sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MERSÝN’DE ZEYTÝN ÜRETÝCÝLERÝNE ZEYTÝN BOYLAMA MAKÝNESÝ DESTEÐÝ

  •  14 Aralýk 2022 Çarþamba 12:02

Mersin Büyükþehir Belediyesi Tarýmsal Hizmetler Dairesi Baþkanlýðý tarafýndan Tarsus Dörtköy Sulama Kooperatifi ile Mersin Narenciye ve Tarým Üreticileri Birliði’ne (MENKOBÝRLÝK) ‘Zeytin Boylama Makinesi Desteði Projesi’ çerçevesinde birer makine verildi.

Mersin Büyükþehir Belediyesinin, tarým bölgelerindeki üreticilerin yoðun çalýþmalardan kurtularak rahatlamalarýný saðlayan modern ekipman destekleri devam ediyor. Badem soyma makinasýndan bitkisel atýk kýymaya, taþ kýrmadan ceviz soymaya, muz dal parçalamadan hamur yoðurma makinasýna kadar, kýrsalda yaþayan yurttaþlarý modern ve kaliteli ekipmanlarla buluþturan Mersin Büyükþehir Belediyesi, ürün ve kalite kaybýný asgariye indiren ve zamandan tasarruf saðlayan zeytin boylama makinesi desteðini de sürdürüyor.

Büyükþehir Tarýmsal Hizmetler Dairesi Baþkaný Selçuk Þahutoðlu, "Tarsus Dörtköy Sulama Kooperatifimize vermiþ olduðumuz zeytin boylama makinasýný çalýþtýrdýk. Üreticilerimizle hep beraberiz. Özellikle kýrsal bölgelerde tarýmsal üretimin eski usullerle yapýlmasý, ürünlerde kalite ve ürün kaybýna neden olmakta. Biz de bu baðlamda zeytin üreticilerinin girdi masraflarýný azaltmak, ürün ve kalite eksiklerini tamamlamalarý açýsýndan, kooperatifimiz aracýlýðýyla zeytin boylama makinasý verdik" dedi. Üreticilerin daha önce elleriyle ayýkladýðý zeytinleri, artýk makine sayesinde zahmetsizce ve çok kýsa sürede ayýkladýklarýný kaydeden Þahutoðlu, "Böylelikle zeytinlerin katma deðeri de artýyor. Ve üreticilerimiz ürünlerini, emeklerinin karþýlýðýný alabildikleri ücrete satýyorlar" ifadelerini kullandý.

"15 dakikada eliyoruz"

Tarsus'a baðlý Eskiþehir Mahallesi Muhtarý Bayram Bölükbaþ, zeytin boylama konusunda önceleri çok sýkýntý yaþadýklarýný belirterek, "Boylama makinesi için Mersin Büyükþehir Belediyesi'ne baþvurduk. Eleðimiz geldi. Daha önceleri zeytin konusunda çok çile çekiyorduk. Akþama kadar topladýðýmýz zeytinleri, gece yarýsýna kadar seçmeyle uðraþýyorduk. Ama þimdi Büyükþehir Belediyemizin verdiði eleði kullanýyoruz. Akþama kadar topluyoruz, 15 dakikada eliyoruz, evimize geçiyoruz ve dinleniyoruz” dedi.

"Bu imkan köylü için büyük fýrsat"

Zeytin boylama makinesinin iþçiliði yarý yarýya düþürdüðünü vurgulayan bir diðer üretici Rasim Gündal ise "Üreticiler için iþçiliði yarý yarýya düþürdü. Geçen yýl öðlene kadar topladýðýmýz zeytinleri, akþama kadar 3 kiþiyle, 5 kiþiyle elle seçiyorduk. Bu imkan köylü için büyük fýrsat. Özellikle üreticilerimiz zeytinini öðlene kadar topluyor. Ýnsanlar burada kalibresine göre seçimini yapýyor. Ýsteyen kendi kuruyor, isteyen pazara götürüyor malýný deðerlendiriyor" diye konuþtu.

Paylaþ :
230 VERGÝ MÜFETTÝÞÝ 50 ÝLDE SAHAYA ÝNDÝ! 17 MÝLYAR LÝRALIK SAHTE FATURAYA ÝNCELEME
HÜKÜMLÜLER ORMAN FAALÝYETLERÝNDE ÇALIÞACAK
MEÜ 27. KÜLTÜR VE SPOR ÞENLÝKLERÝ BAÞLADI
ANCELOTTÝ, AYLARCA FORMA VERMEDÝÐÝ ARDA’YI ÞÝMDÝ YERE GÖÐE SIÐDIRAMIYOR: TOP ONA AÞIK

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.