ÞÝFA KAYNAÐI “OÐUL BALI”

Yüz yýllardýr en deðerli ballar arasýnda yer alan “oðul balý” Anadolu’dan dünyanýn dört bir tarafýna gönderiliyor. Az miktarda üretilen ‘oðul balý’ en çok tercih edilen ballar arasýnda yer alýyor.
Kýþ aylarýnda dolan kar obruklarýnýn yaz aylarýnda çiçeklere can suyu olmasý ile dünyanýn en iyi balý Toroslar'ýn Eðriçayýr Yaylasý'nda üretiliyor. Sedir balýndan devedikenine, keven balýndan çakþýr balýna eþsiz doðada arýlarýn bal mesaisi Akdeniz'de yoðun geçiyor. Bal deposu Anadolu'da üretilen en deðerli ballardan biri ise ‘oðul balý'. Çoðalmak için kolonileri terk eden genç arýlarýn yeni kolonilerinde ürettikleri ilk bal olan ‘oðul balý' enzim deðerinin yüksek olmasý ile ön plana çýkarken, pandemi süresince ve sonrasýnda en çok tercih edilen ballarýn baþýnda geliyor.
Yüzyýllardýr devam eden bir geleneði devam ettirerek oðul balý üreten arýcý Celal Çay, bu balýn enzim deðerinin yüksek olduðuna dikkat çekti. Çay, “Bir arý kolonisinin üremesi oðul arý yöntemiyle oluyor. Genç arýlar bir kraliçe arýyla kovandan ayrýlýyor, mevcut koloniden. Kurmuþ olduðu yeni koloninin ilk yýl üretmiþ olduðu bu bala oðul balý deniliyor. Bu bizim Mersin Toroslar'ýnda Yörükler oðul balýný kendine saklar. Çünkü çok þifalý olduðuna inanýrlar. Genç arýlar ürettiði için enzim deðeri çok yüksek oluyor oðul balýnýn ve biraz da lezzetli oluyor” dedi.
"Kýsýtlý bir ürün, kaþýk kaþýk yemeye gerek yok"
Pandemi döneminde en çok tercih edilen ballardan birinin oðul balý olduðunu ifade eden Celal Çay, “Ýnsanlar, tüketiciler baldan genel olarak þifa almak için tüketiyor. Oðul balý da en yüksek þifa alýnabilecek bir bal olduðu için insanlar doymak için bal tüketmiyor günümüzde. Balýn þifasýndan, faydasýndan, saðlýk yönünden faydalanmak için tüketiyor. Oðul balý ise genç arýlar yaptýðý için enzim deðeri çok yüksek bir bal. Dolayýsýyla bir talep var. Þifa için en yüksek bir bal olduðu için insanlar oðul balý tüketerek þifaya ulaþmak istiyor. Özellikle günümüzde pandemi öncesi ve sonrasý yeni gelecek pandemiden insanlar korktuðu için düzenli olarak oðul balý tüketen bir tüketici kitlesi oluþtu, onun için oðul balýna talep var. Biz de ürünlerimizin arasýna yýllar önce koymuþtuk. Çok kýsýtlý bir ürün, o yüzden fiyatý yüksek olabiliyor. Ama zaten kaþýk kaþýk yemeye gerek yok. Günlük bir tatlý kaþýðý tüketmeniz yeterli” diye konuþtu.
SUN RTV | Mersin | Kurumsal Web Sitesi | www.sunrtv.com.tr | © Copyright 2021-2025 Tüm Haklarý Saklýdýr.
URA MEDYA