sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MERSÝN’DE PORTAKALDA HASAT BAÞLADI

  •  8 Aralýk 2022 Perþembe 11:24

Türkiye’nin yaþ sebze ve meyve üretiminde ilk sýralarda yer alan Mersin’de portakalda yoðun hasat dönemi baþladý. Tek tek elle toplanarak hasat edilen ürünler, diðer illere ve yurt dýþýna gönderiliyor.

Türkiye'nin yaþ meyve ve sebze üretiminde önemli bir yere sahip olan Mersin'in Erdemli ilçesinde narenciye ürünlerinden limon ve mandalinadan sonra portakalda da hasat baþladý. Tarým ve Orman Bakanlýðý Tarýmsal Araþtýrmalar ve Politikalar Genel Müdürlüðüne baðlý Alata Bahçe Kültürleri Araþtýrma Enstitüsü Müdürlüðü tarafýndan da hem çiftçiye hem de üretime katký saðlamak için onlarca dönüm arazide yýlda 500 ton portakal üretimi yapýlýyor. Kent genelinde olduðu gibi enstitü bahçelerinde de hasat baþladý.

"Enstitüde 500 ton portakal üretimi yapýlýyor"

Hasatla ilgili bilgi veren Alata Bahçe Kültürleri Araþtýrma Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü, "Washington navel portakal bahçemizdeyiz ve bugün itibarýyla hasadýmýz baþladý. Enstitümüz yýllýk 500 ton civarýnda portakal üretmekte. Ülkemiz üretimi 1 milyon 742 bin ton, yaklaþýk bunun 250 bin tonu ihracata gitmekte. Ýhracata gitmeyen diðer portakallar, iç piyasada sofralýk olarak tüketilmektedir. Bizim enstitümüzde de farklý çeþitlerde portakal bahçeleri mevcut olup, aðýrlýklý olarak Washington navel, kara kara ve geççi Valensiya portakal çeþidinin bahçe olarak yetiþtiriciliði yapýlmaktadýr. Diðer portakal çeþitlerimiz de genetik kaynak olarak enstitümüz arazilerinde korunmaktadýr" dedi.

Enstitü bahçesinde genel olarak portakal veriminin yüksek olduðunu belirten Ünlü, "Fakat mayýs ayýnda yaþanan gündüz ve gece arasýndaki sýcaklýk farkýndan dolayý bu yýl genel olarak Türkiye genelinde bir rekolte düþüklüðü mevcut. Ýnþallah önümüzdeki sezonda ayný sýkýntýlarý yaþamayýz" diye konuþtu.

Balkanlar ve Rusya'ya ihraç ediliyor

Hem iç hem de dýþ piyasaya ürün tedariki saðlayan Duran Kara ise, "Narenciye sezonu 9. ayda limon türleri ile baþladý. Portakal ve mandalina hasat dönemi de aþaðý yukarý bir hafta, 10 gündür baþlamýþ vaziyette. Zirai dondan etkilenen Adana'da ova kesiminde biraz rekolte düþük ama bizim Mersin tarafýndan Erdemli bölgesinde rekoltemiz yüksek. Genelde hasat ettiðimiz ürünlerimizi Rusya'ya, Balkanlara ve iç piyasada ulusal marketlere gönderiyoruz. Narenciyenin bütün kalemlerinden Balkanlara çalýþýyoruz. Fiyatlar hem yurt içinde hem yurt dýþýnda normal deðerinde satýlýyor, çok þükür" ifadelerini kullandý.

Paylaþ :
230 VERGÝ MÜFETTÝÞÝ 50 ÝLDE SAHAYA ÝNDÝ! 17 MÝLYAR LÝRALIK SAHTE FATURAYA ÝNCELEME
HÜKÜMLÜLER ORMAN FAALÝYETLERÝNDE ÇALIÞACAK
MEÜ 27. KÜLTÜR VE SPOR ÞENLÝKLERÝ BAÞLADI
ANCELOTTÝ, AYLARCA FORMA VERMEDÝÐÝ ARDA’YI ÞÝMDÝ YERE GÖÐE SIÐDIRAMIYOR: TOP ONA AÞIK

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.