sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MERSÝN’DEKÝ DEPREMZEDELERE PSÝKOLOJÝK DESTEK VERÝLÝYOR

  •  1 Mart 2023 Çarþamba 12:12

Kahramanmaraþ merkezli yaþanan depremler sonrasýnda Mersin Kýrkkaþýk Kýz Yurdunda misafir edilen depremzedelere, Mersin Üniversitesi Psikoloji Bölümü öðretim üyeleri ve gönüllü lisansüstü öðrenciler tarafýndan psikolojik destek verilmeye devam ediliyor.

Teknik ekip koordinatörlüðünü Mersin Üniversitesi Ýnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü öðretim üyesi Prof. Dr. Aslý Aslan'ýn, psikososyal destek eðitimleri ve koordinatörlüðünü ise Prof. Dr. Arzu Aydýn Acý'nýn yaptýðý çalýþmanýn amacýný, depremin psikolojik etkilerine yönelik psikobilgilendirme yapmak, afetzedeyi korkutan ve katlanýlmasý güç gelen akut stres belirtilerini taramak, azaltmak ve baþ etme becerilerini yeniden kazandýrmak oluþturuyor. Psikolojik destek çalýþmasý ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Arzu Aydýn Acý, “20 Þubat itibarýyla çalýþmaya baþladýk. Yaklaþýk 23 kiþilik ve çoðu uzman psikologlardan oluþan bir ekip ile depremden etkilenen depremzedelere yönelik psikososyal destek hizmeti veriyoruz. Bu hizmet, psikolojik belirtilerin taranmasý, psikolojik ilk yardým ve ihtiyaçlarýn belirlenmesini içeriyor. Her gün yaklaþýk 35 depremzede ile görüþme yapýyoruz. Uzmanlýk alanlarýna göre çocuk, ergen ve yetiþkin olarak ekiplere ayrýldýk. Bu ekipler görüþmeleri yürütüyorlar. Yurdun içerisinde yer alan kreþlerde de akut stres belirtileri gözlenen ve bu belirtilerle baþ etmekte zorlanan ailelere rehberlik ve yönlendirme yapýyoruz” dedi.

Gerçekleþtirilen tarama yöntemi için çevrim içi bir yazýlým tasarlandýðýný ve bu sayede daha sistematik bir þekilde görüþmelerin gerçekleþtirildiðini belirten Acý, “Bu tarama için öncelikle çevrim içi bir yazýlým hazýrlandý. Bu yazýlýmýn hazýrlanmasýnda üniversitemiz Sosyoloji Bölümünden Doç. Dr. Onur Uca bizlere çok yardýmcý oldu. Bu yazýlým bizim tarama ve takip çalýþmalarýný yürütmemizde son derece yararlý oldu. KYK yurt yönetimi de bu süreçte bizlere çok destek verdi. Bizler için dört görüþme odasý ayrýldý. Her gün saat 10.00-14.00 arasýnda bu odalarda görüþmeleri gerçekleþtiriyoruz” ifadelerini kullandý.

Yurdun insan trafiðinin yoðun olduðu yerlerine afiþler asýldýðýný, günde bir kez de yurt içerisinde gerçekleþen destek programý için duyuru anonsu yapýldýðýný belirten Acý, kendilerinin de bütün odalarý tek tek gezdiklerini ve depremden etkilenen vatandaþlarýn ekip ile iletiþime geçmeleri halinde psikolojik destek alabileceklerini söylediklerini kaydetti.

Psikolojik destek çalýþmasý projesine gönüllü olarak katýlým saðlayan MEÜ Psikoloji Bölümü yüksek lisans öðrencisi Anýl Zerey ise gönüllü ekibi olarak depremden etkilenen vatandaþlara yardýmcý olmak için hemen harekete geçtiklerini ve görüþmelerden sonra insanlarýn daha iyi hissettiðini gördüklerinde ayrý bir mutluluk yaþadýklarýný ifade etti.

 

Paylaþ :
POS CÝHAZLARIYLA YAPILAN TAHSÝLATLAR MALÝYE’NÝN RADARINDA!
ÝLK GÖRÜÞTE AÞKLA BAÞLADI: SÝBÝRYALI GELÝNE TÜRK USULÜ DÜÐÜN
AKDENÝZ BELEDÝYESÝNDEN KÜLTÜR VE SANATA DESTEK
BOCCE SPORCUSU MEHMET CAN YAKIN, DÜNYA 3’ÜNCÜSÜ OLDU

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.