MERSÝN’DE MOLOZ VE HAFRÝYAT ATIKLARI GERÝ DÖNÜÞTÜRÜLECEK
7 Haziran 2022 Salý 13:23
Mersin Büyükþehir Belediyesince Hafriyat Topraðý, Ýnþaat ve Yýkýntý Atýklarý Geri Dönüþüm Tesisi kuruldu.
Yeniþehir ilçesi Emirler Mahallesi'nde 104 dönüm alana kurulan tesis sayesinde kentteki her türlü inþaat ve yýkýntý atýðý, hafriyat topraðý ve asfalt atýklarý iþlemden geçirilerek geri dönüþtürülebilecek. Geri dönüþtürülemeyen atýklar ise ayný alan içerisindeki kazý fazlasý döküm alanýnda depolanacak.
Tesis, günlük yaklaþýk 3 bin ton civarýnda kýrým yapýlabilme kapasitesi ve 500 bin metreküpten fazla depolama alaný özelliði ile hem Mersin'de hem de Çukurova Bölgesinde ilk olacak. Tesis sayesinde hem çevresel kirliliðin hem de görüntü kirliliðinin önüne geçilirken, geliþi güzel þekilde çevreye býrakýlan atýklar ekonomiye kazandýrýlacak. Tesis belirli bir sürenin ardýndan depolama kapasitesini doldurduktan sonra aðaçlandýrýlarak, orman alaný haline getirilecek.
Tesis, 500 bin metreküpten fazla inþaat atýðýný depolayacak
Mersin Büyükþehir Belediyesi Ýmar Ýnþaat A.Þ Genel Müdür Yardýmcýsý Emir Can Özgür, kýsa bir süre sonra hizmete açýlacak Hafriyat Topraðý, Ýnþaat ve Yýkýntý Atýklarý Geri Dönüþüm Tesisi'nin özelliklerinden bahsederek, "Ýnþaat atýklarý, depolama ve geri dönüþüm üzerine hizmet verecek. Tesisimiz faaliyete girdiðinde yaklaþýk 500 bin metreküp hatta daha fazla inþaat atýðýný bu alanda depolamayý hedefliyoruz” dedi.
“Depolama alaný tekrar aðaçlandýrýlarak yeni bir orman alaný kazandýrýlacak”
Atýklarýn ayrýþtýrýlarak geri dönüþüme kazandýrýlacaðýný, geri dönüþemeyen atýklarýn da depolanacaðýný kaydeden Özgür, “Buraya gelen atýklardan da ayrýþtýrma prosesi uygulayýp geri dönüþüme uygun olanlarý makinalarýmýzla ekonomiye tekrar kazanýlabilir çeþitli malzemelere dönüþtüreceðiz ve bunlarýn satýþýný saðlayacaðýz. Bu yolla da þirketimize bir gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Geri dönüþtürülemeyecek malzemeleri depolama alanýmýzda kademeli olarak depolamaya baþlayacaðýz. Bu alan yaklaþýk 5-6 yýl içinde ömrünü tamamladýðýnda tekrar aðaçlandýrýlarak yeni bir orman alaný kazandýrýlacak. Bu süre boyunca þehrimizdeki potansiyel çevre kirliliðinin önüne geçmiþ olacaðýz” diye konuþtu.
Özgür, günlük yaklaþýk 3 bin ton civarýnda kýrým yapýlacak olan tesiste hafriyat atýklarýnýn yaný sýra asfalt atýklarýnýn da prosesten geçirileceðini sözlerine ekleyerek, þunlarý söyledi: “Dönüþtürülen malzeme yine þehrimizde kullanýlmak üzere belirlenen uygun fiyatlarla satýþa sunulacak. Buradan da bir gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Hem gelir elde edip hem de çevreye zararýn önüne geçme hedefimiz var. Günlük kýrým kapasitemiz günde yaklaþýk 2 bin 500-3 bin ton civarýnda. Bu gelen malzemenin cinsine de baðlý. Yine bu projeye entegre olacak þekilde hedeflediðimiz mobil hafriyat taþýma araçlarýmýzla þehirde kaçak dökümünün de önüne geçmeyi hedefliyoruz. O araçlarla topladýðýmýz malzemeyi sahamýza getirip iþleyeceðiz. Hedefimiz buna benzer bir tesisi þehrimizin baþka bir noktasýna daha kazandýrmak”dedi.