sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

Erim: “7 yýldýr onay bekleyen Koruma Amaçlý Ýmar Planý ile ilgili süreci biz baþlattýk”

  •  25 Þubat 2020 Salý 13:19

Akdeniz Kent Konseyi Baþkaný Mustafa Erim, 2012’de hazýrlanan Mersin’in Koruma Amaçlý Ýmar Planýnýn 7 yýldýr onaylanmayý beklediði belirterek, “Mersin’in Koruma Amaçlý Ýmar Planý, 1997’de onaylandý. 22 yýl önce alýnan kararlarýn yenilenmesi lazým. Biz, bu planý hem Mersin Üniversitesinin hem de Büyükþehir Belediyesinin gündemine getirdik. Þu anda bu süreç baþlamýþ durumda ve bu süreci de Akdeniz Kent Konseyi olarak biz baþlattýk” dedi.

Akdeniz Kent Konseyi, 31 Mart seçimlerinin ardýndan yeni bir yapýlanmayla baþladýðý görevinden bu yana geçen süreçte yapýlan çalýþmalarý, düzenlediði basýn buluþmasý toplantýsýnda anlattý. Akdeniz Kent Konseyi üyeleri ile çok sayýda basýn mensubunun katýldýðý ve bir otelde gerçekleþtirilen toplantýda, bugüne kadar yapýlan çalýþmalarýn yaný sýra hayata geçirilecek projeler de paylaþýldý.

“Kent konseyleri þehrin sesidir”
Akdeniz Kent Konseyi Baþkaný Mustafa Erim, yaptýðý sunumda, kent konseylerinin uzun yýllar ne yaptýðý bilinmeyen ve belediyelerin bir yan kuruluþu olarak görülen yapýlar olarak anlaþýldýðýný söyledi. Aslýnda kent konseylerinin, sivil yapýnýn yönetime ortak olmasý, yönetimle ilgili düþüncelerini ve projelerini açýklamasý olarak tanýmlayan Erim, “Kent konseyleri aslýnda þehrin sesidir. Kent konseyleri, belediyelerin idari yapýsýnýn dýþýnda, her ilçede belediye ile iliþkilendirilerek kurulan ama o ilçede toplumun bütün kesimlerini temsil eden, bulunduðu ilçenin sesi ve vicdaný olan kuruluþlardýr” diye konuþtu.
Akdeniz Kent Konseyi baþkanlýðýna seçildiðinde, bu konseyin asla kaðýt üzerinde kalmayacaðýný söylediðini anýmsatan Erim, faal, belediyeyle ilgili proje üreten, bunlarý hayata geçiren bir yapý olmasý için mücadele ettiklerinin altýný çizdi.
Þehirle ilgili sözü olan herkesi Akdeniz Kent Konseyine davet eden Erim, “Kent konseyleri sivil katýlýmcýlýktýr. Ýyi çalýþýrsa kent için bir þanstýr” ifadelerini kullandý.
Akdeniz Kent Konseyi’nin planladýðý çalýþmalarý anlatan Erim, Akdeniz ilçesinin Mersin’in en dezavantajlý yerlerinden biri olduðunu vurguladý. Akdeniz’in gündüz nüfusunun 1 milyon yakýn olduðunu ifade eden Erim, gece nüfusunun ise 300 bin civarýnda olduðunu kaydetti. Akdeniz’in, devletten aldýðý payýn 3 katý hizmet vermeye çalýþan ve dolayýsýyla da tökezleyen ve sýkýntýlar yaþayan bir ilçe olduðunu dile getirdi.

“Koruma Amaçlý Ýmar Planý 7 yýldýr onaylanmayý bekliyor”
Çalýþma organlarýyla ilgili bilgiler veren Erim, daha sonra bugüne kadar yaptýklarý çalýþmalarý anlattý. Ýlk Yürütme Kurulu toplantýsýnda, þehrin ‘Koruma Amaçlý Ýmar Planý’ný gündemlerine aldýklarýný belirten Erim, “Mersin’in Koruma Amaçlý Ýmar Planý, 1997’de onaylandý ama bu plan þehrin geliþimine karþýlýk verebilecek düzeyde deðil. Onun için 2012’de yeni bir Koruma Amaçlý Ýmar Planý gündeme geldi. Bu plan bir firmaya ihale edildi. Bu firmanýn hazýrladýðý plan Akdeniz Belediyesi ve Büyükþehir Belediyesi meclislerinden geçti ama daha sonra Adana Tabiat Kültür ve Tabiat Varlýklarý Koruma Kuruluna gönderilmediði için tam 7 yýldýr hala onaylanmayý bekliyor” þeklinde konuþtu.

