KOLAY BESLENMEYE ALIÞAN DENÝZ KAPLUMBAÐALARI BALIKÇI BARINAÐINI TERK ETMÝYOR

Mersin’de yýllar boyunca vatandaþlar tarafýndan kolay beslenmeye alýþtýrýldýðý için balýkçý barýnaðýný mesken edinen deniz kaplumbaðalarýnýn yeniden normal beslenme alanlarýna dönmesi için bilinçlendirme çalýþmasý yapýlýyor. Mersin Kent konseyi öncülüðünde gerçekleþtirilen çalýþmada, barýnak civarýndaki restoran tekneler, balýkçýlar ve vatandaþlara broþür daðýtýlarak, çeþitli yerlere afiþler asýldý.
Üreme döneminde Çamlýbel Balýkçý Barýnaðý’na gelen deniz kaplumbaðalarý, gerek restoran teknelerden atýlan yiyecekler, gerek küçük ölçekli balýkçýlarýn ýskartalarý denize atmasý, gerekse vatandaþlarýn attýðý yiyecekler nedeniyle barýnaðý mesken edindi. Süreç devam edince barýnaktaki deniz kaplumbaðalarýnýn sayýsý zamanla 100’ü geçti. Kolay beslenmeye alýþtýklarý için barýnaðý mesken edinen deniz kaplumbaðalarýnýn doðal hayat dengesi de bozuldu. Bunun üzerine Mersin Kent Konseyi öncülüðünde çeþitli kurum ve sivil toplum örgütlerini desteðiyle deniz kaplumbaðalarýnýn vatandaþlarca beslenmesinin önüne geçilmesi ve yaþam alanlarýna geri dönebilmelerini saðlamak amacýyla bilinçlendirme çalýþmasý gerçekleþtirildi. Bu kapsamda barýnak civarýndaki restoran tekneler, balýkçýlar ve çevredeki vatandaþlara yönelik broþür daðýtýlarak, çeþitli yerlere afiþler asýldý. Mersin üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi Ýþleme Teknolojisi Anabilim Dalý Öðretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas ve beraberindekiler, yürütülmesi gereken çalýþmalarý ve yapýlmasý gerekenleri anlattý.
MEÜ Su Ürünleri Fakültesi Ýþleme Teknolojisi Anabilim Dalý Öðretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, deniz kaplumbaðalarýnýn doðal yaþamlarýna dönmelerin saðlamak amacýyla Mersin Kent Konseyi öncülüðünde ’Deniz kaplumbaðalarýný beslemeyelim, koruyalým’ sloganýyla çalýþma gerçekleþtirdiklerini söyledi. Çamlýbel Balýkçý Barýnaðý’nda hem yeþil deniz kaplumbaðasý hem de caretta caretta olmak üzere çok sayýda deniz kaplumbaðasýnýn tüm yýl boyunca görüldüðünü belirten Ayas, barýnakta bulunmalarýnýn temel sebeplerinden birinin beslenmeleri olduðunu vurguladý. Ayas, "Bu bölgede hem amatör balýkçýlar, hem de restoran tekneler tarafýndan beslenen deniz kaplumbaðalarý, normal davranýþlarýný dýþýnda burayý terk etmiyorlar. Özellikle sonbaharda buradan ayrýlmasý gereken bireyler burada kalmaya devam ediyor. Yýl boyunca burada gözlemleyebiliyoruz" dedi.
Kolay besin bulduklarý için barýnakta kalmayý sürdürdüklerini ifade eden Ayas, "Yýllardýr burada deniz kaplumbaðalarý var. Ama buradaki sorun; günden güne sayýlarýnýn artmasý. Balýkçý barýnaklarýnda bir iki kaplumbaðanýn kalmasý ya da bulunmasý çok büyük bir problem deðil ama son 3-4 yýldýr kaplumbaða sayýlarýnda ciddi artýþ görüyoruz. Bu da buradaki beslenme faaliyetinden kaynaklý olarak. Geçen sene yaptýðýmýz çalýþmada 100’ün üzerinde birey tespit etmiþtik" diye konuþtu.
Barýnakta hemen hemen boyutta deniz kaplumbaðalarýnýn olduðuna iþaret eden Ayas, "Deniz kaplumbaðalarý vahþi hayvanlar. Doðalarý gereði denizde kendi besinini kendi bulabilecek yetenekte hayvanlar. Kendi besinlerini bulabilirken, bunlarýn kolay besine alýþtýrýlarak burada kalmasý hem buradaki bireylerin davranýþ deðiþikliðine sebep oluyor, hem de üreme ve kýþlama göçlerine gitmeyerek, asýl ana popülasyonda küçük de olsa bir daralmaya sebep oluyor" ifadelerini kullandý.
Deniz kaplumbaðalarýnýn balýkçý barýnaðýný terk etmemesinin bir probleme dönüþtüðünü kaydeden Ayas, Mersin Kent Konseyi öncülüðünde birçok kurum ve sivil toplum örgütünün desteðiyle gerçekleþtirdikleri besleme faaliyetinin ortadan kaldýrýlmasýna yönelik projeye destek verdiðini kaydetti.
Mersin’de 35 yýldýr balýkçýlýk yapan Atilla Akkaya da geçmiþte barýnakta birkaç tane görülen deniz kaplumbaðalarýnýn son 5-6 yýldýr sayýlarýnýn arttýðýný söyledi. Karides avladýðýný belirten Akkaya, av dönüþü aðlarýndaki yengeçleri, küçük karidesleri ve balýklarý suya attýklarýný ifade ederek, "Hayvan burada yemi buluyor. Yemi bulduðu sürece de bir yere gitmiyor. Burada konaklýyor. Son zamanlarda vahþileþmeye baþladý. Önceleri kendimiz teknelerin altýný sýyýrýrdýk. Biri bir þeyini düþürdüðünde dalar, kendimiz çýkartýrdýk. Þimdi ayaðýmýzý suya sokmaya korkuyoruz. Gelip ýsýrýyor" dedi.
Deniz kaplumbaðalarýn doðal yaþam alanlarýna dönmesi için özellikle amatör balýkçýlarýn av dönüþü atýklarý denize atmamasý gerektiðini vurgulayan Akkaya, "Aðlarý burada seçtiðimiz için hayvan istediði yemi buluyor ve burayý terk etmiyor. Að seçme iþleminde atýklarý suya atmadýðýmýz sürece yem bulamayýnca burayý terk eder giderler" diye konuþtu.
SUN RTV | Mersin | Kurumsal Web Sitesi | www.sunrtv.com.tr | © Copyright 2021-2025 Tüm Haklarý Saklýdýr.
URA MEDYA