sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

TAM BÝR ÞÝFA DEPOSU: BÝR AÐACI 200 KÝLOYA KADAR ÜRÜN VERÝYOR

  •  2 Ocak 2023 Pazartesi 10:34

Mersin’de birçok bahçede alternatif olarak dikilen, kentin ismiyle de bilinen ’murt’ veya ’hambales’ meyveleri tek tek toplanarak satýþa sunuluyor. Kilogramý 15 ile 20 TL arasýnda deðiþen Mersin meyvesinin genç bir aðacýnýn yaklaþýk 100, yetiþkin bir aðacýnýn ise 200 kilograma kadar ürün verdiði belirtildi.

Türkiye'nin yaþ sebze ve meyve üretiminde ilk sýralarda yer alan Mersin'de iklimi nedeniyle farklý ürünler de yetiþiyor. Akdeniz iklimine uygun olarak yetiþen meyvelerden biri de Mersin olarak bilinen murt veya hambales olduðu aktarýldý. Daha önce ormanlýk alanlarda kendiliðinden yetiþmesiyle bilinen murt meyvesi, artýk birçok bahçede de yer almaya baþladý. Özellikle üreticiler bahçelerinin kenarlarýna ya alternatif olarak ya da yemelik olarak murt aðacý dikiyor. Ocak ayý sonuna kadar hasadý sürecek olan meyve bu aylarda toplanarak pazarlarda veya marketlerde satýþa sunuluyor. Kilogram fiyatý 15-20 TL arasýnda olan meyveyi saðlýk açýsýndan faydasýný bilenler almadan gitmiyor.

Tam bir þifa deposu

Antiseptik özelliðe sahip olduðu öðrenilen meyvenin vücudu mikroplardan arýndýrarak enfeksiyonlu hücrelerin yok olmasýný saðladýðý gibi doðal bir balgam sökücü de olduðu ifade ediliyor.

Özellikle kalp ve damar hastalýklarýna yakalanma riskini azaltan, varis sorunlarýný en aza indirdiði öðrenilen meyvenin mide hastalýklarýna iyi geldiði gibi akciðer iltihaplanmasýndan egzamaya kadar iyileþtirme etkisine sahip olduðu biliniyor.

Özellikle kýþ mevsiminde taze taze tüketilen meyvenin grip gibi üst solunum yolu rahatsýzlýklarýnda iyileþtirmeyi hýzlandýrdýðý gibi vücut direncini de kuvvetlendirdiði aktarýldý. A vitamini bakýmýndan da oldukça zengin olan meyvenin, göz yorgunluklarýna iyi gelirken, görme problemlerine karþý da olumlu etkileri olduðu, ayrýca kolesterol ve þekeri dengelemeye de bir olduðu dile getiriliyor.

Kilogram fiyatý 15-20 TL

Murt dedikleri ürünün hasadýný yaptýklarýný belirten üretici Bedrettin Sezer, "Genç bir aðaç 100 kilogram kadar, yetiþkin aðaç ise 200 kilogram kadar meyve verebiliyor. Kalp dostu diye biliniyor, þekere ve sindirim sistemine faydasý var. Güzel, tatlý bir bitki" dedi.

Þu anda kilogram fiyatýnýn 15-20 TL aralýðýnda olduðunu kaydeden Sezer, "Bu ürünün ilacý gübresi yok. Fazla bir masrafý olmadýðý için üretilebilir bir ürün. Genelde bahçesi yok, yemelik olarak dikiliyor. Bizim bölgede de sevilen bir bitki" ifadelerini kullandý.

Paylaþ :
230 VERGÝ MÜFETTÝÞÝ 50 ÝLDE SAHAYA ÝNDÝ! 17 MÝLYAR LÝRALIK SAHTE FATURAYA ÝNCELEME
YAPAY ZEKANIN BELÝRLEDÝÐÝ MERSÝN’ÝN EN GÜZEL ÝLÇESÝ TARSUS ÇIKTI
MERSÝN’DE GENÇLÝK BAYRAMI HAFTA BOYUNCA DOLU DOLU KUTLANDI
MSK, FÝNALE YÜKSELDÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.