sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

TÜRKÝYE’NÝN KIÞ GÜLÜ MERSÝN’DEN: ÜRETÝCÝLER ÞÝMDÝ DE ÝHRACATA HAZIRLANIYOR

  •  24 Ocak 2023 Salý 11:10

Türkiye’nin gül üretim merkezleri arasýnda ilk 4’te olan Mersin’deki seralarda iþçilerin yoðun mesaisi devam ederken, üreticiler ihracat yapmak için hazýrlýklarýný sürdürüyor.

Gül üreticisi Mahmut Yaman, Mersin'in gül üretiminde iyi noktada olduðunu belirterek, "Sadece bizim Dikilitaþ bölgesinde yaklaþýk 400 dönümlük gül serasý var. Özellikle yeni havalimanýmýz açýldýðý zaman bizim önümüz ihracat konusunda daha çok açýlacak. Biz þu anda paketleme tesisleri konusunda araþtýrma içerisindeyiz" dedi.

Kesme çiçek ve özellikle gül üretiminde Türkiye'de ilk sýralarda yer alan Mersin'de üreticiler, ihracat hazýrlýklarý yapýyor. Özellikle rengarenk güller Türkiye'nin dört bin yanýna satýlmak üzere özenle hazýrlanýrken, paketleme tesisi içinde çalýþmalar baþladý. Mersin'in merkez Akdeniz ilçesi Dikilitaþ Mahallesi yer alan gül seralarýnda da kesme ve istifleme iþlemleri, iþçilerin özenli elleriyle yoðun olarak yapýlýyor. Geçmiþ dönem TÜÝK verilerine göre Mersin'de kesme gül üretimi 372 dekar alanda 15 milyon 810 bin adet olarak gerçekleþtiði öðrenildi. Türkiye'de 101 milyon 204 bin adet olan kesme gül üretiminin yüzde 15,6'sýný karþýlayan Mersin'in ülke genelinde ilk 4'te olduðu belirtildi. Özellikle kýþ mevsiminde ülkedeki üretimin yüzde 30'unu karþýlayan Mersin'de, bir gülün tanesi 10 TL'den satýlýrken, 14 Þubat'a doðru bu fiyatýn 15-20 TL bandýnda olacaðý belirtildi.

"Kýþlýk güllerin yüzde 30'unu Mersin karþýlýyor"

Gül üretimi ve ihracatýyla ilgili ÝHA muhabirine bilgi veren Dikilitaþ Mahalle Muhtarý ve ayný zamanda üretici Mahmut Yaman, yaklaþýk 9 yýldýr bu sektörde olduðunu söyledi.

Bölgede 40 yýldýr gül iþinin yapýldýðýna deðinen Yaman, "Bizim baþlamamýzla birlikte bu iþ biraz daha canlandý. Çünkü pazarýn yolunu açtýk, insanlara üretimin önünü açtýk. Ýnsanlara 'Siz üretin, pazarda sýkýntý yok, biz burayý gül cenneti yapalým' dedik. Buradaki üreticiler de bize kulak verdi, beraber bu iþe baþladýk. Mersin'de en çok gül serasý bizim bölgemizde var. Bu bölgede yaklaþýk 400 dönüme yakýn þu anda gül serasý var. 50-55 üreticimiz bu iþi yapýyor. Biz ülke olarak kýþýn gül ihtiyacýn kendi kendimize karþýlayabiliyoruz. Yazýn üretimini de bizim bölgemiz dýþýndaki iller üretimini yapýyor. Kýþlýk üretiminde ülkenin yüzde 30 gül ihtiyacýný Mersin olarak karþýlayabiliyoruz. Genele vurduðumuz zamanda tüm yýl için ülkenin yüzde 15 ihtiyacýný tek baþýna Mersin karþýlýyor" diye konuþtu.

"Bir dönümde her kesimde 10 ile 18 bin adet gül çýkýyor"

Þu anda ihracat yapamadýklarýný kaydeden Yaman, "Biz þu anda üretimi çoðalttýk. Bunu ihracat yapmamýz için paketlememizi yapmamýz lazým. O da ileriki yýllarda yapýlacak. Þu anda üreticilerin yüzde 90'ý mezat üyesi. Biz ürettiðimiz gülleri mezadýmýza götürüyoruz. Haftada 3 gün Mersin mezatý, diðer haftanýn 3 günüde dýþ mezatlarýmýz var. Bu mezatlarda güllerimiz açýk artýrmaya çýkar ve burada çiçekçilerimizi güllerimizi alýr bu þekilde iç piyasaya sunuluyor. Ortalama bir dönümden her kesim de yaklaþýk 10 ile 18 bin adet gül çýkýyor. Bunu 400 ile çarptýðýnýzda da yani her kesimde 4 binin üzerinde gül kesim yapýlýyor. Burada güzel bir potansiyel var" ifadelerini kullandý.

"Yeni havalimanýmýz açýldýðý zaman ihracat konusunda önümüz daha da açýlacak"

Ýhracatý düþündüklerini de belirten Yaman, "Özellikle yeni havalimanýmýz açýldýðý zaman bizim önümüz ihracat konusunda daha çok açýlacak. Biz þu anda paketleme tesisleri konusunda araþtýrma içerisindeyiz. Biz bu gülleri nasýl daha çok muhafaza edebiliriz, nasýl daha iyi þartlarda gönderebiliriz diye araþtýrýyoruz. Önlemini almazsan yolda gülün telef olur. Biz önce paketleme tesisimizi kurup, ondan sonra yurt dýþýna yollamamýz lazým. Bu þekilde gönderdiðimiz güller geri gelir" þeklinde konuþtu.

Gül fiyatýyla ilgili de bilgi de veren Yaman, "Bir gül tanesi 10 liradan gidiyor. Sevgililer Günü'nde bunun 15 ile 20 lira arasýnda olacaðý söyleniyor. Fiyatlar aslýnda iyi ama önceki yýllara bakarsak deðil. Çünkü girdi maliyetlerimiz çok arttýðý için para kazanamýyoruz. Keþke her þey geçen yýlki fiyatlarda olsaydý da biz yine 10 liraya gül verseydik. Üretimde Mersin olarak güzel bir yerdeyiz. Bunu da Nisan ayýnda yapacaðýmýz büyük bir gül festivali ile taçlandýracaðýz. Bu festivalin birincisini bu yýl yapacaðýz" diyerek sözlerini tamamladý.

Paylaþ :
KULÝSLERÝ HAREKETLENDÝREN ÝDDÝA: ASGARÝ ÜCRET TEMMUZ AYINDA 21 BÝN 320 LÝRAYA ÇIKACAK
DOÐU AKDENÝZ ÝÇÝN ’KUVVETLÝ GÖK GÜRÜLTÜLÜ SAÐANAK’ UYARISI
TARSUS’TA YAPAY ZEKA VE SANAT KURSLARI BAÞLADI
MSK GÖZÜNÜ ÞAMPÝYONLUÐA DÝKTÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.