Türkiye’nin sofralýk kayýsý ihtiyacýnýn yüzde 85’ini karþýlayan Mersin’in Mut ilçesinde açýkta kayýsý hasadý baþladý.
65 bin dekar alanda bu yýl 100 bin ton kayýsý rekoltesi bekleniyor. Ortadoðu ve Avrupa ülkelerine 70 bin ton kayýsý ihracatý hedefleniyor.Ýlçe Tarým ve Orman Müdürü Ekrem Bayýr, ilçede aðýrlýklý olarak, Al Kayýsý, Precoce de Thriyinthe, Septik, Ýtalyan Tokalý, Tokaloðlu, Bebeko, Karacabey, Ninfa, Erkenci Mogador, Þekerpare ve Çaðataybey cinsi kayýsý üretimi yapýldýðýný söyledi.
65 bin dekar alanda kayýsý yetiþtirildiðini belirten Bayýr, “Türkiye'nin sofralýk kayýsý üretiminin yüzde 85'i ilçemizden yapýlmaktadýr. Yaklaþýk 100 bin ton kayýsý rekoltesi beklentimiz var. Mut kayýsýsý, ilçemizin sahip olduðu mikro klima özelliði sayesinde kaliteli ve uzun raf ömrüne sahip, tamamen organiktir" dedi.
Üreticiler ise açýkta ilk sofralýk kayýsý hasadýný yaptýklarýný ve kilosunu 50 ila 60 liradan sattýklarýný söyledi.