sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

SEÇER: "300 ÇADIRLIK BÝR ÇADIRKENT KURULUMU YAPILACAK"

  •  13 Þubat 2023 Pazartesi 13:23

Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer, deprem dolayýsýyla yaþanabilecek göçten en çok etkilenecek illerin baþýnda Mersin olacaðýný belirterek, "Onun için de hem yerel bazda hem merkezi yönetim bazýnda þimdiden bir öngörü ile bir çalýþma yapýlmasý gerektiðini düþünüyoruz" dedi.

Seçer, deprem felaketinin yaþandýðý Hatay'da, partisinin MYK toplantýsýnda konuþtu. Depremin ilk anýndan itibaren Mersin Büyükþehir olarak ivedi bir þekilde bölgelere gidildiðini ve çalýþmalarýn baþladýðýný belirtti. Baþkan Seçer, “Mersin coðrafya olarak bölgede depremi hisseden ancak etkilenmeyen bir kent. Deprem Mersin'de de þiddetli hissedildi ama herhangi bir yýkým ve can kaybý olmadý. Bizim açýmýzdan müdahale anlamýnda bir imkan oldu bu bize. Çok hýzlý bir þekilde bölgeye intikal edebildik. Öncelikle buraya arama kurtarma ekipleri, destek ekipleri, o anda hazýrlayabildikleri sabah erken saatlerde araçlarla arkadaþlarýmýz geldi. Bunu çok rahat söyleyebilirim ki Türkiye'de arama kurtarma faaliyetlerine baþlayan ilk belediye olduk diyebiliriz. Bu da dediðim gibi mesafenin yakýnlýðýndan ve bir nebze de tabi ki öngörüden dolayý gerçekleþti” diye konuþtu.

“Ekmek üretimimizi buraya yönlendirdik”

Büyükþehir Belediyesinin deprem bölgelerine yaptýðý yardýmlarý aktaran Baþkan Seçer, “Belediyemizin itfaiye ve destek ekiplerindeki 514 çalýþaný, toplamda 208 araç, iþ makinesi ve 8 jeneratörle bölgelerde çalýþmalarýna devam ediyor. Temel gýda maddelerinden ihtiyaç maddelerine kadar ilk andan itibaren bölgeye ulaþtýrdýk” ifadelerini kullandý. Depremin ilk günlerinde yaþanan ekmek sýkýntýsýný gidermek adýna harekete geçtiklerini de vurgulayan Baþkan Seçer, “Ývedi bir þekilde bölgeye 130 bin ekmek gönderdik. Ekmek fabrikamýzýn üretimini tamamen buraya yönlendirdik, satýþlarý durdurduk bir müddet ve zaten daha sonra ekmek krizi aþýlmýþ oldu. Çocuk bezi ve mama konusunda da biz çok hassas davrandýk. Ýlk gönderdiðimiz ihtiyaç maddelerin baþýnda da o geldi. Burada 3 Mobil Mutfakla hizmet veriyoruz, bir tanesi Mobil Týr zaten” þeklinde konuþtu.

Deprem bölgelerinde internet eriþim noktalarý da kurdu

Depremin yaþandýðý köylerde ciddi sýkýntýlar olduðuna da dikkat çeken Baþkan Seçer, "Ýlk günlerde köyler biraz dikkatlerden uzak kaldý, arama kurtarma faaliyetlerinin de geç baþladýðý yerlerdi. Ekmeðin, suyun geç ulaþtýðý yer olarak da gerilerde kaldýlar. Biz köylere de yemek servisi yapýyoruz ve þu anda da devam ediliyor” dedi. Bölgede ciddi

bir internet ve eriþim sýkýntýsý yaþandýðýný, bu sorunu gidermek için de internet eriþim noktalarý kurduklarýný söyleyen Baþkan Seçer, þöyle devam etti; "3 noktada internet eriþimi kurduk. Hatay Belediyemizin sistem odalarýnýn alt yapýsýný artýk Mersin'den yöneteceðiz. Serverlar Mertelkoma, Mersin Büyükþehir Belediyesine ait tesise taþýndý. 3 gün önce defin sorunu vardý, hemen müdahale ettik 100 kiþilik bir ekiple. Þu anda herhangi bir sorun kalmadý. Hatay'da defin konusunda da büyük bir aþama kaydettik diyebiliriz. Cenaze nakilleri konusunda çok sayýda talep geliyor. Özellikle bu bölgede, deprem bölgesinde yaþayanlarýn birçoðunun benim ilimde akraba iliþkileri var, ya oraya defnediliyor ya oradan talep geliyor baþka diðer illere gönderilmesi isteniyor. 15 cenaze aracý ile hizmet veriyor arkadaþlarýmýz. Þöyle bir rakam vereyim; Mersin'de bizim günlük defin sayýmýz 30-35'tir ancak son 6 günlük süreç içerisinde defin sayýsý 100-110'a kadar çýktýðýný görüyoruz” diye konuþtu.

