sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

KAMUDA TASARRUF DÖNEMÝ BAÞLADI! ÝÞTE MADDE MADDE YENÝ TEDBÝRLER

  •  17 Mayýs 2024 Cuma 12:39

Tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaþkanlýðý Genelgesi Resmi Gazete’de yayýmlanarak yürürlüðe girdi. Genelgenin uygulanmasýyla ilgili olarak tüm kamu kurum ve kuruluþlarý tarafýndan gereken önlemler alýnacak, her kademedeki yönetici tasarruf ilkelerinin uygulanmasýndan sorumlu olacak. Aksine hareket edenler hakkýnda iþlem yapýlacak.

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz ile Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek tarafýndan açýklanan "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi"ne iliþkin Cumhurbaþkanlýðý Genelgesi, Resmi Gazete'de yayýmlanarak yürürlüðe girdi. Cumhurbaþkaný Tayyip Erdoðan'ýn imzasýyla yayýmlanan genelgede tedbirler çok sayýda baþlýk altýnda detaylý þekilde toplandý.

 

Genelge "Taþýnmaz edinilmesi, kiralanmasý ve kullanýlmasý", "Resmi taþýtlarýn edinilmesi ve kullanýlmasý", "Haberleþme giderler"', "Personel görevlendirmeleri", "Basýn ve yayýn giderleri, "Kýrtasiye ve demirbaþ alýmlarý", "Temsil, tören, aðýrlama ve tanýtým giderleri" gibi baþlýklar içeriyor.

 

TAÞINMAZ EDÝNÝLMESÝ, KÝRALANMASI VE KULLANILMASI

Kamu kurum ve kuruluþlarý tarafýndan 3 yýl süreyle yurt içinde ve yurt dýþýnda hiçbir þekilde yeni hizmet binasý alýnmayacak, kiralanmayacak, yapýlmayacak veya bu amaçla arsa veya arazi satýn alýnmayacak, kamulaþtýrýlmayacak.

 

Yeni lojman, her ne adla olursa olsun memur evi, kamp, kreþ, eðitim, dinlenme ve benzeri sosyal tesis ve bunlarla ilgili arsa veya arazi satýn alýnmayacak, kamulaþtýrýlmayacak, yeni kiralama yapýlmayacak ve yeni inþaata baþlanmayacak.

 

Savunma ve güvenlik hizmetlerinde kullanýlanlar hariç mevcut lojman ve sosyal tesisler ekonomiye kazandýrýlacak.

 

Lojman kiralarý ve sosyal tesis ücretleri rayiç bedeller dikkate alýnarak yeniden belirlenecek.

 

RESMÝ TAÞITLARIN EDÝNÝLMESÝ VE KULLANILMASI

Kamu kurum ve kuruluþlarýnca 3 yýl süreyle her ne þekilde olursa olsun yeni taþýt edinilmeyecek. Ancak, savunma ve güvenlik hizmetleri için ihtiyaç duyulan taþýtlar ile ambulans ve itfaiye araçlarý acil ve zorunlu hallerde edinilebilecek.

 

Kamu taþýtlarýnýn yerli ve elektrikli taþýtlara dönüþtürülmesi amacýyla kullanýmdaki taþýtlarýn tasfiye edilmesi kaydýyla kamu alým garantisi kapsamýnda ilgili mevzuatýna göre elektrikli taþýt satýn alýnabilecek.

 

Kamu kurum ve kuruluþlarýnca hizmet alýmý suretiyle kullanýlan mevcut taþýtlar, sözleþme süresi sonunda izin alýnmadan yeniden kiralanmayacak.

 

Vakýf, dernek, sandýk, banka, birlik, firma, þahýs ve benzeri kuruluþ veya kiþilere ait taþýtlar, kamu kurum ve kuruluþlarýnca izin alýnmadan hiçbir þekilde kullanýlmayacak.

 

Ýlgili mevzuatýnda belirtilen makam ve hizmetler hariç olmak üzere, hibe dahil her ne þekilde olursa olsun yabancý menþeli taþýt kullanýlmayacak.

 

Bakanlýklarda hizmet taþýtlarýndan en fazla 3 adedi bakanlar tarafýndan belirlenecek esaslar çerçevesinde makam hizmetlerinde kullanýlabilecek.

