sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

3 AYDA HASAT VAKTÝ GELDÝ, KÝLOSU 60 LÝRADAN SATILIYOR

  •  7 Ocak 2023 Cumartesi 12:50

Mersin Ýl Tarým ve Orman Müdürlüðü ile Akdeniz Belediyesi iþ birliðinde ve Akdeniz Renkli Eller Kadýn Kooperatifinin yürütücülüðünde ’Þevketi Bostan Þifa Olsun’ projesi hasat etkinliði gerçekleþtirildi. 3 ay önce üretici kadýnlar tarafýndan topraða ekilen þevketi bostan bitkisi, þimdi ise hasat edilerek kilosu 60 liradan alýcý buluyor.

Mersin'in Akdeniz ilçesi Melemez köyünde gerçekleþen 'Þevketi Bostan Þifa Olsun' projesi hasat etkinliðine AK Parti Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yýlmaz, Mersin Ýl Tarým ve Orman Müdür Vekili Mustafa Nevzat Zayim, Akdeniz Belediye Baþkaný Mustafa Gültak, Renkli Eller Kadýn Kooperatifi Baþkaný Zehra Yýlmaz ve kadýn üreticiler katýldý. Yaklaþýk 3 ay önce Akdeniz Belediye Baþkaný Mustafa Gültak'ýn da katýlýmýyla tohumlarýnýn ekildiði þevketi bostanýn faydalarý saymakla bitmiyor. Týp dünyasý tarafýndan da bilinen bu ot, böbreklere, karaciðere, baþ aðrýsýna, þiddetli ateþ, bronþit, sarýlýk gibi hastalýklara iyi geliyor.

"Çok uzun zamandýr týp dünyasýnda kullanýlan bir bitki"

Þevketi bostandan yapýlan yemeklerin tadýna baktýklarýný ve çok beðendiðini söyleyen AK Parti Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yýlmaz, bu bitkinin çok uzun zamandýr týp dünyasýnda da kullanýldýðýný söyledi. Þevketi bostanýn faydalarýndan bahseden Yýlmaz, "En bilinen özelliði de idrar söktürücü olmasý, taþ düþürücü olmasý, özellikle kolon kanseri gibi birçok kanser türünde de faydalanýyor olmasý bunun ayrýca týbbi bir bitki haline de getiriyor. Burada güzel olan tabi bir yandan topraklarýmýzý verimli kullanýrken bir yandan da köylü kadýnlarýmýzýn yetiþtirdiði ürünlerden para kazanabilmeleri bizleri mutlu ediyor" dedi.

"3 ayda hasat edilecek duruma geldi"

Akdeniz Belediye Baþkaný Mustafa Gültak ise 3 ay gibi kýsa bir süre önce tohumlarýný ektikleri þevketi bostan bitkisinin þimdi hasadýný yapacaklarýný belirterek, "Seçildiðimiz günden bu yana kadýn kooperatifleri kurduk ve onlara hibeler alarak mutfaklarýný kurup, satýþ mekanlarý vererek, kooperatiflerini büyüttük. Sonra da hýzlý bir þekilde tarýma da el attýk. Geçen aylarda stevia ve moringa bitkilerinin hasatlarýný yaptýk, bugün burada þevketi bostanýn hasadýný ve satýþlarýný gerçekleþtireceðiz kadýnlarýmýzla. Yakýn bir tarihte de atamýzdan kalmýþ olan karabuðdayýn da dikimlerini yaptýk inþallah kýsa sürede onun da hasadýný yapacaðýz. Ýþin içinde kadýnlarýmýz olunca iþin içinde huzur ve barýþ oluyor, sevgi oluyor, muhabbet oluyor. Kadýnlarýmýz bir yandan kooperatifle el sanatlarý üzerine, dikiþ nakýþ üzerine birçok üretim yaparken þimdi belediyenin arazilerinde belediyenin verdiði imkanlarla birlikte tarýma da el atmýþ oluyor. Hem kadýnlarýmýz mutlu, hem ekonomiye katký hem de tarýmsal faaliyetlerin içerisine girmiþ oluyoruz. Böylelikle bölgemize de kadýnlar üzerinden katma deðer saðlamýþ oluyoruz" ifadelerini kullandý.

Konuþmalarýn ardýndan þevketi bostan bitkisinin hasadý gerçekleþtirildi. Yaklaþýk 2 dönüm araziye ekilen ve 2 ton hasadý gerçekleþtirilen þevketi bostanýn kilosu 60 liradan satýldýðý belirtildi.

Paylaþ :
230 VERGÝ MÜFETTÝÞÝ 50 ÝLDE SAHAYA ÝNDÝ! 17 MÝLYAR LÝRALIK SAHTE FATURAYA ÝNCELEME
YAPAY ZEKANIN BELÝRLEDÝÐÝ MERSÝN’ÝN EN GÜZEL ÝLÇESÝ TARSUS ÇIKTI
MERSÝN’DE GENÇLÝK BAYRAMI HAFTA BOYUNCA DOLU DOLU KUTLANDI
MSK, FÝNALE YÜKSELDÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.