sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

KAMU PERSONELÝ ÝÇÝN YENÝ DÖNEM! FAZLA MESAÝ ÜCRETÝ YOK, BUNUN YERÝNE DENKLEÞTÝRME YAPILACAK

  •  18 Mayýs 2024 Cumartesi 17:43

Yeni tasarruf genelgesine göre; kamu personeli zorunlu haller dýþýnda fazla mesai ve nöbet ücreti alacak þekilde çalýþtýrýlmayacak. Memurlara toplu sözleþmede öngörülen koruyucu giyim ve donaným malzemeleri ayni yardým þeklinde verilecek. Bu yardým karþýlýðýnda çek, kupon ve benzeri ödeme araçlarý kullanýlmayacak ve nakdi bir ödemede bulunulmayacak.

Önceki gece yarýsý Resmi Gazete'de yayýmlanan tasarruf genelgesiyle kamu personeli için de yeni bir dönem baþladý. Buna göre, artýk zorunlu haller dýþýnda kamu personeline nöbet ve fazla mesai yaptýrýlmayacak. Kamu iþçisi izinlerini yýl içinde kullanacak. Toplu taþýma olan yerlerde servis hizmeti bitirilecek. Dýþarýdan servis alýnýyorsa sözleþmenin bitimi beklenecek.

 

Genelgeye göre, kamuya personel alýmýnda bir önceki yýlda emeklilik, istifa, ölüm gibi nedenlerle meydana gelen azalma dikkate alýnacak. Mahalli idarelerde de ilgili mevzuatta yer alan norm kadro ilke ve standartlarý ile yýllýk toplam personel giderleri hakkýndaki oranlar esas alýnacak. Kamu personeli zorunlu haller dýþýnda fazla çalýþma ücreti ve nöbet ücreti alacak þekilde çalýþtýrýlmayacak. Fazla mesai yaptýrýlmasý durumunda da çalýþanýn serbest zaman ve denkleþtirme yapmasýna öncelik verilecek.

 

Hürriyet'te yer alan habere göre; Ýþ Kanunu'na göre fazla çalýþma yapan iþçi isterse, zamlý ücret yerine, fazla çalýþtýðý her saat karþýlýðýnda bir saat 15 dakika veya bir saat otuz dakikayý serbest zaman olarak kullanabiliyor. Denkleþtirmede ise iþçiyle iþverenin anlaþmasý þartýyla, haftalýk 45 saat olan çalýþma süresi, haftanýn çalýþýlan günlerine günde 11 saati aþmamak þartýyla daðýtýlýyor. Bu halde, yoðunlaþtýrýlmýþ iþ haftasý veya haftalarýndan sonraki dönemde iþçi daha az sürelerle çalýþtýrýlarak denkleþtirme yapýlýyor. Denkleþtirme süresi iki ay olarak öngörülüyor.

 

Tasarruf genelgesine göre artýk kamu iþçilerinin yýllýk izinleri ilgili yýl içinde kullandýrýlacak. Daha önce kullanýlmayan izinler ise azami 3 sene içinde kullandýrýlacak. Kamu görevlileri Sendikalarý ve Toplu Sözleþme Kanunu uyarýnca verilen koruyucu giyim ve donaným malzemeleri sadece o iþleri yapanlara verilecek, ayrýca çek, kupon veya nakdi ödemeyle yapýlamayacak. Kamuda derece yükselmesini düzenleyen atamalar da sadece yönetici kadrolarýyla sýnýrlý tutulacak.

 

Personel servisleriyle ilgili de bir dizi tasarruf düzenlemesine gidildi. Bu önlemler þöyle sýralandý:

 

Savunma ve güvenlik hariç toplu taþýma olan yerlerde personel servisi sonlandýrýlacak, hizmet alýmý yoluyla saðlanan servisler ise sözleþme bitimine kadar sürecek.

 

Yakýn yerleþkelerdeki kamu kurum ve kuruluþlarýnýn personel servis hizmeti birlikte ihale edilecek.

 

Servisten yararlanan kiþi sayýsý aracýn kapasitesinin yüzde 70'inin altýndaysa o hatta servis verilmeyecek.

 

Personel servisi ihalelerinde model yýlý yeni olmayan araçlara öncelik verilecek.

 

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz da yeni servis düzenlemesiyle ilgili dikkat çeken bir deðerlendirmede bulundu. Servisleri kaldýrýlacak çalýþanlara ekonomik olarak destek sunulacaðýný ifade eden Yýlmaz, "Kamuya eleman alýnmayacak diye bir þey söz konusu deðil, bir sýnýr getiriliyor. Ne kadar eksildiyse o kadar istihdam yapýlacak. Bunu aþmamak istiyoruz. Kamuda 5 milyonun üzerinde çalýþan var. Bir de personel harcamalarý tek seferlik deðil, sürekli harcamayý gerektiren hususlar. Kamu hizmetlerini aksatmadan belli bir dönem için böyle bir sýnýr getirdik. Günün ihtiyacýna göre planlama yapýlmýþ olunacak. Þu an devam eden servisler süresi doluncaya kadar devam edecek. Toplu taþýma konusunda kamu çalýþanlara destek sunulacak" dedi.

Paylaþ :
KULÝSLERÝ HAREKETLENDÝREN ÝDDÝA: ASGARÝ ÜCRET TEMMUZ AYINDA 21 BÝN 320 LÝRAYA ÇIKACAK
DOÐU AKDENÝZ ÝÇÝN ’KUVVETLÝ GÖK GÜRÜLTÜLÜ SAÐANAK’ UYARISI
KANLIDÝVANE’DE MÜZÝK TARÝHLE BULUÞTU
BASKETBOL SÜPER LÝGÝ’NDE ÞAMPÝYON FENERBAHÇE

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.