sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

“Kenti Mis” Etkinliði Baþkan Seçer’in Katýlýmýyla Baþladý Baþladý

  •  11 Þubat 2020 Salý 12:58

Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer, temiz bir kent ve temiz bir deniz için farkýndalýk oluþturmak amacýyla Büyükþehir Belediyesi’nin öncülüðünde baþlatýlan ve bu hafta boyunca devam edecek olan “Kenti Mis” etkinliðinin açýlýþýný çocuklarla birlikte yaptý.

Çocuklar temiz bir kent için kollarý sývadý

 

Mersin Büyükþehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baþkanlýðý öncülüðünde ve farklý alanlarda çalýþmalar yürüten daire baþkanlýklarýnýn desteðiyle geniþ kapsamlý bir temizlik etkinliði olan “Kenti Mis”i baþlattý. Etkinliðin ilki Baþkan Vahap Seçer ile birlikte, yaklaþýk 100 öðrencinin katýlýmýyla Akdeniz Ýlçesi Atatürk Caddesi’ndeki çöplerin toplanmasý ile baþladý.

“Türkiye’nin En Temiz Kenti Olmak Elimizde” sloganýyla yola çýkan etkinliðin ilk günü renkli görüntülere sahne oldu. Mersin Büyükþehir Belediyesi Bando Ekibi’nin müzikleri eþliðinde, mavi ve yeþil yelekleri, çöp toplama maþalarý ile cadde boyunca çocuklar çöp topladý.

Ellerinde ‘Temiz Ýnsan, Temiz Çevre’‘Geleceðimiz Ýçin Sýfýr Atýk’‘Doða Ýnsan Olmasa Da Yaþar, Ama Ýnsan Doða Olmadan Yaþayamaz’‘Dünyanýn Saðlýðý Bizim Saðlýðýmýz’ pankartlarý taþýyan çocuklar, etkinliðin önemine dikkat çekti.

10-14 Þubat’ta kent merkezinde ve ilçelerde gerçekleþtirecek olan etkinliklerle temiz bir kent, temiz bir deniz için farkýndalýk oluþturulmasý amaçlanýyor. Büyükþehir Belediyesi Bandosu ile Çevre Koruma ve Kontrol, Ýtfaiye, Park ve Bahçeler Dairelerinden ekipler de etkinlikte yer aldý. Etkinlik haftasý boyunca birbirinden farklý pek çok aktivite ile farkýndalýk ve temizlik çalýþmalarý yapýlacak.

 

Baþkan Seçer: Kentimizin temiz olmasýný istiyoruz”

 

Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer, etkinlik sayesinde farkýndalýk yaratmak istediklerine dikkat çekerek, “Eðer kenti mis gibi yapmak istiyorsak çevremizi temiz tutmamýz lazým. Elbette ki çevre temizliðinden sorumlu yerel yönetimler, belediyeler. Ancak yurttaþlarýn da bu bilinçte olmasý gerekiyor. Özellikle çevreyi temiz tutmak için özen göstermek gerekiyor. Þimdi çocuklarýmýzla beraber temsili olarak sokaklarda temizlik yapacaðýz ama bunun bugüne mahsus kalmasýný arzu etmiyoruz. Her günümüz bu bilinçle olmalý. Bu farkýndalýkla günümüzü geçirmeliyiz ve çevremizi temiz tutmak için elimizden gelen hassasiyeti göstermemiz lazým” dedi.

 

“Daha düzenli, itinalý olmalýyýz. Çevremizi temiz tutmalýyýz”

 

Bir Belediye Baþkaný olarak temizlik konusunda þikayetleri de olduðuna deðinen Baþkan Seçer, þöyle devam etti:

“Ýnsanlar kullandýklarý malzemelerin artýklarýný sokaklara atýyorlar. Su içiyorlar, pet þiþeyi sokaða fýrlatýyorlar. Biliyorsunuz plastik, geri dönüþümü son derece sýkýntýlý bir malzeme. Naylon poþetleri sokaklara býrakýyorlar. Özellikle insanlarýn güzel vakit geçirmek için gittikleri parklarda ortamlar çok kötü oluyor. Kabuklu çerezleri yedikten sonra kabuklarýný yere atýyorlar. Ben þuna benzetiyorum; hani çocuklarýmýz bir taraftan evi kirletir, anneleri arkalarýný temizler. Biz de Belediye olarak vatandaþlarýmýzýn arkalarýný temizlemeye çalýþýyoruz. Bunun böyle olmamasý lazým. Daha düzenli, itinalý olmalýyýz. Çevremizi temiz tutmalýyýz. Kullandýðýmýz malzemelerin ya da tükettiðimiz gýdalarýn artýklarýný çöp kutularýna býrakmalýyýz. Bunlara özen göstermeliyiz. Hepimiz için temiz bir dünya gerekli.”

