sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MERSÝN’DE KIÞ ORTASINDA AÇIKTA ÇÝLEK HASADI YAPILDI

  •  16 Ocak 2023 Pazartesi 11:23

Türkiye’nin önemli çilek üretim merkezlerinden olan Mersin’in Silifke ilçesinde yetiþtirilen yaz günlerinin gözde meyvesi çileðin kýþ ortasýnda hasadý yapýldý.

Çileðin kilosu 20 ila 25 liradan tarlada alýcý buluyor. Toplanan çilekler Ýstanbul, Ankara Ýzmir gibi büyük illere gönderildi.

Normal þartlarda mevsimindeyken 8 ila 10 liradan satýlan çileðin bugünlerde daha tarlada 20 ila 25 liradan alýcý bulduðunu belirten Silifke Ticaret ve Sanayi Odasý Baþkaný Nurettin Kaynar, özellikle Atayurt baþta olmak üzere Arkum, Atakent ile Kurtuluþ, Bahçeköy, Sökün, Çeltikçi mahallelerinde de çilek üretiminin yapýldýðýný söyledi.

Kýþ ortasýnda açýkta çilek hasadý yapýldýðýný belirten Kaynar, “Coðrafi iþaret tescilini aldýðýmýz Silifke çileðimiz marka olma yolunda devam ediyor. Yýlýn 12 ayý çilek üretiyoruz. Türkiye'nin çilek üretiminin yüzde 30'unu ve ihracatýn yüzde 60'ýný biz saðlýyoruz. Fiyat kýþ ortasýnda olduðu için açýk alanda Silifke çilek üretimine devam ediyoruz. Fiyatlar yüksek olmasa da 20 ila 25 lira arasýnda üreticiden alýcý bulunuyor. Önümüzdeki günlerde ihracat anlamýnda Ortadoðu Ülkelerine uçak kargolarla sevkiyatýmýz baþlayacak. Þu an Rusya'ya küçük partiler halinde gönderiyoruz” dedi.

Kaynar, "Kýþ ortasýnda çilek hasat ettiðimizi görenler þaþkýnlýðýný gizleyemiyorlar. Þu an için sýnýrlý miktarda hasat edilen ürüne gelen talepleri karþýlamakta güçlük çekiyoruz. Ancak bundan sonra yavaþ yavaþ özellikle Nisan ayýnda hasat miktarý artacak ve herkes bol bol çilek tüketebilecek” dedi.

Ýlçe genelinde Nisan ayýnýn son günlerinden itibaren çilek bolluðu yaþanacaðýný ifade eden Baþkan Kaynar, “Bu sezon 17 bin dönüm alandan 70 ila 80 bin ton çilek hasadýnýn beklendiði ilçede, Temmuz ayý sonuna kadar devam edecek hasat boyunca çileðin bir bölümünün yurt içinde pazarlanmasý, bir bölümünün de baþta Rusya olmak üzere çeþitli ülkelere ihraç edilmesi bekleniyor. Çilek, ilçenin önemli bir istihdam kaynaðý olarak dikkati çekiyor. Ekim döneminden hasat sonuna kadar yaklaþýk 3 bin aileye geçim kapýsý olan çilek, çoðunluðu kadýnlardan oluþan binlerce kiþinin el emeðinin ardýndan sofralara ulaþýyor” diye konuþtu.

Paylaþ :
230 VERGÝ MÜFETTÝÞÝ 50 ÝLDE SAHAYA ÝNDÝ! 17 MÝLYAR LÝRALIK SAHTE FATURAYA ÝNCELEME
YAPAY ZEKANIN BELÝRLEDÝÐÝ MERSÝN’ÝN EN GÜZEL ÝLÇESÝ TARSUS ÇIKTI
MERSÝN’DE GENÇLÝK BAYRAMI HAFTA BOYUNCA DOLU DOLU KUTLANDI
MSK, FÝNALE YÜKSELDÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.