sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

VALÝ MAKASI ELÝNE ALDI, KESTÝÐÝ LÝMONLARI KÜFEYLE TAÞIDI

  •  21 Aralýk 2022 Çarþamba 09:36

Türkiye’de 800 bin ton limon üretiminin yapýldýðý Mersin’de depoluk limon cinsi tescilli ürün lamasýn yoðun hasat dönemine start verildi. Limonun baþkenti olarak bilinen Erdemli ilçesinde Vali Ali Hamza Pehlivan da eline makasý alarak hasada katýlýp küfe taþýyarak, yoðun hasat dönemini baþlattý.

Türkiye'nin yaþ sebze ve meyve üretiminde ilk sýralarda yer alan Mersin'in Erdemli ilçesinde önemli bir geçim kaynaðý olan limonda erkenci cins mayerden sonra depoluk olan ilçenin coðrafi tescilli ürünü lamasýn da yoðun hasadý için start verildi. Ülkedeki limon üretiminin yüzde 55'inin, lamas cinsinde ise yüzde 65'inin yapýldýðý Erdemli'de bu sene ortalama 800 bin ton ürün beklendiði belirtildi. Hem iç piyasaya hem de ihracata giden lamas limonunun ülke ekonomisine de önemli miktarda döviz getirisi saðladýðý ifade edilirken, bahçede 7-8 TL civarýnda alýcý bulmasý üreticisinin yüzünü güldürdü. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da yoðun hasat dönemi nedeniyle eline makasý aldý, iþçilerle hasat yaptý. Hasat sonrasý iþçilerle birlikte küfe de taþýyan Vali Pehlivan, üretim ile ilgili bilgi verdi.

Vali Pehlivan: "Erdemli limonun baþkenti"

Limonun baþkenti Erdemli'de hasatta olduklarýný belirten Vali Ali Hamza Pehlivan, "Çiftçilerimizle birlikte lamas limonunun hasadýný gerçekleþtirdik. Mersin ilimiz narenciyenin baþkenti, Erdemli ilçemiz de limonun baþkenti. Özellikle de lamas limonu limon türleri içerisinde gerçekten kalitesiyle ön plana çýkan bir ürün. Bu ürün Erdemli ilçemizde ezelden beri yetiþiyor. 2019 yýlýnda coðrafi tescili de Erdemli ilçemiz adýna alýnmýþ durumda. Erdemli'de limon bir sektör haline gelmiþ durumda. Burada çiftçilerimiz üreticilerimiz ve bu iþi pazarlama anlamýnda aracýlýk eden firmalar ihracata kadar konu eden bu iþle iþtigal eden þirketler bir bütün halinde, Tarým ve Orman Bakanlýðýmýzýn saðlamýþ olduðu destekten de faydalanmak suretiyle sektörü bu seviyeye getirmiþ durumdalar. Biz de süreci yakýndan takip ediyoruz. Ürünün yetiþmesinden pazara ulaþmasýna kadar bütün süreçleri takip ediyoruz" dedi.

"800 bin ton rekolte bekleniyor"

Rakamsal olarak dünya üzerinde üretilen narenciyenin 5 ila 5.5 milyon tonunun Türkiye'de yetiþtiðine dikkat çeken Vali Pehlivan, "Ülkemizde yetiþen narenciyenin yüzde 25'i de Mersin ilimizde yetiþiyor. Bu baðlamda limon için ayrý bir parantez açmak gerekirse Türkiye genelinde yaklaþýk 1.5 milyon ton limon yetiþirken, bunun 800 bin tonun üstünde rekolte de yine ilimizde, yani bu da yüzde 55'ine tekabül ediyor. Lamas limonu için ifade edecek olursak, üretimin yüzde 65'i ilimizde ve Erdemli ilçemizde yetiþiyor. Ziyadesiyle önemli hem çiftçilerimiz, üreticilerimiz için, ilimizin ekonomisi için, hem ülkemizin ekonomisi için çok önemli bir ürün, tabi emek gerektiren bir ürün" ifadelerini kullandý.

Paylaþ :
230 VERGÝ MÜFETTÝÞÝ 50 ÝLDE SAHAYA ÝNDÝ! 17 MÝLYAR LÝRALIK SAHTE FATURAYA ÝNCELEME
HÜKÜMLÜLER ORMAN FAALÝYETLERÝNDE ÇALIÞACAK
MEÜ 27. KÜLTÜR VE SPOR ÞENLÝKLERÝ BAÞLADI
ANCELOTTÝ, AYLARCA FORMA VERMEDÝÐÝ ARDA’YI ÞÝMDÝ YERE GÖÐE SIÐDIRAMIYOR: TOP ONA AÞIK

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.