sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

VALÝ PEHLÝVAN: "200 KONFEKSÝYON FÝRMAMIZDA 15 BÝN KÝÞÝ ÝSTÝHDAM EDÝLÝYOR"

  •  27 Ocak 2023 Cuma 13:08

Tekstil sektörünün dünyada çok önemli bir katma deðere sahip olduðunu belirten Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, "Ýlimizle þu anda kayýtlý 200 civarýnda konfeksiyon üreten firmamýz var. 15 bin vatandaþýmýz da buralarda istihdam ediliyor. Ýstiþare zeminlerini devam ettirelim ve bulunduðumuz üretim sahalarýnda en profesyonelini yapma gayretimizi sürdürelim" dedi.

Vali Ali Hamza Pehlivan, Mersin Tekstil ve Konfeksiyon Sanayicileri Derneðinin düzenlediði istiþare toplantýsýna katýldý. Bir otelin konferans salonunda düzenlenen istiþare toplantýsýnda konuþan Vali Pehlivan, tekstilin sadece Türkiye deðil, dünyanýn geneli için önemli bir sektör olduðunu söyledi.

"Hýzla büyüyen bir sektör"

Dünyada bugün tekstil ve konfeksiyon sektörünün üretmiþ olduðu katma deðerin 1,5 trilyon dolara ulaþtýðýný kaydeden Vali Pehlivan, "Her yýl yüzde 6 nispetinde büyüdüðü dikkate alýndýðýnda, bu hýzla devam ederse 2030 yýlýnda 2 katrilyon dolara ulaþacaðý tahmin ediliyor. Dünyadaki en büyük 250 perakende þirketi içerisinde tekstil firmalarýnýn sayýsý 35 civarýndadýr. Tekstil sektörü milyonlarca insanýn çalýþtýðý bir sektör. Dünya ölçeðindeki hasýlanýn 3'te 1'i Çin tarafýndan üretiliyor. Bununla birlikte özellikle koronavirüs pandemisinin yaþanmasý nedeniyle, tedarik ve hammadde konusunda yaþanan sýkýntýlar nedeniyle alternatif üretim sahalarý veya ülkelerine doðru bir kayýþ söz konusu oldu. Genel olarak da talepte de bir daralma yaþandý" ifadelerini kullandý.

"15 bin vatandaþ istihdam ediliyor"

Ticaret Bakanlýðý kayýtlarýna göre, Türkiye'deki tekstil ve konfeksiyon sektörünün hasýlasýnýn 30-35 milyar dolar civarýnda olduðunu dile getiren Pehlivan, "Bu rakamýn da 2030 yýlýnda 50 milyar dolarý bulacaðý tahmin ediliyor. Ülke genelinde 40 bin tekstil iþletmesi var. 700 binin üzerinde de tekstil sektöründe çalýþan var. Ýlimizle þu anda kayýtlý 200 civarýnda konfeksiyon üreten firmamýz var. Bunlarýn bir kýsmý serbest bölgede, bir kýsmý serbest bölgenin dýþýnda bulunuyor. 15 bin vatandaþýmýz da buralarda istihdam ediliyor" þeklinde konuþtu.

"Kümeleþme konusunda problemler var"

Tekstil sektörünün sýkýntýlarýndan da bahseden Pehlivan, "En temel sýkýntýnýn da ilimizde olduðu üzere kümeleþmesin saðlanmasýnda yaþandýðýný görüyoruz. Her ne kadar serbest bölgede belli bir kümeleþmeyi saðlamýþ isek de oradaki firma sayýmýz 60 civarýndadýr. Serbest Bölgede toplam 390'ýn üzerinde firmamýz var. Ýstihdam sayýmýz da 12 bin civarýnda bulunuyor. Bu iþletmelerin 60'a yakýný tekstil firmalarýmýzdan oluþuyor. Orada kýsmi bir kümeleþme mevcut. Fakat Ýl genelinde sürekli ve kayýtlý olmayan veya dönemsel olarak açýlan, kapanan yerler var. Bunlarý ebetteki ilgili kamu birimlerimiz takip ediyor. Sizler de hem dernek olarak hem grup olarak da bunlarla ilgili takip süreçlerinin içindesiniz. Bu kümeleþmenin saðlanmasý için önce imar planlarýnda alan oluþturulmasý gerekiyor. Organize Sanayi Bölgelerinde, heyecanlandýran adýmlar ve yatýrýmlar, Ýlimizde hayata geçiyor. Elbette günlük yaþam içerisinde çeþitli sýkýntýlar olacaktýr. Ama çok güzel geliþmeler yaþanýyor. Artýlarýmýz eksilerimizden çok daha fazla. Ýlimizde Organize Sanayi Bölgesi 2-3 adetken þimdi yeni etaplarla beraber sayý 1O'a çýktý. Cumhurbaþkanýmýz baþta olmak üzere Sanayi ve Teknoloji Ticaret Bakanýmýz, Lütfi Elvan Bakanýmýz ve bakanlýklarýn ilgili birimleri sað olsunlar, bu konularda gerekli destekleri saðladýlar" diye konuþtu.

Paylaþým ve istiþare zemininin devam etmesi gerektiðine dikkat çeken Vali Pehlivan, "Bulunduðumuz üretim sahalarýnda en profesyonelini yapma gayretimizi sürdürelim. Ýnanýyorum ki önemli mesafeler alacaðýz. Yeter ki güç ve fikir birliði içerisinde olalým. Bu geceyi tertip eden baþkanlarýmýza tekrar teþekkür ediyorum. Devletimiz adýna kapýmýz sizlere her zaman açýktýr. Ýþlerinizde baþarýlar, hayýrlý, bereketli kazançlar diliyorum"diyerek sözlerini tamamladý.

Paylaþ :
KULÝSLERÝ HAREKETLENDÝREN ÝDDÝA: ASGARÝ ÜCRET TEMMUZ AYINDA 21 BÝN 320 LÝRAYA ÇIKACAK
DOÐU AKDENÝZ ÝÇÝN ’KUVVETLÝ GÖK GÜRÜLTÜLÜ SAÐANAK’ UYARISI
KANLIDÝVANE’DE MÜZÝK TARÝHLE BULUÞTU
BASKETBOL SÜPER LÝGÝ’NDE ÞAMPÝYON FENERBAHÇE

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.