sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

SEÇER: "TARIMSAL ÜRETÝME KATKI SUNMAK ÝÇÝN HER TÜRLÜ DESTEÐÝ YAPIYORUZ"

  •  8 Aðustos 2022 Pazartesi 11:19

Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer, Gülnar ilçesinde küçükbaþ hayvan daðýtým törenine katýldý, nohut hasadý yaptý, vatandaþlarla bir araya geldi.

Seçer, Gülnar temaslarý çerçevesinde ilk olarak Tarýmsal Hizmetler Dairesi koordinesinde yürütülen 'Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim' projesi çerçevesinde, Gülnar Zeyne'de 4 yeni yetiþtiriciye küçükbaþ hayvanlarýnýn daðýtýldýðý törene katýldý. Her yýl 60 aileye 25'er küçükbaþ hayvan ve 4'er ton yem desteðinde bulunulan 'Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim' projesinin detaylarýndan bahsederek, her bölgenin özelliðine göre daðýtýmlarýn yapýldýðýný anlatan Seçer, “Buraya, bu bölgeye uygun kýl keçisi veriyoruz. Bugünle beraber burada toplam 15 yeni iþletme oluþmuþ. 24 diþi, 1 erkek hayvan veriyoruz. Bir süre sonra kendi içinde yeni iþletmeler, bu ürettiðimiz hayvanlardan oluþuyor. Biz bu yýl toplamda 60 aileye 1500 hayvan daðýtýyoruz. 527 hayvanýmýz bize kendi iþletmelerimizden geldi. 5'inci yýl sonunda tüm hayvanlarý, üretilen hayvanlardan saðlayacaðýz ve çark kendi kendine dönecek. Artýk para vermeden kendi iþletmelerimiz, her yýl yeni 25 aileye hayvan verebilecek ama yemini yine biz vereceðiz. Veteriner hizmetlerini de biz vereceðiz. Çok deðer ve önem verdiðim bir proje. Bu hayvanlar damýzlýk hayvanlar ve bölgede çeþit bakýmýndan da kaliteyi artýracak” dedi.

“Kadýnlarý üretime dahil ediyoruz”

Üretmenin dünyanýn en helal kazancý olduðunu ve kadýn üreticilere ayrý bir önem verdiklerini vurgulayan Seçer, “Bu yüzden Mersin Büyükþehir Belediyesi 3 yýldýr her konuda tarýma destek projelerine büyük önem verdi. Kadýnlarý üretime dahil edelim, kadýnlar doðduðu yerde üretim yapsýn, biz onlarýn ürünlerinin ekonomik deðere dönüþmesini saðlayalým diye gayret gösteriyoruz” ifadelerini kullandý.

Seçer, projeleri gerçekleþtirirken kadýnlara öncelik tanýyacaklarýný hatýrlatarak, Gülnar'daki kadýnlar için de hamur yoðurma makinesi desteði vereceklerini söyledi. Seçer, “Biz þu ana kadar 160 tane hamur yoðurma makinasý daðýtmýþýz. Ýsteyen bütün köylere veriyoruz. Kadýnlarýmýz baþ tacý. Bir üzüm sýkma makinasý vermiþiz. Yine bu yýl içinde 1 ceviz soyma makinasý, 1 adet erik boylama makinasý veriyoruz. Maþallah Gülnar üretiyor. Ceviz var, erik var, üzüm var, her þey var” diye konuþtu.

Programýnýn devamýnda Baþkan Seçer, Gülnar Eðitim ve Öðretimi Destekleme Kurs Merkezinde öðrenim gören ve LGS Gülnar 1'ncisi olan Ýzzet Nergiz'i evinde ziyaret etti. Güzel bir sohbetin yaþandýðý ziyarette Nergiz ailesi, eðitim desteklerinden dolayý Baþkan Seçer'e teþekkür etti.

“Tarýma önemli desteklerimiz oluyor”

Bazý desteklerin, Büyükþehir Belediyesinin sorumluluðunda olmasa dahi yapýldýðýný kaydeden Baþkan Seçer, kooperatifler üzerinden sulama borusu desteði saðladýklarýný söyledi. Seçer, “Her yýl 100 kilometre sulama borusu daðýtmayý hedefledik. 2 yýldýr daðýttýðýmýz sulama borularý konusunda çok ciddi rakamlara ulaþtýk. Fakat, 2 yýl önce aldýðýmýz sulama borularýnýn fiyatý, bugün yüzde 400 artmýþ. Bu durum bizim de bütçemizi zorladý ama biz ona raðmen desteklerimizde kýsýtlamaya gitmedik” þeklinde konuþtu.

Baþkan Seçer, avokado fidanýndan incir fidanýna, nergis soðanýndan lavanta fidesine kadar bölgede yetiþebilecek, üreticilerin gelirlerine katký saðlayabilecek ne kadar ürün varsa destek saðladýklarýný ifade ederek, “Övünerek söyleyebilirim ki, Türkiye'de uygulanan tarým projeleri arasýnda en önemli projelerin altýna imza atan belediye ya da belediyelerden biri Mersin Büyükþehir Belediyesidir. Çok önemli, çok deðerli tarýmsal desteklerimiz oluyor. Arýcýlarýmýza da yardýmcý oluyoruz. Gülnar'da bu yýl arýcýlarýmýza destek olarak, bal saðým çadýrý vereceðiz. Yine bu yýl Gülnar bölgesinde, büyükbaþ hayvan sahibi yetiþtiricilerimize de yem desteðimiz olacak. Bu desteði tüm Mersin çapýnda da yapacaðýz. Yine ekim-kasým ayýnda Gülnar'da ceviz, badem, incir fidaný, lavanta fidesi daðýtýmýný gerçekleþtireceðiz” dedi.

Paylaþ :
230 VERGÝ MÜFETTÝÞÝ 50 ÝLDE SAHAYA ÝNDÝ! 17 MÝLYAR LÝRALIK SAHTE FATURAYA ÝNCELEME
BAÞKAN YILDIZ, ÖZEL BÝREYLERLE PÝKNÝK YAPTI
AKDENÝZ BELEDÝYESÝNDEN KÜLTÜR VE SANATA DESTEK
ANCELOTTÝ, AYLARCA FORMA VERMEDÝÐÝ ARDA’YI ÞÝMDÝ YERE GÖÐE SIÐDIRAMIYOR: TOP ONA AÞIK

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.