sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

BÝR FÝDANI 10 YIL MEYVE VERÝYOR, KÝLOSU 100 TL’DEN SATILIYOR

  •  22 Þubat 2022 Salý 10:29

Mersin’de üniversite öðrencisi gencin örtü altýnda yetiþtirerek ilk hasadýný yaptýðý Türkiye’de çarkýfelek veya aþk meyvesi olarak bilinen passifloranýn kilogram fiyatý 100 ile 120 TL arasýnda satýlýyor.

Ankara'da Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliði'nde eðitim gören 21 yaþýndaki Fatih Serin, bir arkadaþý ile birlikte Mersin'in Erdemli ilçesinde ailesinin kullanmadýðý serayý tropikal bir ürünle deðerlendirdi. Daha önce sebze dikilen serada çarkýfelek veya aþk meyvesi olarak bilinen passiflorayý dikip yetiþtiren Serin, ilk hasattan 300 kilograma yakýn ürün aldý. Bir fidanýn 10 yýl ürün verdiðini bir dönümde ilk yýlda 300 kilogram, beþinci yýldan sonra 2 tondan fazla ürün alýnabildiðini belirten Serin, meyvenin kilogram fiyatýnýn 100 ile 120 TL arasýnda alýcý bulduðunu, perakende satýþlarda ise bu rakamýn 200 TL'ye kadar ulaþtýðýna dikkat çekti.

“3 tona kadar ürün alýnabiliyor”

Yaklaþýk 9 ay önce çarkýfelek meyvesini serasýnda ektiðini belirten genç giriþimci Fatih Serin, ”Daha önce burada domates fasulye gibi ürünler ekiliyordu. Artýk onlar pek bir getiri saðlamýyor. Bizde bir arayýþa girdik. Avokado, mango gibi tropikal meyveleri denemek istedik en mantýklýsý bize Çarkýfelek geldi. Avokadoyu birçok çiftçi ekti, üretimi arttýðý için fiyatýnýn düþeceðini düþündük. Þu an bunun piyasasý çok bilinmediði için iyi. Mersin'de ilk biz diktik daha sonrasýnda 3-4 çiftçi daha dikti. Antalya tarafýnda biraz daha fazla yetiþtiriliyor, yavaþ yavaþ artýyor ihracatý yapýlmaya baþlandý. Bir dönümde ilk sezonda 300 ile 500 kilogram arasý bir hasat alýnýyor, senede iki defa hasat yapýlýyor, 3 tona kadar ürün hasat edilebiliyor. Kilogramý 100 ile 120 TL arasýnda gidiyor. Eðer kendiniz satmak isterseniz 150 hatta 200 TL'ye kadar satabiliyorsunuz kilogramýný. Tane ile de satýlabiliyor. 3 tanesini 15 ile 30 TL arasýnda satýyorlar. Piyasasý bilinmediði için daha esnek bir fiyat hakim” dedi.


 

 

 

 

 

Paylaþ :
230 VERGÝ MÜFETTÝÞÝ 50 ÝLDE SAHAYA ÝNDÝ! 17 MÝLYAR LÝRALIK SAHTE FATURAYA ÝNCELEME
HÜKÜMLÜLER ORMAN FAALÝYETLERÝNDE ÇALIÞACAK
MERSÝN’DE 19 MAYIS ETKÝNLÝKLERÝ SÜRÜYOR
FATÝH TERÝM, YUNANÝSTAN TAKIMI PANATHÝNAÝKOS’TAN AYRILDI

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.