sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ORMANIN BEREKETÝ "KANLICA MANTARI"

  •  26 Aralýk 2022 Pazartesi 11:33

Türkiye’nin en lezzetli mantarlarý arasýnda yer alan ve Mersin’de 500 rakým üzerinde ormanlýk alanlarda doðal olarak yetiþen yöresel ismi ile ‘kýrmýzý’ olarak bilinen ‘kanlýca mantarý’ çýktý. Kilogram fiyatý 70 TL olan mantarý bazý vatandaþlar ekonomik gelir elde etmek için bazýlarý da evlerinde tüketmek için toplamaya baþladý.

Ülke genelinde olduðu gibi Mersin'e de yaðýþlý hava geç geldi. Son haftalarda ara ara etkili olan yaðýþlarýn ardýndan 835 bin hektardan fazla ormana sahip kentte lezzeti ve faydalarý ile dikkat çeken kanlýca mantarý da geçte olsa bu sene kendini gösterdi. Erdemli ilçesine baðlý Karayakup ile Sinap köylerinin çevresindeki ormanlarda vatandaþlar kanlýca mantarý aramaya baþladý. Ormanlýk alana giren vatandaþlar doðal örtü altýndan kendini göstermeye baþlayan mantarlarý zahmetle bularak özenle topladý. Vatandaþlarýn bazýlarý mantarlarý ailece yemek için bazýlarý da satýþ yapmak üzere kovalarýný doldurdu. Bu sene yaðmur nedeniyle geç çýkan mantarýn kilogram fiyatýnýn ise 70 TL olduðu öðrenildi.

Yörük ismi ile kýrmýzý mantar, doðal protein, þifa kaynaðý

Ýçerdiði aminoasitler nedeniyle vücudun protein dengesini için bire bir olduðu belirtilen mantarýn kalsiyum, fosfor, sodyum, magnezyum, B1, B2 ve C vitaminleri de taþýdýðý kaydedildi. Tansiyonu dengeleyen, þeker hastalýðý tedavisine de iyi gelen mantarýn ayný zamanda kansere karþý da kalkan gördüðü ifade edildi.

Yöre sakinlerinden Sabahattin Özgür,” Doðaya çýktýk. Bizim Akdeniz bölgesinde meþhur olan bir mantarýmýz var. Bizim yörük diliyle ‘Kýrmýzý mantar' ama modern ismi kanlýca. Akdeniz bölgesinde Adana'dan Antalya'ya kadar genel de ormanlýk alanlarda bu mantarlar oluyor. Þuanda mevsimi. Yaðmur olmadýðý için biraz geç kaldý. Yoksa yaðmurlar olsaydý þimdiye daha çok olurdu. Bundan 2 yýl önce hava güzel gitmiþ yayýþlar güzel olmuþtu daha çok çýkmýþtý. Bu sene yaðýþ geç kaldýðý için mantar da yeni yeni çýkýyor. Bir yaðmur daha yaðarsa daha güzel çýkar” dedi.

Toplayýp kilogramý 70 TL'den satýyorlar

Sinap köyü çevresine ormanlýk alanda mantara çýktýklarýný belirten Bahattin Ongun ise yaptýklarý arama da yeteri kadar bulduklarýný aktardý.

Ormanda vakitlerini deðerlendirdiklerini dile getiren Turgay Özdemir de “Aralýk ve Ocak ayýnda Kanlýca mantarlarý çýkýyor. Herkese tavsiye ediyoruz. Kýzarmasý, kavurmasý, mangalý yapýlýyor. Güzel haþlayýp poþetleyip sonra tüketme þansýmýz var. Bazý arkadaþlarýmýz fazla buluyor ve satýþýný yapýyor. Çokça çýktýðý için bende satýyorum. Hepsini tüketemiyoruz. Bugün topladýðým bir kova 200-250 TL eder. Þuan kilogramýný 70 TL'den satýyorum. Bu sene mevsiminde yaðmur yaðmadýðý için fazla çýkmadý. Dýþardan merak sarýp köyümüze mantar aramaya gelen var. Yöremizde bu mantarý 5 yaþýndan 70 yaþýna kadar her vatandaþýmýz bilir. Her yede çýkmaz. Þuanda güney kýsýmda çýkmýþ arka kýsýmda çýkmamýþ. Güneþini ve yaðmurunu iyi alan yerler de oluyor. Bizde boþ kaldýðýmýz da sürece hem vakit deðerlendiriyoruz hem de sebepleniyoruz” ifadelerini kullandý.

Paylaþ :
230 VERGÝ MÜFETTÝÞÝ 50 ÝLDE SAHAYA ÝNDÝ! 17 MÝLYAR LÝRALIK SAHTE FATURAYA ÝNCELEME
YAPAY ZEKANIN BELÝRLEDÝÐÝ MERSÝN’ÝN EN GÜZEL ÝLÇESÝ TARSUS ÇIKTI
MERSÝN’DE GENÇLÝK BAYRAMI HAFTA BOYUNCA DOLU DOLU KUTLANDI
MSK, FÝNALE YÜKSELDÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.