sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

47 YILDIR BÝTMEYEN DAVA

  •  14 Nisan 2022 Perþembe 13:21

Mersin’in Aydýncýk ilçesinde vatandaþlarýn kadastro tespitine yönelik 47 yýl önce açtýðý dava yaklaþýk yarým asýrdýr sürüyor.

Evlerinin, seralarýnýn, tarlalarýn bulunduðu bölgenin orman arazisi olmadýðýný ileri süren vatandaþlar, bir an önce sorunlarýnýn çözülmesini istiyor. Geçen yýlki orman yangýnýnda bölgenin büyük bölümü de zarar görürken, vatandaþlar tadilat yapmak için mahkemeden çýkacak kararý bekliyor.

Aydýncýk'ta yaþayan 400'e yakýn vatandaþ, 1975 yýlýnda kadastro tespitine yönelik açýlan davanýn sonucunu bekliyor. Orman, hazine ve þahýslar arasýndaki davanýn 2013 yýlýnda açýlan bölümünün 47. celsesi, Silifke Kadastro Mahkemesinde görüldü. Bu duruþmadan da bir sonuç çýkmazken, davaya müdahil vatandaþlar konunun bir an önce neticeyi kavuþmasýný istiyor. Geçen yýl orman yangýnlarýnda da bölgenin büyük bir bölümü zarar görürken, vatandaþlar tadilat için mahkemeden çýkacak sonucu bekliyor.

"Dava 1975 yýlýndan beri devam ediyor"

Duruþma öncesi açýklamalarda bulunan avukat Gizem Aktan, Mersin'in Aydýncýk ilçesindeki taþýnmazlara iliþkin orman, hazine ve þahýslarýn arasýndaki kadastro tespitine iliþkin davanýn 1975 yýlýndan bu yana devam ettiðini söyledi. Dava konusu olan yerlerin ilçe merkezinde ve yerleþim alanlarý içerisinde bulunduðunu ifade eden Aktan, "Bundan dolayý orman vasfýnda deðildir. Bu bölgelerde insanlarýn evleri, seralarý ve tarlalarý bulunmaktadýr. Dosyada çok fazla parsel söz konusudur ve çok fazla taraf sayýsý vardýr. Çoðu parsel ve þahýslarýn birbirleriyle hiçbir ilgi ve alakasý olmamasýna raðmen dava tek bir dosya üzerinden görülmektedir. Bu sebepten dolayý taraflardan biri vefat ettiðinde mirasçýlarý da davaya eklendiðinden taraf sayýsý her geçen gün daha fazla artmaktadýr. Dosyada keþif gereði gibi yapýlmadýðýndan bilirkiþi raporlarý hatalý düzenlenmiþtir. Örneðin, bir parselde 4 yapý olmasýna raðmen sanki 1 yapý varmýþçasýna keþif tutanaðý düzenlenmiþtir. Yýllardýr defaatle tekrardan keþif yapýlmasýný talep etsek de bir türlü yeni keþif günü de verilmiyor. Dosyada sürekli hakim deðiþikliði de olmaktadýr. Son 3 yýlda 4 defa farklý hakim dosyayla ilgilendi. Dosya hacmi büyük olduðundan yeni atanan hakimlerde dosyayý çok uzun sürede inceleyebiliyorlar. Tam dosyayla ilgili somut bir þeyler elde edecekken yeni bir hakim atanýyor. Yargýlama sürüncemede kalarak sürekli uzamakta ve 47 yýldýr bir türlü sonuçlanmamýþtýr. Aradan çok uzun süre geçtiðinden insanlarýn satýþ senetlerindeki yazýlar bile silinmiþ, okunamayacak vaziyettedir. Bu sebepten insanlar maðdur durumdadýr. Çünkü dava konusu parsellerde evleri, emekleri, seralarý, tarlalarý vardýr. Çoðu kiþiye dedelerinden, atalarýndan miras kalmýþtýr. Ýnsanlar bu dava sebebiyle 47 yýldýr diken üzerinde yaþamaktadýrlar ve geleceðe güvenle bakamamaktadýrlar" dedi.

Aydýncýk Yeni Mahalle Muhtarý Volkan Gözmen ise ilçede 400 vatandaþýn ormanla sorunu olduðunu söyledi. 47 yýldýr dededen, neneden kalan yerleri 2B çalýþmasý dolayýsýyla ormana yazdýklarýný kaydeden Gözmen, “Þimdi bize gelip ceza yazýp, bulunduðumuz yerden çýkmamýzý istiyorlar. Buralarýn bize verilmesini istiyoruz” diye konuþtu.

"Vatandaþlarýn bu ýstýraptan kurtarýlmasý gerekiyor"

Davaya müdahil vatandaþlardan Hadi Gökþen de kadastrodan dolayý ilçede çok sayýda vatandaþýn maðdur olduðunun altýný çizerek, “Bu dava 47 yýldýr devam ediyor ve çok sýkýntý çekiyoruz. Bütün sýkýntýnýn da bilirkiþi raporundan kaynaklý olduðunu düþünüyoruz. Oraya gönderilen bilirkiþilerin tam tespit yapmadýklarýný dosyadan görüyoruz. Buda bizi sýkýntýya sokuyor. Sonuç itibariyle bu davayla ilgili yeniden bir bilirkiþinin devreye sokulmasý ve gerçekten iyi bir tespit yapýlmasýný istiyoruz. 25 yýl benim babam bu dosyayý takip etti, bir o kadar yýldýr ben uðraþýyorum, yine bir netice yok. Olay çýkmaza girmiþ durumda. Nasýl çözüm üretilecekse bir an evvel çözüm üretilmeli ve vatandaþlarýn bu ýstýraptan kurtarýlmasý gerekiyor” ifadelerini kullandý.

Paylaþ :
YILIN ÝLK ENFLASYON RAKAMLARI BELLÝ OLDU
MÝNÝKLER DOÐA ATÖLYESÝNDE TOPRAKLA BULUÞUYOR
ÞEHÝR TÝYATROSU GENÇLERÝ ‘BÝLGE HEKÝM LOKMAN’ ÝLE BULUÞTURDU
MERSÝN ÜNÝVERSÝTESÝ MUAY THAÝ TAKIMINDAN MADALYA

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.