sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

YENÝDÜNYA ÜRETÝCÝSÝNÝ FÝYATIYLA SEVÝNDÝRDÝ

  •  9 Mayýs 2022 Pazartesi 08:48

Mersin’in sarý altýný yenidünya, diðer adýyla Malta eriðinde hasat dönemi baþladý. Kilosu 15 TL’ye kadar alýcý bulan yenidünya, üreticisini sevindirdi. Türkiye’nin farklý illerinin yaný sýra birçok ülkeye de gönderilen yenidünya meyvesinin hasadýnýn yaklaþýk bir ay süreceði belirtildi.

Türkiye'nin yaþ sebze ve meyve üretimde önemli merkezlerinden olan Mersin'de açýktaki yenidünya bahçelerinde meyveler olgunlaþtý. Özellikle Erdemli ilçesinde yoðun olarak bahçeleri bulunan yenidünya meyvelerinin sararmasý göze hitap ederken, hasat dönemi de baþladý. Bahçelerde yaklaþýk 15-20'þer kiþilik iþçi gruplarý meyveleri özenle toplayarak kasalarla hale gönderiyor. Burada kalitesine göre meyvenin kilogramý 15 TL'ye kadar alýcý buluyor. Baþta Ýstanbul, Ýzmir, Ankara ve Bursa olmak üzere Türkiye'nin dört bir tarafýna gönderilen yenidünya meyvesi, Rusya, Azerbaycan, Arap ve AB ülkelerine de satýlarak ülkeye döviz girdisi saðlanýyor. Bir aðacýn 100 ile 150 kilogram arasýnda ürün vermesi ise üreticisini mutlu ediyor.

Hasat bir ay sürecek, yurt dýþýna da gönderiliyor

Yenidünya meyvesinin hasadýna baþladýklarýný belirten Yusuf Kenan Eser, ”15-20 kiþiyle hasat yapýyoruz. Bu sene sýcak meyveyi biraz etkiledi. Buna þükür. Þu anda meyve türünden yoðun olarak yenidünya çýktý. Hasat yaklaþýk bir ay sürüyor. Çalýþtýðýmýz insanlar da, bizler de memnunuz” dedi.

Çok zor þartlar altýnda bu kalitede ürün yetiþtirdiklerini söyleyen üretici Polat Þen ise, “Yoðun hasat dönemine baþladýk, fiyatlardan memnunuz. Kýþýn don oldu, meyvenin bir kýsmý etkilendi. Geçenlerde de biraz güneþ yaktý. Onun için bu sene ürün biraz kýsýtlý ama dalda kalan ürünümüz iyi þükür” diye konuþtu.

Üreticilerin yoðun hasat döneminde olduðunu aktaran sebze ve meyve alýþ satýþý yapan hal esnaflarýndan Erkan Aylak, “Yenidünya meyvesine talep oldukça fazla. Kalitesine göre 15 TL'ye kadar satýlýyor. Ýstanbul, Ankara, Ýzmir ve Bursa baþta olmak üzere Türkiye'nin dört bir tarafýna bu ürünleri pazarlýyoruz. Yurt dýþýna da satýþlarýmýz oluyor. Aracý firmalarla baþta Rusya, Azerbaycan olmak üzere Arap ve Avrupa ülkelerine bu ürünleri gönderiyoruz” dedi.

Paylaþ :
230 VERGÝ MÜFETTÝÞÝ 50 ÝLDE SAHAYA ÝNDÝ! 17 MÝLYAR LÝRALIK SAHTE FATURAYA ÝNCELEME
BAÞKAN YILDIZ, ÖZEL BÝREYLERLE PÝKNÝK YAPTI
AKDENÝZ BELEDÝYESÝNDEN KÜLTÜR VE SANATA DESTEK
ANCELOTTÝ, AYLARCA FORMA VERMEDÝÐÝ ARDA’YI ÞÝMDÝ YERE GÖÐE SIÐDIRAMIYOR: TOP ONA AÞIK

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.