sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MERSÝN BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYESÝNDEN ÜRETÝCÝYE DESTEK SÜRÜYOR

  •  6 Ocak 2023 Cuma 11:15

Mersin Büyükþehir Belediyesince, artan girdi maliyetlerine karþýn 2023 yýlýnda da çiftçilere destek verilmeye devam edileceði bildirildi.

Tarýmsal Hizmetler Dairesi Baþkaný Selçuk Þahutoðlu, 2022 yýlýnda küçükbaþ hayvan yetiþtiriciliðinden bitkisel üretim yapanlara, balýkçýlardan arýcýlara kadar tarýmýn tüm sektörlerinde küçük ölçekli iþletmeleri desteklediklerini belirterek, 2023 yýlýnda da bu desteklerin artarak devam edeceðini söyledi. Bitkisel üretimde alýç, ceviz, badem fidaný ve pasiflora ile adaçayý gibi fide destekleri yaptýklarýný hatýrlatan Þahutoðlu, büyükbaþ hayvan yetiþtiricilerine ise artan girdi maliyetlerinin zorlamasý sebebiyle, en büyük girdi maliyeti olan yem desteðinde bulunduklarýný kaydetti. Þahutoðlu, birliðe kayýtlý ve 10 tanenin altýnda hayvaný olan üreticilere, yüzde 50 hibe ile 800 kilogram Mýsýr Flake yem desteði verdiklerini de ifade etti.

“Hayvancýlýk sektöründe önemli projeleri hayata geçirdik'

‘Hadi gel köyümüze destek verelim' projesinde elde edilen verilerin, projenin doðru ve sürdürülebilir olduðunu gösterdiðini belirten Þahutoðlu, “Bu projemize 2020 yýlýnda baþlamýþtýk. 60 üreticimize bin 500 küçükbaþ hayvan desteðinde bulunmuþtuk ve 2021'de de bin 500 hayvaný satýn alýp 60 yetiþtiricimize vermiþtik. 2022'de bizi mutlu eden, ayný zamanda da projemizin doðru ve sürdürülebilir olduðunu gösteren, 2020 ve 2021 yýlýnda vermiþ olduðumuz hayvanlarýn yavrularýný toplayarak, 2022 yýlýndaki yeni 60 yetiþtiricimize daðýtmamýz oldu. Bu da þunu gösteriyor ki, 2022 yýlýnda projenin ilk ayaðýný tamamlamýþ olduk. 2023'te ise 2022'de topladýðýmýz hayvanýn iki katý daha fazla hayvaný üreticilerimizden temin edeceðiz. Böylece Büyükþehir Belediyesine hem proje yükü anlamýnda daha az gider olmuþ olacak hem de bu yýl vereceklerimizi yetiþtiricilerle buluþturarak projenin kendi içerisinde sürdürülebilirliði saðlanmýþ olacak” diye konuþtu.

‘Kazanç' projesi ile de 50 üreticiye 100'er adet kaz desteðinde bulunduklarýný dile getiren Þahutoðlu, “Bu üreticilerimize ayný zamanda yem desteðinde de bulunmuþtuk. Kendileri bu kazlarý ideal kesim boyutuna getirene kadar beslediler ve kooperatif aracýlýðý ile bunlarý satarak hem kendi ekonomilerine hem de il ekonomisine kazanç saðlamýþ oldular” dedi.

“Verdiðimiz desteklerle, ürünler daha fazla katma deðer kazanýyor”

Tarýmsal Hizmetler Dairesi Baþkanlýðý olarak kooperatifçiliðin geliþmesine de önem verdiklerini söyleyen Þahutoðlu, bunu yaparken de kooperatif ortaklarýnýn kendi yetiþtirmiþ olduklarý ürünlerin katma deðere dönüþmesi açýsýndan, onlara makine ve ekipman desteðinde bulunduklarýný kaydetti. Þahutoðlu, “Erik boylama makinesi, badem soyma makinesi, ceviz soyma makinesi, muz dal parçalama makinesi gibi tarýmsal alet ve ekipmanlarý, kooperatiflerimizle buluþturup onlarýn üyelerinin kullanýmýna sunuyoruz. Böylece kooperatif ortaklarýnýn üretmiþ olduðu ürünler, daha katma deðerli ve daha fazla kazanç olarak kendilerine geri dönüyor. Bu baðlamda atalýk tohumu desteklemeye devam ediyoruz. Geçmiþ yýllarda nohut ve buðday ile baþlamýþtýk. Buðdayda özellikle 13 mahalle ile baþlamýþtýk, 13 üreticimiz vardý. Þimdi ise 13 ayrý mahallede, 50'nin üzerinde üreticimiz var. Atalýk tohumu yaymaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandý.

“Tüm amacýmýz küçük ölçekli üreticilerimizin yanýnda olabilmek”

Hayata geçirilen tüm projelerin bölgeye ve coðrafi koþullara uygun þekilde gerçekleþtirildiðine dikkat çeken Þahutoðlu, þöyle devam etti; "Projelerimiz için önce üreticilerimizin bir talebi oluyor. Bizim geliþtirdiðimiz ve üreticimizin talepleri doðrultusunda eðer uygun ise oraya özgü çeþitli fidan soðan desteklerinde bulunuyoruz. Suyun olduðu her bölgede tarým daha da artýyor. Buna yönelik olarak sulama borusu desteðinde bulunuyoruz. Bu desteði 2023 yýlýnda da artýracaðýz. Bu yýl içinde 100 kilometre sulama borusu daðýtmayý planlýyoruz. Mersin Büyükþehir Belediyesi olarak tarýmsal projeleri gerçekleþtirirken hedefimiz, küçük ölçekli üreticilerimizin artan girdi maliyetlerini azaltmak ve ayný zamanda tarýmýn zor þartlarýnda onlarýn yanýnda olmak.”dedi.

Paylaþ :
230 VERGÝ MÜFETTÝÞÝ 50 ÝLDE SAHAYA ÝNDÝ! 17 MÝLYAR LÝRALIK SAHTE FATURAYA ÝNCELEME
YAPAY ZEKANIN BELÝRLEDÝÐÝ MERSÝN’ÝN EN GÜZEL ÝLÇESÝ TARSUS ÇIKTI
MERSÝN’DE GENÇLÝK BAYRAMI HAFTA BOYUNCA DOLU DOLU KUTLANDI
MSK, FÝNALE YÜKSELDÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.