ organizasyon olarak tarým kredi marketlerde de bu etlerin satýþýný saðlayacaðýz. Böylelikle hem et süt kurumunu, hem de üreticimizi, hem tüketicimizi herkesin lehine bir adým atmýþ olacaðýz" diye konuþtu

“Üreticinin ürettiðine nankörlük eden sizin cevap vermeniz gerekir"

Konuþmasýný sürdüren Bakan Kiriþci, “Bu üreticinin ürettiðini nankörlük eden, ürettiðini görmezden gelen, bu ülkede bir þey üretilmiyor diyen, yaygara koparanlara sizin cevap vermeniz gerekir. Eðer bu ülkenin ayaðýna bir taþ deðerse biliniz ki sadece Müslüman ülkeler deðil, bütün mazlum milletler, onlarda bu ülkenin düþeceði durumdan Allah muhafaza zarar görür. Dünyada süper güçler vardý deðil mi. Bir tarafta Amerika, öbür tarafta Rusya, bir tarafta Çin, diðer tarafta Avrupa. Rusya Ukrayna savaþýnda kim orada aðabeylik rolü üstlendi, Türkiye. Birleþmiþ Milletler sadece resmi olarak bulundu. Ama bütün operasyon, bütün görüþmeler sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde Türkiye tarafýndan yürütüldü" ifadelerini kullandý.

"Þu anda ortalýk bizim buralarýn tabiriyle süt liman"

Olaðanüstü bir dönemden geçildiðine deðinen Bakan Kiriþci, “Yani birisi size bundan üç yýl önce bir virüs çýkacak, bu virüs ortalýðý kasýp kavuracak ve herkes bir acz içerisinde hareket edecek. O kendisini dünyanýn süper gücü zanneden ülkeler bile artýk acziyetlerini kendileri kabul edecekler dese hepimiz, hadi caným sende derdik. Am bunlarýn hepsini gördük mü, gördük. Fakat bu ülke hamdolsun pandemi de dahil olmak üzere hiçbir þeyin kýtlýðýný ve yokluðunu yaþamadý arkadaþlar. Ayçiçeði yaðý ile ilgili bir giriþimde bulunuldu, art niyetli çevreler onlarda gerekli derslerini aldýlar. Ve ondan sonra þuanda ortalýk bizim buralarýn tabiriyle süt liman. Dolayýsýyla sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn önderliðinde hükümetimizin izlemiþ doðru politikalarýn bir tezahürüdür" þeklinde konuþtu.

Paylaþ :
POS CÝHAZLARIYLA YAPILAN TAHSÝLATLAR MALÝYE’NÝN RADARINDA!
BAÞKAN YILDIZ, ÖZEL BÝREYLERLE PÝKNÝK YAPTI
AKDENÝZ BELEDÝYESÝNDEN KÜLTÜR VE SANATA DESTEK
SÜPER LÝG’DE 2024-2025 SEZONU 9 AÐUSTOS’TA BAÞLAYACAK

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.