sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

TURFANDA ÜZÜMLER AVRUPA YOLUNDA

  •  28 Nisan 2022 Perþembe 12:00

Türkiye’nin turfanda meyvelerinin ilk hasadýnýn yapýldýðý kentlerin baþýnda yer alan Mersin’de örtü altýnda üretilen üzümler hasat edilerek 100 ile 130 TL arasýnda satýþa sunuluyor, hem iç piyasaya hem de Avrupa ülkelerine gönderiliyor.

Yaþ sebze ve meyve üretiminde Türkiye'nin önemli merkezleri arasýnda ilk sýralarda yer alan Mersin'de, açýk bahçelerin yaný sýra çok sayýda serada da turfanda meyve yetiþtiriliyor. Daha önce erikten, kayýsýya, yenidünyadan kavuna kadar bir çok ürünün turfanda hasat edildiði kentte þimdi de üzüm hasadýna baþlandý. Erdemli ilçesi Kocahasanlý Mahallesi'nde Üstül ailesine ait serada sabahýn erken saatlerinde iþçiler gelerek üzümleri tek tek özenle kesti. Ýlk üzümler yaklaþýk birer kiloluk paketlere yerleþtirilerek kutulanýp satýþý yapýlan þehirlere sevk edildi. Ýlk ürünlerin kalitesine göre 100 ile 130 TL arasýnda alýcý bulduðu belirtildi. Ýlk önce turizm bölgeleri baþta olmak üzere büyük þehirlere gönderilen üzümlerin, hasat yoðunluðuna göre Avrupa ülkeleri ile Katar ve Dubai'ye gönderildiði kaydedildi.

40 senedir çiftçilikle uðraþtýklarýný belirten 58 yaþýndaki Ayþe Üstül, ”8 yýldýr örtü altýnda üzüm yetiþtiriyoruz. Emeði çok, sürekli doðal ilaçlarla destekliyoruz. Ot ve yapraklarý ýslayarak ýslak gübre veriyoruz. Elimizden geldiði kadar daha kaliteli yapmaya çalýþýyoruz. Ýnþallah sofralara daha güzel üzüm ve meyve çeþitlerini yetiþtiririz” dedi.

Avrupa ile Dubai ve Katar'a gönderiliyor

Kocahasanlý bölgesinde üzüm hasadý yaptýklarýný anýmsatan ziraat mühendisi Emine Yaman Kutlu, ”Burada bizim iþlerimiz Kasým ayýn da budama ile baþladý daha sonra örtü altýnda fasulye diktik hasadýný yaptýk. Ardýndan üzümlerimizin yapraklarýný topladýk onlarý deðerlendirdik. Þu anda ana ürünümüz üzümü hasat ediyoruz. Açýk alanda da üzümlerimiz yetiþiyor ancak örtü altýnda 2 ay sonra yetiþiyor. Biz burada turfanda yetiþtirerek 2 ay öne aldýk hasadýmýzý" diye konuþtu.

Yurt içinde Ýstanbul, Ankara, Antalya, Ýzmir gibi büyük illere hasat ettikleri ürünleri gönderdiklerini aktaran Kutlu, üzümler de hasat yoðunlaþtýðý zaman ise Belçika, Almanya gibi Avrupa ülkeleriyle Katar ve Dubai'ye ye ihraç edildiðini kaydetti.

Kilogramý 130 TL'ye kadar satýlýyor

Örtü altýnda yetiþen üzümü satýn alan tüccar Mükremin Takan ise, ”Mersin'in Erdemli ilçesinde ilk üzümler oldu hasadýný yapýyoruz. Bunu yurt içi ve yurt dýþýna gönderiyoruz. Bu yýl inþallah bereketli olur iyi üzüm var. Kilogram fiyatý 100 ile 130 TL arasýnda deðiþiyor, bereketli bir sezon bekliyoruz, yurt dýþýnda Belçika ve Almanya gibi AB ülkelerine gönderiyoruz” ifadelerini kullandý.

Paylaþ :
230 VERGÝ MÜFETTÝÞÝ 50 ÝLDE SAHAYA ÝNDÝ! 17 MÝLYAR LÝRALIK SAHTE FATURAYA ÝNCELEME
BAÞKAN YILDIZ, ÖZEL BÝREYLERLE PÝKNÝK YAPTI
AKDENÝZ BELEDÝYESÝNDEN KÜLTÜR VE SANATA DESTEK
ANCELOTTÝ, AYLARCA FORMA VERMEDÝÐÝ ARDA’YI ÞÝMDÝ YERE GÖÐE SIÐDIRAMIYOR: TOP ONA AÞIK

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.