sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ARSLANKÖY’ÜN KURTULUÞ YILDÖNÜMÜNDE BÝRLÝK VE BERABERLÝK VURGUSU

  •  3 Mart 2023 Cuma 09:42

Mersin’de Kuvayi Milliye mücadelesinin baþladýðý yer olarak tarihe geçen Arslanköy’ün düþman iþgalinden kurtuluþunun 103. yýl dönümünde anma programý düzenlendi.

Arslanköy Mahallesi Cumhuriyet alanýnda düzenlenen programda Kuran-ý Kerim okundu, depremde hayatýný kaybeden vatandaþlar ve kuvayi milliye kahramanlarý dualarla yad edildi. Tören alanýnda Toroslar Belediyesi tarafýndan vatandaþlara lokma ikramý yapýlýrken, milli mücadelenin simgesi kalpak da hediye edildi. Programda konuþan Arslanköy Mahalle Muhtarý Erdal Cengiz, Arslanköy'de verilen kahramanlýk destanýný anlattý. Depremde hayatýný kaybeden vatandaþlara Allah'tan rahmet, yaralýlara acil þifalar dileyen Cengiz; “Bugün al bayraðýmýzýn altýnda Arslanköyümüzün kurtuluþunu kutlayabiliyorsak, baþta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaþlarý, aziz þehitlerimiz, kahraman gazilerimiz, kadýný ve erkeðiyle kahramanlýk destaný yazan köylümüz sayesindedir. Saygý, minnet ve þükranla anýyorum. Ruhlarý þad, mekanlarý cennet olsun” dedi.

“Arslanköy'deki zafer Anadolu'daki kuvayi milliye hareketinin özetidir”

Toroslar Belediye Baþkaný Atsýz Afþýn Yýlmaz ise Arslanköy'de yazýlan destanýn ve verilen mücadelenin, Anadolu'daki kuvayi milliye hareketinin bir özeti olduðunu söyledi.

“Burada Arslanköylü hemþehrilerimizin vatan, millet, bayrak ve baðýmsýzlýk sevgisi öne çýkmaktadýr” diyen Yýlmaz; “1 Mart Çete Bayramý. Yýllarca Arslanköy'de böyle anlaþýlýr. Kuvayi milliye ateþi, Çukurova'da ilk Arslanköy'de yakýlmýþtýr. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Ýngilizlerin Mersin'i iþgalinden yaklaþýk 1 ay önce 5 Kasým 1918'da Mersin'e gelmesi ve özellikle dað köylerimizi teþkilatlandýrmasý, bu yönde kararlar almasý, iþgale karþý hazýrlýklarýn gerçekleþtirilmesini saðlamasýyla, kahraman Arslanköylü'nün bunu görmesi, anlamasý, algýlamasý ve organize olmasýyla bu zafer kazanýlmýþtýr. Arslanköy'ün kurtuluþundan sonra Arslanköylülerin her yýl buraya gelmesi, kalpaklarýný giymesi, madalyalarýný takmasý kendi içinde bir halk bayramý olarak kutlamasý da son derece kýymetlidir. Tek baþýna Anadolu'daki kuvayi milliye hareketinin özetidir. Baþta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaþlarý olmak üzere kan veren, can veren, alýn teri akýtan tüm büyüklerimizi rahmetle anýyorum. Ruhlarý þad olsun. Bugün de yine ayný þartlar ve benzer bir hadise yaþasak Arslanköylü, Mersinli ayný þevkle, ayný heyecanla, ayný mili þuurla hareket edecektir ve etmeye devam edecektir. Milletimizin en önemli gücü de budur” ifadelerini kullandý.

“Devlet millet el ele, gönül gönüle yaralarýmýzý saracaðýz”

6 Þubat tarihinde yaþanan ve 11 ili vuran deprem felaketinin ardýndan Türk milletinin büyük bir þekilde kenetlendiðini ve bununla da gurur duyduklarýný ifade eden Baþkan Yýlmaz; “Son bir aydýr ülkemizde deprem felaketi yaþýyoruz. Kayýplarýmýz ve acýlarýmýz büyük. Hayatýný kaybeden vatandaþlarýmýzý rahmetle anýyorum. Çok þükür ki milletimiz kahramanlar çýkarmaya devam ediyor. 103 yýl önce silahýný alýp, kalpaðýný giyen ve vatanýmýz için mücadele eden, can veren, kan veren büyüklerimizin torunlarý bugün de ayný þevkle mücadele etmeye devam ediyor. Depremin ardýndan gece yarýsý yol kenarýnda bedava sýcak çorba, çocuk bezi ve erzak vererek arabalarýn önüne geçen kýymetli gençlerimizin gözlerinden öpüyorum. 85 yaþýnda odununu sýrtýna alýp deprem bölgesine gönderen kýymetli teyzemizin ellerinden öpüyorum. Ellerinde ne imkan varsa hýzlý bir þekilde depremin ilk anýndan itibaren belediyemize getiren kýymetli vatandaþlarýmýza teþekkür ediyorum. Bu hepimizin ayný heyecanla mücadele verdiðimizin göstergesidir" þeklinde konuþtu.

“Burada büyük bir milli þuur ve kenetlenme var”

Toroslar Kaymakamý Ýbrahim Çenet de Arslanköy'ün, Akdeniz coðrafyasýnda çok önemli bir yeri olduðunu söyleyerek, “Arslanköy'ün düþman iþgalinden kurtuluþunun 103. yýl dönümü kutlu olsun. Baþta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu topraklar için can veren þehitlerimizi, kuvayi milliye kahramanlarýný rahmetle anýyorum. Burada büyük bir milli þuur, kenetlenme ve vatanýna sahip çýkmak var. Bu irade yüzyýllarca devam ediyor. Akdeniz bölgesini saran deprem nedeniyle on binlerce vatandaþýmýz hayatýný kaybetti. Allah'tan rahmet diliyorum. Bir taraftan milli þuuru yaþatýrken, bir taraftan da acýmýzý böylesi bir günde paylaþmanýn bizlerin millet olma bilincini daha da güçlendireceðine inanýyoruz. Çocuklarýmýzýn bu bilinçle yaþamasýný, milli birlik, milli kimlik ve milli benlik kazanmalarýný temin ederek geleceðimizi daha emin adýmlarla tesis edeceðiz inþallah” dedi.

Konuþmalarýn ardýndan Toroslar Belediye Baþkaný Atsýz Afþýn Yýlmaz ve Kaymakam Ýbrahim Çenet, askeri erkan ve kent protokolüyle birlikte Arslanköylü vatandaþlarla köy kahvesinde bir araya geldi. Baþkan Yýlmaz, Arslanköy Mahalle Muhtarý Erdal Cengiz'e, Türk dili, kültürü ve tarihinin en deðerli anýtlarýndan olan Orhun Yazýtlarýnýn minyatür örneðini vererek, teþekkür etti.

 

Paylaþ :
230 VERGÝ MÜFETTÝÞÝ 50 ÝLDE SAHAYA ÝNDÝ! 17 MÝLYAR LÝRALIK SAHTE FATURAYA ÝNCELEME
HÜKÜMLÜLER ORMAN FAALÝYETLERÝNDE ÇALIÞACAK
MEÜ 27. KÜLTÜR VE SPOR ÞENLÝKLERÝ BAÞLADI
ANCELOTTÝ, AYLARCA FORMA VERMEDÝÐÝ ARDA’YI ÞÝMDÝ YERE GÖÐE SIÐDIRAMIYOR: TOP ONA AÞIK

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.