SIFIR RAKIMDA BAÞLAYAN SEZON 2 BÝN RAKIMDA EÐRÝÇAYIR’DA SONA ERDÝ

Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden Mersin’de sýfýr rakýmda baþlayan arýlarýn zahmetli ve þifalý yolculuðu Toroslar’da 2 binin üzerindeki rakýmda yer alan ’Eðriçayýr Yaylasý’nda dünyada birincilik unvaný alan balýn saðýmýyla sona erdi.
Arýcýlarýn kuraklýk nedeniyle endiþe etmesine raðmen baldaki verim üreticisinin yüzünü güldürdü.
Türkiye’nin tarýmdan hayvancýlýða üretimde önemli merkezlerinden olan Mersin’de 4 binden fazla arýcý hem kendi kazanýyor hem de ülke ekonomisine önemli bir katký sunuyor. Her yýl þubat ayýnda sýfýr rakýmda baþlayan milyonlarca arýnýn bal üretim mesaisi Aðustos ayýnýn sonuna doðru Toroslar’ýn zirvesinde sona eriyor. 2 bin rakýmýn üzerinde bulunan Eðriçayýr Yaylasý’nda da bu yýlýn son bal saðýmlarý gerçekleþtirildi. Dünya Arýcýlýk Örgütü tarafýndan düzenlenen yarýþmada da dünya birincisi seçilen Eðriçayýr balýnýn son hasadýnda kovanlardan bal dolu petekler alýnarak çadýra götürüldü. Sýrlarý bal taraðý ile alýnan peteklerin saðýmý yapýldý. Saðýmla birlikte ballar süzülerek el deðmeden kutulara alýndý.
Kuraklýða raðmen beklentinin üzerinde balla kovanlardaki petekleri dolduran arýlar, üreticilerinde yüzünü güldürdü.
"TA deðeri olduðu için þifa amaçlý tüketiyor"
Saðým yapan arýcýlardan Celay Çay, "Þuanda Toroslarýn zirvesinde Eðriçayýr yaylasýndayýz. Burada rakým 2 binin üzerinde, yer yer 2 bin 400’e kadar çýkýyor. Eðriçayýr yaylamýzda üretilen balýn dünyaca önemli bir ünü var, dünyanýn en iyi balý seçilmiþti. Diðer bir özelliði ise Toplam Aktivite (TA) deðerinin olmasý. Ýnsanlar bu balý TA deðeri olduðu için þifa amaçlý tüketiyor. Balýmýza talep oldukça yüksek" dedi.
Sezonun baþýnýn biraz kurak geçtiðine dikkat çeken Çay, "Bu kuraklýk verim çok düþük olacak diye bizi üzmüþtü. Ama sonradan toparladý. Her ne kadar yeteri kadar yaðmur olmasa da kuraklýkta nektar saðlayan bitkiler var Eðriçayýr yaylamýzda. Bu bitkiler sayesinde bu yýlý da oldukça verimli geçirdik, sezonu güzel kapattýk diyebiliriz. Ýnþallah önümüzdeki yýlda bu kadar hasat edebiliriz" þeklinde konuþtu.
Kýþ mevsiminde arýlarýn deniz seviyesinde sýfýr rakýmda konakladýðýna da deðinen Çay, "Bahar Toroslarýn her yerine ayný anda gelmiyor. Önce þubat ayýnda sýfýr noktasýna geliyor, sonra 3-5 adýmda Toroslarýn zirvesine taþýyoruz. Bu yolculuðumuzu Eðriçayýr yaylasýnda sonlandýrýyoruz. Bundan sonra keçiboynuzu aðaçlarý nektar salgýlarsa arýlarýmýz taþýyacaðýz" diyerek bilgi verdi.
"Peteklerin sýrlarý alýnýp saðým yapýlýyor"
Eðriçayýr yaylasýnda saðým yaptýklarýný anlatan arýcý Hayrettin Gürbüz’de, 2025 yýlýnýn verimli bir yýl olduðunu ve kaliteli bal üretimi gerçekleþtiðini söyledi. Bal hasadýný da anlatan Gürbüz," Kovan çadýrýndan çýkardýðýmýz peteklerimizin sýrrýný, sýr tezgahlarýnda alýyoruz. Daha sonra saðým makinesinde süzüyoruz. Süzülen bal ýda el deðmene tenekelere alarak tüketicilerimize ulaþtýrýyoruz" diye konuþtu.
Eþiyle birlikte arýcýlýk yapan Gökçe Çay’da bu yýlýn son bal hasadýný gerçekleþtirdiklerini, kendisinin de saðým iþlemi yaparak en doðal haliyle tüketiciye ulaþtýrdýklarýný kaydetti.
SUN RTV | Mersin | Kurumsal Web Sitesi | www.sunrtv.com.tr | © Copyright 2021-2025 Tüm Haklarý Saklýdýr.
URA MEDYA