sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ATOMEXPO 2022 FORUMU’NA KATILAN UZMANLAR, MAVÝYÝ GELECEÐÝN EKONOMÝSÝNÝN RENGÝ OLARAK NÝTELENDÝRDÝ

  •  22 Kasým 2022 Salý 13:26

Rusya’nýn Soçi kentinde düzenlenen 12. Rusya’nýn Soçi kentinde düzenlenen 12. Uluslararasý Atomexpo 2022 Forumu’na katýlan uzmanlar, ’Mavi ekonomi: Sürdürülebilir bir gelecek için devlet, iþ dünyasý ve bilim’ baþlýklý yuvarlak masa toplantýsýnda, okyanus ekonomisinin geliþtirilmesine yönelik perspektifleri ve karþýlaþýlan zorluklarý tartýþtý.

Foruma katýlan Hindistan, Mýsýr, Birleþik Arap Emirlikleri ve Rusya'dan uzmanlar, mavi ekonomiyi geleceðin ekonomisi olarak nitelendirerek mavi ekonominin küresel niteliði, sýnýr ötesi yapýsý ve hükümet, iþ dünyasý ve bilim arasýnda bir iþbirliði platformu haline gelmesi için eþsiz bir fýrsat olduðunun altýný çizdiler.

Forumda söz alan Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkýnma ve Ticaret Bakanlýðý Çok Taraflý Ekonomik Ýþ Birliði ve Özel Projeler Departmaný Direktörü Natalia Staparan ve Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Deniz Araþtýrmalarý Merkezi Ýcra Direktörü Nikolay Shabalin, mavi ekonomide uluslararasý iþbirliði, deniz alanlarýnýn çevresel yönetimi, su projelerinin finansmaný ve dijital konulara deðindi.

Ulusal Oþinografi ve Balýkçýlýk Enstitüsü Fiziksel Oþinografi Profesörü Muhamed Ahmed Said de konuþmasýnda, Mýsýr ve diðer Afrika ülkelerinin deneyimlerinden bahsederek, mavi ekonominin geliþiminin en önemli yönlerini þu sözlerle dile getirdi: “Sürdürülebilir balýkçýlýk, su ürünleri yetiþtiriciliði, denizde yenilenebilir enerji ve deniz taþýmacýlýðý gibi mavi ekonomi projelerine yatýrým yaparken, ekonomik kalkýnma ile deniz ekosistemlerinin sürdürülebilirliði arasýnda bir denge kurmak çok önemlidir. Deniz kaynaklarýnýn yönetiminde çevre odaklý bir yaklaþým benimseyebilmeleri için geliþmekte olan ülkelerin desteklenmesi gereklidir.”

Birla Teknoloji ve Bilim Enstitüsü Beþeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nden Doçent Rudra Prasad Pradhan de konuþmasýnda, 'mavi ekonomi'nin geliþtirilmesinde öncülerden biri olan Hindistan'ýn deneyimlerine deðinerek þunlarý söyledi: “40 ülkenin sýnýrlarýný çizen Hint Okyanusu, 70 milyon kilometre kareden fazla bir alaný kaplamaktadýr. Okyanus, petrol ürünleri de dahil olmak üzere çeþitli mallar için ana ulaþým arteridir. Hintçede 'okyanus' kelimesi, Hindistan Baþbakaný Narendra Modi'nin 'ekonomik büyüme ve herkes için müreffeh bir toplum' (SAGAR) vaadiyle ayný kelimedir. Hint Okyanusu'nun merkezinde yer alan Hindistan, bunu kalkýnma ve kapsayýcý ekonomik büyüme için fýrsatlar sunan kritik bir su kaynaðý olarak görmektedir."

Forumda söz alan DP World Mali Ýþlerden Sorumlu Baþkan Yardýmcýsý Raj Jeet Singh Vallia da uluslararasý deneyimlerini paylaþarak, “DP World, mavi ekonomiye önemli bir katkýda bulunuyor. Þirketin bu alandaki öncelikleri arasýnda okyanus saðlýðýnýn korunmasý, kirliliðin önlenmesi ve biyo çeþitliliðin korunmasý yer alýyor" dedi.

Yuvarlak masa toplantýsýnda konuþan Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluþu Rosatom'un Ýþ Geliþtirme Direktörü Ekaterina Lyakhova þu ifadeleri kullandý: “Rosatom için 'mavi ekonomi' konusu, özellikle de Kuzey Kutbunun geliþimi söz konusu olduðunda büyük önem taþýyor. Ekonomik faydalarýn azami düzeye çýkarýlmasý ile bölgenin biyosferinin korunmasý arasýnda bir denge bulunmasý mühimdir. Bununla beraber sadece Kuzey Kutbunda deðil, diðer deniz alanlarýnda da yalýn bir ekonomik kalkýnma modeli geliþtirmek için bilim, devlet ve iþ dünyasýný bir araya getirecek mekanizmalar bulmak gerekecek."

'Mavi ekonomi'; gemicilik, liman altyapýsý, gemi yapýmý ve gemi onarýmý, açýk deniz inþaatý ve tarama, açýk deniz gaz ve petrol çýkarma, denizcilik ar-ge ve eðitim, balýkçýlýk ve deniz ürünleri iþleme gibi geleneksel ve geliþmekte olan endüstrileri içeriyor. Dünyadaki okyanus varlýklarýnýn deðerinin 25 trilyon dolar olduðu tahmin ediliyor. “Mavi ekonomi”, 3 milyardan fazla insaný destekliyor ve dünyanýn 7. büyük ekonomisi olma özelliðini taþýyor. Her yýl büyüklüðü artan söz konusu ekonominin 2030 yýlýna kadar 3 trilyon dolara ulaþmasý bekleniyor.

Paylaþ :
230 VERGÝ MÜFETTÝÞÝ 50 ÝLDE SAHAYA ÝNDÝ! 17 MÝLYAR LÝRALIK SAHTE FATURAYA ÝNCELEME
HÜKÜMLÜLER ORMAN FAALÝYETLERÝNDE ÇALIÞACAK
MEÜ 27. KÜLTÜR VE SPOR ÞENLÝKLERÝ BAÞLADI
ANCELOTTÝ, AYLARCA FORMA VERMEDÝÐÝ ARDA’YI ÞÝMDÝ YERE GÖÐE SIÐDIRAMIYOR: TOP ONA AÞIK

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.