“Süreci yeniden Akdeniz Kent Konseyi olarak biz baþlattýk”
Mersin’in Koruma Amaçlý Ýmar Planýnýn þu anda 20 yýl önceki þartlarla devam ettiðine dikkat çeken Erim, þunlarý söyledi:
“Biz, bu planý hem Mersin Üniversitesinin hem de Büyükþehir Belediyesinin gündemine getirdik. Þu anda bu süreç baþlamýþ durumda ve bu süreci de Akdeniz Kent Konseyi olarak biz baþlattýk. 1997’de Uray Caddesinin çok daha ön planda olduðu bir dönem hazýrlanmýþ ama þimdi Mersin’deki ticari yapý, kent merkezinin çöküþü, bu planla ilgili yeni kararlar alýnmasýný gerektiriyor. 22 yýl önce alýnan kararlarýn yenilenmesi lazým. Bu nedenle de gündeme aldýk. Bu planla uðraþýlmadýðý için ‘Tarihi Kent Merkezi’ çökmüþtür. Tarihi Kent Merkezine siz özel kararlar almadýðýnýz, buraya giriþi-çýkýþý, otopark düzenini, kent içindeki sistemi, araçlarýn kent merkezi dýþýnda park edilerek þehrin içine özel ring seferlerini planlamadýðýnýz için bugün tarihi kent merkezi çöküyor ve þehir parkomat uygulamasýna geçmek durumunda kalýyor. Þehrin kent merkezinin çöküþünün temeli budur. Ýddia ediyorum, Tarihi Kent Merkezinin yeniden ihyasýyla çarþý toparlanacaktýr.”

“Sesimizi çýkarmadýðýmýz için ülkedeki problemli ne varsa Mersin’e taþýndý”
“Bu þehirde çok garip þeyler oluyor” diyen Erim, Mersin’in en önemli sorunlarýnýn ‘sesi çýkmayan þehir’den kaynaklandýðýný vurguladý. Erim, “Bu garip þeylere bugüne kadar sesimizi çýkarmadýðýmýz için ülkedeki problemli ne varsa Mersin’e taþýndý. Balýk çiftlikleri de dahil ülkedeki pek çok sorun, ‘sesi çýkmayan bir þehre yollayalým’ dendi ve Mersin bunlardan birisi oldu” diyerek, tarihi Çankaya Ýlkokulu örnek verdi.
1920’lerden bu yana Çankaya Ýlkokulunun, bu þehrin eðitimine tanýklýk etmiþ bir yapý olduðunu vurgulayan Erim, okulun konut ve ticaret alaný olarak 1/5.000’lik planda iþaretlendiðini dile getirdi. Bu þehrin, pek çok tarihi yapýyý farkýna varýlmadýðý için kaybettiðine iþaret eden Erim, “Bu yapý da tamamen yok olacak nitelikteydi. Akdeniz Kent Konseyi olarak hem Büyükþehir Belediyesine hem Akdeniz Belediyesine, 1/1000’lik planlarda bu yapýnýn kültürel ve sosyal alan olarak iþaretlenmesini saðladýk. Tarihi Çankaya Okulu böylece kurtulmuþ olacak. Okulun, Mersin’in eðitim tarihinin sergilendiði bir müze olmasýný istiyoruz” diye konuþtu.
Gençlik Meclisi, Kadýn Meclisi, Engelliler Meclisi baþta olmak üzere oluþturduklarý meclislerin yaptýðý çalýþmalarý da anlatan Erim, önümüzdeki dönemde mahalle komiteleri kurulmasý, gençlik merkezleri, trafik bahçesi, ekolojik çocuk parký, basýn müzesi kurulmasý, oyuncak müzesi ve sýfýr atýk projesi gibi birçok projeyi de hayata geçirmek için çaba harcayacaklarýný vurguladý.

Paylaþ :
230 VERGÝ MÜFETTÝÞÝ 50 ÝLDE SAHAYA ÝNDÝ! 17 MÝLYAR LÝRALIK SAHTE FATURAYA ÝNCELEME
FAYANS YÜKLÜ TIR YANDI
AKDENÝZ BELEDÝYESÝNDEN KÜLTÜR VE SANATA DESTEK
ANCELOTTÝ, AYLARCA FORMA VERMEDÝÐÝ ARDA’YI ÞÝMDÝ YERE GÖÐE SIÐDIRAMIYOR: TOP ONA AÞIK

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.