sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

TAZESÝNÝN KÝLOSU 400, KURUSU 3 BÝN TL, TÜRKÝYE’DE ÝLK DEFA ÜRETÝMÝ YAPILDI

  •  11 Nisan 2022 Pazartesi 13:16

Türkiye’de belirli bölgelerde doðal olarak yetiþen ancak þu ana kadar birkaç ülke dýþýnda üretimi yapýlamayan ’Kuzugöbeði Mantarý’ Türkiye’de ilk defa Mersin’de Alata Bahçe Kültürleri Araþtýrma Enstitüsü’nde kurulan bir serada üretilerek verimli bir sonuç elde edildi.

Türkiye'de belirli bölgelerde doðal olarak yetiþen ancak þu ana kadar birkaç ülke dýþýnda üretimi yapýlamayan 'Kuzugöbeði Mantarý' Türkiye'de ilk defa Mersin'de Alata Bahçe Kültürleri Araþtýrma Enstitüsü'nde kurulan bir serada üretilerek verimli bir sonuç elde edildi. Tazesinin kilogram fiyatýnýn 400, kurusunun ise 3 bin TL olduðu mantarýn fiyatýnýn, Ar-Ge çalýþmalarýnýn tamamlanmasýnýn ardýndan çiftçiye alternatif ürün olarak sunulmasý hedefleniyor.

Türkiye'nin yaþ meyve ve sebze üretiminde önemli bir yere sahip olan Mersin'de doðal ortamda yetiþen ancak kültürel olarak henüz hiç üretimi yapýlmayan kuzugöbeði mantarýnýn ekonomik deðerinden üreticinin faydalanmasý için Tarým ve Orman Bakanlýðý, Tarýmsal Araþtýrmalar ve Politikalar Genel Müdürlüðü'ne baðlý Alata Bahçe Kültürleri Araþtýrma Enstitüsü Müdürlüðü tarafýndan çalýþma yapýldý. Daha önce küçük denemeler yapan enstitü ekibi, 'Kuzugöbeðinin Kültüre Alýnmasý' projesini hazýrlamak için seraya doðadan topladýklarý kuzugöbeði mantarýný ekti. Mart ayýndan itibaren kendini göstermeye baþlayan mantarlar, bir ay sürede tamamen çýkarak bir kýsmý hasat seviyesine geldi. Kilogramda fiyatý 400 TL olmasý nedeniyle yaklaþýk bir dönümlük alanda 300 ile 700 kilogram arasýnda ürün alýnabileceði bunun da üreticiye 120 ile 280 bin TL arasýnda kazanç saðlayacaðý kaydedildi. Kurutulmuþ halinin 3 bin TL olduðu mantarýn enstitüdeki Ar-Ge çalýþmalarýnýn ardýndan projenin hayata geçirileceði ve üretimin süreceði ifade edildi.

Çalýþma ile ilgili bilgi veren Enstitü Müdürü Doç. Dr. Davut Keleþ, "Tarým Orman Bakanlýðý Tarýmsal Araþtýrmalar ve Politikalar Genel Müdürlüðüne baðlý Alata Bahçe Kültürleri Araþtýrma Enstitüsü olarak birçok araþtýrma yapmaktayýz. Bu araþtýrmalardaki amacýmýz çiftçinin kazancýný çeþitlendirmek, kar oranýný, gelir oranýný yükseltmek, doðada yetiþen, doðada toplamasý yapýlan ürünleri kültüre almak gibi projeler yürütmekteyiz. Bu projelerden bir tanesi de þuan içinde bulunduðumuz serada kuzugöbeði mantarý yetiþtiriciliðini nasýl kültüre alabiliriz diye geliþtirmiþ olduðumuz bir proje sonucunu görüyoruz. Gördüðünüz gibi serada þuan ki tarihte bu sýfýr rakýmda kuzugöbeði mantarý olmamasýna raðmen, þuan Toroslarda bin rakýmdan sonra bulunmakta olmasýna raðmen kuzugöbeðinin yetiþtiðini görmektesiniz, bu da çalýþmalarýmýzýn baþarýlý olduðunu göstermektedir” dedi.

“Müthiþ bir gelir elde ediliyor, Fransýz mutfaðýnýn vazgeçilmezi”

Kuzugöbeðinin birçok isimle anýldýðýný anýmsatan Doç. Dr. Keleþ,” Çok deðerli bir mantar, özellikle Fransýz mutfaðýnda vazgeçilmezlerden. Kuzugöbeðinin girdiði Fransýz yemekleri 4-5 katýna fiyatla satýlmaktadýr. Çünkü kuzugöbeði ayný zamanda þifa kaynaðý olarak bilinmektedir. Kuzugöbeði mantarýnýn yetiþtiriciliði ile biz burada dekardan 300 kilogram ile 700 kilogram arasýnda bir ürün almayý hedeflemekteyiz. Yaþ kuzugöbeði mantarýnýn kilosu 400 liradan satýldýðýný düþünecek olursak, müthiþ bir gelir elde ediliyor. Dekara 120 bin ile 280 bin lira arasýnda bir gelir elde etme olanaðý sunmaktadýr. Bu aradaki fark yapmýþ olacaðýmýz AR-GE çalýþmalarý ile yukarýlara doðru çýkarýlacaktýr. Bu da yapýlacak olan AR-GE çalýþmalarýnýn önemini göstermektedir. Kuzugöbeðinin kültüre alýnmasý projemiz sayesinde ilk kez doða deðil de serada yetiþtiriciliðini yapýyoruz. Tabi ki dünya da birkaç ülkede yetiþtiriciliði yapýlýyor ama Türkiye'de bu bir ilktir” ifadelerini kullandý.

Paylaþ :
230 VERGÝ MÜFETTÝÞÝ 50 ÝLDE SAHAYA ÝNDÝ! 17 MÝLYAR LÝRALIK SAHTE FATURAYA ÝNCELEME
YAPAY ZEKANIN BELÝRLEDÝÐÝ MERSÝN’ÝN EN GÜZEL ÝLÇESÝ TARSUS ÇIKTI
MERSÝN’DE GENÇLÝK BAYRAMI HAFTA BOYUNCA DOLU DOLU KUTLANDI
MSK, FÝNALE YÜKSELDÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.