“300 çadýr kent kurulumu yapýlacak”

Ýlk günlerde bölgeye ivedi olarak çadýr gönderdiklerini belirten Baþkan Seçer, 300 çadýrlýk bir çadýr kent kurulumunun da yapýlacaðýný aktardý. Hatay Büyükþehir Belediyesi ile irtibat kurularak fuar alanýnda bir yere çadýrlarýn kurulacaðýný söyleyen Baþkan Seçer, 500 çadýrýn da imalatta olduðu ve bölgeye ulaþtýrýlacaðý bilgisini paylaþtý. Bölgelerde yaþanan su sýkýntýlarýný çözmek adýna MESKÝ'nin harekete geçtiðini kaydeden Seçer, “MESKÝ vidanjör hizmeti veriyor bölgeye ancak Gölbaþý'n da hem su þebekesi hem kanalizasyon sistemi çökmüþ durumda. Bir ekip dün itibariyle Belediye Baþkanýmýzýn talebi üzerine çalýþmaya baþladý, orayý ayaða kaldýracaklar” ifadelerini kullandý.

“Mersin'de 2 bin 893 vatandaþýmýzý aðýrlýyoruz”

Depremin yaþandýðý illere yakýn olmasýndan dolayý Mersin'de barýnma sorunun ortaya çýktýðýný belirten Seçer, bu konuda hem yerel hem de merkezi yönetimin bir çalýþma yapmasý gerektiðine dikkat çekerek, þöyle devam etti: “Adana deprem yaþadýðý için dikkatler Mersin'e yöneldi. Þimdi deprem bölgesinde barýnma sorunu var ama burasý kadar Mersin'de de barýnma sorunu var. Buradan çok sayýda insan gidiyor, an itibarýyla 2 bin 893 vatandaþýmýzý biz aðýrlýyoruz; otellerde, tesislerimizde, ivedi oluþturduðumuz spor salonlarý gibi alanlarda þu anda mevcut 2 bin 893 vatandaþýmýz var. Toplam 3 bin 500 kiþilik projeksiyonumuz var. Þu anda herhangi bir týkanýklýðýmýz yok, misafir kabul etmeye devam ediyoruz. Burada kentim adýna önemli bir þey söylemek istiyorum; bu felaketin sonucu olarak mutlaka bir göç durumu söz konusu olacak, nüfus hareketliliði olacak. Buradan en yoðun etkilenecek illerin baþýnda Mersin hatta belki de birinci sýradaki il Mersin olacak. Onun için de hem yerel bazda hem merkezi yönetim bazýnda þimdiden bir öngörü ile bir çalýþma yapýlmasý gerektiðini düþünüyoruz. Biz üzerimize düþeni zaten yapacaðýz.”

“20 noktada 6 bin kiþiye yemek veriyoruz”

Mersin'de Büyükþehir Belediyesinin tesislerinde veya yakýnlarýnýn yanýnda kalan depremzede yurttaþlara yönelik hizmetleri de aktaran Baþkan Seçer, “Muhtarlarýn talebi üzerine þu anda 20 noktada günlük 3 öðün yaklaþýk 6 bin kiþiye yemek veriyoruz.

Muhtarlarla yerleri belirledik; akrabalarýný yanýnda kalan yurttaþlarýmýza yemek gönderiyoruz evlere. Bir de tabi ki bunun travmasý var depremin, oradaki vatandaþlara hem bizim misafirimiz olanlara hem diðer bölgelerde bulunanlara psikolog ve PDR uzmanlarý eþliðinde özellikle çocuklara terapi veriyoruz” diye konuþtu.

Paylaþ :
MERSÝN’DE TURFANDA KÝRAZ HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE EMEKLÝLER YAZI ’BAHAR ÞENLÝÐÝ’ ÝLE KARÞILADI
AKDENÝZ BELEDÝYESÝNDEN KÜLTÜR VE SANATA DESTEK
YENÝÞEHÝR BELEDÝYESÝ 19 MAYIS AYAK TENÝSÝ TURNUVASI DÜZENLÝYOR

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.