 

Memuriyet mahalli dýþýndaki görevlere (þehirler arasý, merkezden taþraya ve taþradan merkeze vb.) zorunlu durumlar hariç resmi taþýtla gidilmeyecek.

 

Genelge kapsamýnda edinimine izin verilen taþýtlar, kullaným süresi ve maliyet analizleri dikkate alýnarak en ekonomik yöntemle temin edilecek.

 

HABERLEÞME GÝDERLERÝ

Kamu kurum ve kuruluþlarýn harcama yetkilileri, haberleþme giderlerini hizmet gerekleri ve teknolojik imkanlar çerçevesinde gözden geçirerek kaynaklarýn verimli kullanýlmasý hususunda sayý, tutar veya kullaným kýsýtlamalarý dahil her türlü tedbiri alacaklar.

 

Bakanlar, belediye baþkanlarý ve üst yöneticiler tarafýndan cep telefonu tahsis edilen makamlar için aylýk cep telefonu görüþme ücreti limitleri 1800 gösterge rakamýnýn memur aylýk katsayýsýyla çarpýlmasý sonucu bulunacak tutarý geçmeyecek.

 

Tüm yazýþmalarýn elektronik bilgi sistemi üzerinden yapýlmasý ivedilikle saðlanacak. Elektronik bilgi sistemleri üzerinden yapýlan resmi yazýþmalar ayrýca posta ile gönderilmeyecek.

 

PERSONEL GÖREVLENDÝRMELERÝ

Kamu kurum ve kuruluþlarýnýn hizmet içi eðitim, konferans, seminer, çalýþtay, sempozyum, toplantý, organizasyon ve benzeri faaliyetleri uzaktan eriþim yöntemiyle yapýlacak. Yüz yüze yapýlmasý zorunlu olanlar ise kamu tesislerinde yapýlacak.

 

Zorunlu hallerde yapýlacak yurt dýþý geçici görevlendirmelerde, bu amaçla tahsis edilmiþ ödenek aþýlmayacak.

 

BASIN VE YAYIN GÝDERLERÝ

Ýdareyi ve faaliyetlerini tanýtmaya yönelik rapor, kitap, dergi, bülten ve benzeri yayýnlar hiçbir þekilde basýlamayacak. Bu dokümanlar elektronik ortamda yapýlacak.

 

Kamu kurum ve kuruluþlarýnca hiçbir þekilde günlük gazete alýmý yapýlamayacak, görev alaný ile ilgili olmayan yayýnlara abone olunmayacak.

 

Zorunlu haller dýþýnda üç yýl süreyle büro malzemesi, makine ve teçhizat, teþrifat, bilgisayar ve donaným benzeri demirbaþ alýmý yapýlmayacak.

 

PERSONEL GÝDERLERÝ

Kamuda personelin etkin kullanýmý saðlanarak atýl personel oluþumuna izin verilmeyecek. Emeklilik, istifa ve ölüm gibi nedenlerle meydana gelen azalma kadar yeni kadro ihdasý ve kullanýmý talebinde bulunulabilecek.

 

Kamu personeli zorunlu haller dýþýnda fazla mesai ve nöbet ücreti alacak þekilde çalýþtýrýlmayacak.

 

Kanun kapsamýnda çalýþan iþçilerin yýl içerisinde hak kazandýklarý yýllýk ücretli izin süreleri ilgili yýl içerisinde kullandýrýlacak.

 

Memurlara toplu sözleþmede öngörülen koruyucu giyim ve donaným malzemeleri ayni yardým þeklinde verilecek. Bu yardým karþýlýðýnda çek, kupon ve benzeri ödeme araçlarý kullanýlmayacak ve nakdi bir ödemede bulunulmayacak.

 

ENERJÝ VE SU ALIMLARI

Kamu kurum ve kuruluþlarý enerji maliyetlerini azaltmak amacýyla tasarruf önlemlerine uyacak.

 

Genel aydýnlatmada LED dönüþümü ve diðer tasarruf saðlayýcý tedbirler hýzla uygulamaya geçilecek.

