Türkiye’nin yaþ sebze ve meyve üretiminde öne çýkan kentlerinden Mersin’de turfanda yetiþtirilen bölgenin ’siyah incisi’ olarak adlandýrýlan kara üzümde hasat baþladý.
Türkiye'nin yaþ sebze ve meyve üretiminde öne çýkan kentlerinden Mersin'de turfanda yetiþtirilen bölgenin 'siyah incisi' olarak adlandýrýlan kara üzümde hasat baþladý. Ýlk ürünler büyükþehirlere gönderilirken, ihracat zamanýnda ise ürün Arap ülkeleri, Rusya ve özellikle Doðu Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
Mikro klima özelliðe sahip Erdemli ilçesi Kocahasanlý beldesinde örtü altýnda turfanda yetiþtirin erik, kayýsý, yenidünya ve beyaz üzümün ardýndan yörede siyah inci olarak bilinen kara üzümün de hasadýna baþlandý.
Üretici ve tüccar Sinan Uðuz, "Mersin Erdemli ilçemize baðlý güzel bir sahil beldesi olan Kocahasanlý'da her yýl siyah üzüm hasadýný Türkiye'de ilk bu bölgede gerçekleþtirmekteyiz. Bölgemizde çok kaliteli turfanda üzüm yetiþiyor. Özellikle siyah üzüm ilk olarak burada çýkýyor. Bölgedeki coðrafyanýn da katkýsýyla burada çok güzel bir mikro klima etkisi yapan iklim ürünlerin erken yetiþmesinde bize çok büyük fayda saðlýyor. Erken hasat edilen ürünlerimiz 40 lira ile 80 lira arasýnda deðiþen fiyatlarda pazar deðeri buluyor. Bu da hem bölge halkýna ve ticaretini yapana, ülke ekonomisine çok güzel katkýda bulunuyor. Belli dönemlerde ihracatý da yapýlýyor" dedi.