sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ÝSTÝLACI TÜRLER BALIKÇILIÐI TEHDÝT EDÝYOR

  •  30 Eylül 2020 Çarþamba 08:50

SÜVEYÞ Kanalý’ndan geçerek Doðu Akdeniz sahillerine yayýlan istilacý türler Mersin’de ava çýkan balýkçýlarýn aðlarýna zarar verirken, balýk popülasyonunu da tehdit ediyor.

SÜVEYÞ Kanalý'ndan geçerek Doðu Akdeniz sahillerine yayýlan istilacý türler Mersin'de ava çýkan balýkçýlarýn aðlarýna zarar verirken, balýk popülasyonunu da tehdit ediyor.

Doðu Akdeniz'de av yasaðýnýn 15 Eylül'de tamamen kalkmasýyla birlikte balýkçýlar aðlarýný denize attý. Büyük umutlarla denize açýlan balýkçýlarýn baþý, bilim insanlarýnýn 'istilacý' diye nitelendirdiði türlerle belada. Süveyþ Kanalý'ndan Mersin sularýna gelen istilacý türler avlanan balýklarý yiyerek popülasyonunu azaltýrken, aðlara ve oltalara da zarar veriyor.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi Ýþleme Teknolojisi Anabilim Dalý Öðretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Ayas, istilacý türlerin tamamýnýn ekosisteme zararlý olmadýðýný ve bazýlarýnýn avlandýðýný dile getirdi. Doç. Dr. Ayas, "Birçok karides ve balýk türü avlanýyorlar, tezgahlarda yer buluyor. Küçük ölçekli balýkçýlara zarar veren balon balýklarý var. Bunlar balýkçýlarýn takýmlarýna zarar veriyor. Doðu Akdeniz'de, Mersin bölgesinde uzatma aðlarýyla ve olta ile balýkçýlýk yapýlýyor. Bu balýklar aðlarý ve oltalarýn iðnelerini keserek av araçlarýna zarar veriyor. Bu balýkçýlýk açýsýndan ciddi zararlara yol açýyor" dedi.'YOK ETMEK MÜMKÜN DEÐÝL'Ýstilacý, yabancý türlerin Akdeniz'e iki yolla girdiðini ve engellemenin mümkün olmadýðýný belirten Doç. Dr. Ayas, "Bu türler Süveyþ Kanalý'ndan geçerek ve gemilerin balast sularý ile geliyor. Bunlardan kurtulmak mümkün deðil. Çünkü orada insan eliyle açýlmýþ açýk bir kanal var. Bu balýklar gelmeye ve yerli türlerle rekabet etmeye devam edecek. Bu türleri takip etmek gerekiyor. Bu türler balýkçýlýk, dalýþ turizmi ve turizme zarar verebiliyor. Bu türlerin geliþimine ve yerleþimine göre yeni planlar yapmak gerekiyor. Çünkü bu türleri doðada yok etmek mümkün deðil. Doðu Akdeniz'de yaklaþýk 6 bin bitki ve hayvan türü var. Bunlarýn yüzde 80'i Süveyþ Kanalý ile geliyor. Küçük bir kýsmý da gemilerle taþýnýyor" diye konuþtu.'AKDENÝZ EKOSÝSTEMÝ DEÐÝÞÝYOR'Ýstilacý türlerin, etkisini her geçen gün artýracaðýný kaydeden Doç. Dr. Ayas, þöyle devam etti:

"Çünkü bu dinamik bir süreç. Sürekli türler geliyor. Doðal ekosistemlerde deðiþime yol açýyor. Yerli türlerle rekabet ederek bir dönüþüme yol açýyor. Bunu tropikleþme süreci olarak deðerlendiriyoruz. Akdeniz deðiþiyor. Özellikle bu deðiþim ülkemizin sahillerinde de daha hýzlý görülmeye baþlanacaktýr. Bu türlerin ekonomiye verdiði zarar gün gün deðiþiyor. Baþka türlerin popülasyonuna da zarar veriyor."

 

Paylaþ :
230 VERGÝ MÜFETTÝÞÝ 50 ÝLDE SAHAYA ÝNDÝ! 17 MÝLYAR LÝRALIK SAHTE FATURAYA ÝNCELEME
YAPAY ZEKANIN BELÝRLEDÝÐÝ MERSÝN’ÝN EN GÜZEL ÝLÇESÝ TARSUS ÇIKTI
MERSÝN’DE 19 MAYIS ETKÝNLÝKLERÝ SÜRÜYOR
MSK, FÝNALE YÜKSELDÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.