sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

KAYISIDA ÇAÐATAYBEY FARKI

  •  18 Haziran 2022 Cumartesi 10:32

Mersin’de Alata Bahçe Kültürleri Araþtýrma Enstitüsü’nde daha önce geliþtirilip Türkiye’nin sofralýk kayýsýda yüzde 85’ini karþýlayan ve Mut’ta bahçeleri kurulan yerli çeþitlerden ’Çaðataybey’i zirai don ve soðuk hava etkilemediði gibi beklenenin üzerinde ürün vermesi dikkat çekti.

Mersin'de Alata Bahçe Kültürleri Araþtýrma Enstitüsü'nde daha önce geliþtirilip Türkiye'nin sofralýk kayýsýda yüzde 85'ini karþýlayan ve Mut'ta bahçeleri kurulan yerli çeþitlerden 'Çaðataybey'i zirai don ve soðuk hava etkilemediði gibi beklenenin üzerinde ürün vermesi dikkat çekti.

Türkiye'nin yaþ meyve ve sebze üretiminde önemli bir yere sahip olan Mersin'de her ilçede farklý ürünler ön plana çýkýyor. Mut ilçesi de 16 milyon aðaçta yýlda 150 bin ton sofralýk kayýsý üretimiyle biliniyor. Bunda Tarým ve Orman Bakanlýðý, Tarýmsal Araþtýrmalar ve Politikalar Genel Müdürlüðüne baðlý Alata Bahçe Kültürleri Araþtýrma Enstitüsü Müdürlüðü tarafýndan 2004 yýlýnda geliþtirilen ve tescillenip bahçeleri kurulan türlerden 'Çaðataybey' ile 'Alata Yýldýzý'nýn da önemli bir katkýsý olduðu biliniyor. Kayýsýnýn ekonomik deðerinden üreticinin faydalanmasý için yapýlan çalýþma ile bahçelerde yer alan yerli melez çeþitlerden 'Çaðataybey'in uzun yýllar sonra ilk defa çetin geçen kýþ mevsiminde farkýný ortaya koyduðu kaydedildi. Mersin Mut'ta da farklý çeþitlerde verim kaybý yüzde 30 oldu. Ancak yerli çeþitlerden Çaðataybey'de verimin arttýðý kaydedilirken, Ar-Ge çalýþmasýnýn sürdüðü 40 çeþit kayýsýda amacýn yeni çeþitler geliþtirmek olduðu aktarýldý.

Paylaþ :
POS CÝHAZLARIYLA YAPILAN TAHSÝLATLAR MALÝYE’NÝN RADARINDA!
MERSÝN’DE EMEKLÝLER YAZI ’BAHAR ÞENLÝÐÝ’ ÝLE KARÞILADI
AKDENÝZ BELEDÝYESÝNDEN KÜLTÜR VE SANATA DESTEK
YENÝÞEHÝR BELEDÝYESÝ 19 MAYIS AYAK TENÝSÝ TURNUVASI DÜZENLÝYOR

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.