 

Kamu bina ve tesislerinde yenilenebilir enerji kaynaklarýndan faydalanýlmasýna azami gayret gösterilecek.

 

Su kullanýmýnda israfý önlemek amacýyla gerekli tedbirler alýnacak ve tasarruflu cihazlar tercih edilecek. Yeþil alanlarýn sulanmasýnda mümkün olduðunca þebeke suyu kullanýlmayacak.

 

Savunma ve güvenlik hizmetleri hariç, kamu kurumlarýnda toplu taþýma olan yerlerde personel servis hizmetleri sonlandýrýlacak, hizmet alýmý suretiyle saðlanan servis hizmetleri ise sözleþme süresinin bitimine kadar devam edebilecek.

 

AKSÝNE HAREKET EDENLER HAKKINDA ÝÞLEM YAPILACAK

Genelgenin uygulanmasýyla ilgili olarak tüm kamu kurum ve kuruluþlarý tarafýndan gereken önlemler alýnacak, her kademedeki yönetici tasarruf ilkelerinin uygulanmasýndan sorumlu olacak.

 

Genelgenin hükümleri, bakanlýklarda bakan veya yardýmcýsý, kurumlarda üst yöneticiler, illerde valiler, belediyelerde ise belediye baþkanlarý tarafýndan hassasiyetle izlenecek ve denetlenecek, aksine hareket edenler hakkýnda iþlem yapýlacak.

 

GENELGEYE UYGUN OLMAYAN ÝHALELER ÝPTAL EDÝLECEK

Genelge yayýmlandýðý tarih itibarýyla kamu kurum ve kuruluþlarý tarafýndan sözleþmesi imzalanmýþ tüm mal ve hizmet alýmlarýyla yapým iþleri ihaleleri gözden geçirilecek, genelgeye uygun olmayan ihaleler iptal edilecek.

 

Ýlgili genelgenin uygulanmasýndan doðabilecek tereddütleri gidermeye il özel idareleri bakýmýndan Ýçiþleri Bakanlýðý, belediyeler bakýmýndan Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý yetkili olacak.

 

ACÝL DURUMLAR KAPSAM DIÞINDA KALACAK

Doðal afetler, salgýn hastalýklar ve orman yangýnlarýnda acil olarak yapýlmasý gereken mücadele ve müdahaleler, iç ve dýþ güvenlik ile istihbarat hizmetlerinin gerektirdiði zorunlu olan harcamalar genelgenin kapsamý dýþýnda tutulacak.

 

Kamu hizmetleri ve yatýrým projeleri, bütçe sýnýrlarý içinde kalýnarak ayrýlan kaynaklarýn üzerinde harcama yapýlmasýna yol açýlmadan azami tasarruf anlayýþý içinde yürütülecek. Yýlý ve takip eden yýllarýn bütçelerinde ilave yük oluþturacak þekilde faaliyet geniþlemesine ve iþ artýþýna gidilmeyecek.

 

Kamu kurum ve kuruluþlarý kendi kuruluþ mevzuatýnda belirtilen faaliyet alanlarý ile doðrudan ilgili olmayan herhangi bir harcama veya taahhütte bulunmayacak, ihale þartname ve sözleþmelerine idare tarafýndan kullanýlmak üzere araç, makine, ekipman temini gibi alým ya da yapým konusuyla ilgisi olmayan unsurlarý dahil etmeyecek.

 

Kamu kurum ve kuruluþlarý, yapacaklarý alýmlarda ölçek ekonomisinden yararlanarak ihtiyaçlarýn daha düþük maliyetlerle temini amacýyla ortak alým yoluyla tedariki yaygýnlaþtýracak.

Paylaþ :
KULÝSLERÝ HAREKETLENDÝREN ÝDDÝA: ASGARÝ ÜCRET TEMMUZ AYINDA 21 BÝN 320 LÝRAYA ÇIKACAK
DOÐU AKDENÝZ ÝÇÝN ’KUVVETLÝ GÖK GÜRÜLTÜLÜ SAÐANAK’ UYARISI
TARSUS’TA YAPAY ZEKA VE SANAT KURSLARI BAÞLADI
MSK GÖZÜNÜ ÞAMPÝYONLUÐA DÝKTÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.