 

“Bu bir bilinç meselesi”

 

Ýdarecilere ve yurttaþlara da görev düþtüðünü vurgulayan Baþkan Seçer, “Hepimizin iþin bir ucundan tutmasý gerekiyor. Vatandaþlarýmýzýn duyarlý olmasý lazým. Kenti kirletenleri, sokaklarý kirletenleri uyarmalarý gerekiyor. Bunun bilincine varmamýz gerekiyor. Bu bir bilinç meselesi. Bu iþler tabi ki cezai yaptýrýmlarla olmuyor. Caddeleri, özellikle yurttaþlarýmýzýn çocuklarýyla beraber huzurlu vakit geçirmek için gittikleri parklarý temiz tutmamýz gerekiyor. Hepimiz bu bilinçte, bu sorumlulukta olursak mis gibi bir kentimiz olur. Kenti mis yapmak için de çaba sarf etmeliyiz. Ýnþallah bu güzel etkinlik vatandaþlarýmýzda bir duyarlýlýk yaratýr. Bundan sonra daha duyarlý oluruz, daha dikkatli oluruz” dedi.

 

“Düzenli katý atýk depolama tesisi ile ilgili çalýþmalarýmýz devam ediyor”

 

Baþkan Seçer, ara sokaklarýn ilçe belediyelerinin yetkisi dahilinde olduðunu, çöpü onlarýn topladýklarýný ifade ederek, “Düzenli katý atýk depolama tesisimiz var ama eksiðimiz var. Mersin merkezde var. Diðer bölgelerde terfi istasyonlarýmýz var. Orada biriken çöpleri buraya taþýyoruz. Mersin’in batýsýnda sorunumuz var. Anamur, Bozyazý ve Aydýncýk bölgesinde sorunumuz var. Orada hala vahþi depolama yapýyoruz. Orada bir düzenli katý atýk depolama tesisi ile ilgili çalýþmalarýmýz devam ediyor. Buradaki tesisimiz son derece modern bir tesis. Çöpten elektrik üretimi de gerçekleþiyor. Umarým önümüzdeki günlerde yapacaðýmýz yatýrýmlarla Mersin’de katý atýk konusunda sorunumuz kalmayacak” ifadelerine yer verdi.

 

Denizde de belli koordinatlarda sorumluluklarý bulunduðunu dile getiren Seçer, “Ýlgili bakanlýða baþvurduk. Mersin’in tüm sahil kesiminde sorumluluðu biz almak istiyoruz. Þu ana kadar bir yanýt alamadýk. Kendi sorumluluk alanýmýzda çok sýký denetim yapýyoruz. Denizi kirletmenin büyük cezalarý var. Bu cezalarý uyguluyoruz ancak belli bölgede sorumluluk aldýðýmýz için diðer bölgelerde zafiyetler gözlemliyoruz. Onun için bakanlýktan tüm bölgenin denetim yetkisini istiyoruz. Hatay, Adana, Mersin ve Antalya belediyeleri olarak yani hem Doðu Akdeniz’i, hem Batý Akdeniz’i kapsayacak þekilde 4 büyük ilin belediyesi ODTÜ ile protokol imzaladýk. Akademik izlenimler çerçevesinde, onlarýn yönlendirmesiyle, bizlerin katkýsýyla tüm bu bölgede denizimizi temiz tutmak için gerekli önlemleri almak, yatýrýmlar yapmak için iþbirliði yapacaðýz” diye konuþtu.

 

Balýk adamlar Marina’da deniz temizliði gerçekleþtirdi

 

Öte yandan, “Kenti Mis” temasýyla baþlatýlan etkinlikler kapsamýnda Marina 1. rýhtým köþesinde deniz dibindeki çöpler balýk adamlar tarafýndan temizlendi.

Temiz bir kent ve temiz bir deniz için yapýlan farkýndalýk çalýþmalarý kapsamýnda Ýtfaiye Dairesi Baþkanlýðý ve Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baþkanlýðý ile Jandarma’da görev yapan balýk adamlar, Mersin Marina 1. rýhtým köþesinde deniz dibinde biriken çöpleri temizlemek amacýyla denize dalýþ yaptý. Ekibin çýkardýklarý çöpler etkinlik haftasý boyunca Marina’da sergilenecek.

Paylaþ :
230 VERGÝ MÜFETTÝÞÝ 50 ÝLDE SAHAYA ÝNDÝ! 17 MÝLYAR LÝRALIK SAHTE FATURAYA ÝNCELEME
HÜKÜMLÜLER ORMAN FAALÝYETLERÝNDE ÇALIÞACAK
MEÜ 27. KÜLTÜR VE SPOR ÞENLÝKLERÝ BAÞLADI
ANCELOTTÝ, AYLARCA FORMA VERMEDÝÐÝ ARDA’YI ÞÝMDÝ YERE GÖÐE SIÐDIRAMIYOR: TOP ONA AÞIK

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.