sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MTSO Baþkaný Çakýr: "Sanayi ve lojistik baþta olmak üzere dijital dönüþüm yol haritamýzý hazýrlýyoruz"

  •  10 Eylül 2024 Salý 12:52

Mersin Ticaret ve Sanayi Odasý (MTSO) Yönetim Kurulu Baþkaný Hakan Sefa Çakýr, "Sanayi ve lojistik baþta olmak üzere dijital dönüþüm yol haritamýzý hazýrlýyoruz" dedi.

 

 

Baþkan Çakýr, katýldýðý bir programda, MTSO’nun geleceði þekillendirmeye yönelik projelerini paylaþtý. ’Gelecek aslýnda bugündür’ anlayýþýyla çalýþtýklarýný belirten Çakýr, "Ýþ dünyasý olarak o kadar hýzlý deðiþen bir dünyada yaþýyoruz ki artýk geleceði tahmin etmek deðil geleceðe hazýr olmak gerekiyor. Nasýl bir geleceðe sahip olacaðýmýz bugün yaptýklarýmýza baðlý. Biz de MTSO olarak bu vizyonu gören kurumlarýn baþýndayýz. Bu kapsamda ’MTSO Atölye 1886’ bir vizyon ürünüdür. Bir öðren-dönüþ merkezi olan ’Atölye 1886’ ile atýlan adým her gün yeni bir yenilik ve gelecek projesi ortaya koyuyor. Bu projelerden biri de ’Mersin Ýlinde Geleceðin Ýþlerine Yönelik Teknoloji Tabanlý Uygulamalý Eðitim Merkezi Projemiz’. Mersin’de geleceðin iþlerine yönelik Avrupa Birliði’nden aldýðýmýz destekle hayata geçirdiðimiz bir proje. Burada neler yapýlacak derseniz; Mersin’de hem gelecekteki üretim þeklini belirleyecek hem de geleceðin mesleklerine yönelik insan kaynaðýný hazýrlayacak. Mersin’in bu konudaki dijital dönüþümünü hazýrlayacak" dedi.

 

 

 

"Robotik teknolojiler insanlarý mesleksiz býrakmayacak"

 

Yüksek teknolojinin insan ihtiyacýný yok edeceði yönünde karamsar düþünceler olduðunu ancak kendilerinin bunu doðru bulmadýklarýný dile getiren Çakýr, robotik teknolojilerin geliþeceðini ancak insanýn her zaman merkezde olacaðýný ifade etti. Bu süreçte mesleklerin deðiþeceðini, yeni mesleklerin ortaya çýkacaðýný vurgulayan Çakýr, "Tehlikeli ve aðýr iþleri insanlar yapmayacak. Gri yaka denilen daha çok kontrol eden operatörler olacak. Robotlarý tasarlayan, programlayan yöneten insanlar olacak. Robotik teknolojiler insanlarý mesleksiz býrakmayacak. Tehlikeli, yorucu sýkýcý iþleri robotlar yapacak" diye konuþtu. Bu kapsamda Atölye 1886’da robot ve kobot eðitimi verdiklerini ifade eden Çakýr, "Bu, insanla robotun birlikte çalýþarak birlikte hareket etmesi politikasý. Yine insanýn yönettiði daha aðýr iþleri robota verdiði bir kol olarak düþünün. Birlikte hareket ediyorlar. Birlikte paketleme yapýyorlar, imalatý yapýyorlar ama insan robot kolunu yönetiyor" ifadelerini kullandý.

 

 

 

"Geleceðe dair daha net planlamalar yapabileceðiz"

 

Verinin önemine de deðinen Çakýr, veri olmadan planlama yapýlamadýðýný kaydetti. Bu çerçevede Mersin olarak önce teknolojideki durum tespitini yaptýklarýný anlatan Çakýr, þöyle devam etti: "Biz de firmalarýmýz Endüstri 4.0’da nerede onu tespit etmek amacýyla analiz çalýþmasý yaptýk. Böylece sanayideki yol haritasýný nasýl oluþturabileceðimizi belirlemek istedik. Türkiye’de ilk kez bir kent kendi Sanayi 4.0 yol haritasýný hazýrlýyor. Sanayi ve lojistik baþta olmak üzere dijital dönüþüm yol haritamýzý hazýrlýyoruz. Sanayi 4.0’ý hazýrlarken dijital dönüþümün de bir yol haritasý oluþturmamýz gerekiyor. Bu çalýþmalar, Mersin’in bütünsel dijital dönüþüm eylem planýna da büyük destek verecek bir çalýþma olacak. Elinizde doðru veri yoksa doðru dönüþemezsiniz, dönüþüm gerektiðini anlayamazsýnýz ve gelecek planý yapamazsýnýz. Ýþte ’Dijital Yetkinlik Dönüþümü Saha Analizi Raporu’ çalýþmasý, Mersin özelinde imalat firmalarýmýz baþta olmak üzere dikkatli ve titiz þekilde yapýlan bir analiz çalýþmasýdýr. Firmalarýmýzýn dijital yetkinlik durumunu belirleyen bir saha çalýþmasýdýr. Artýk elimizde bir veri var ve bu veriyi kullanarak geleceðe dair daha net planlamalar yapabileceðiz."

 

 

 

"Firmalarýmýzýn sadece yüzde 2’si yüksek teknoloji üretim yapýyor"

 

Firmalarýn teknolojik durumu hakkýnda da bilgi veren Çakýr, "Karnemiz maalesef çok iç açýcý deðil ama durumu bilmeliyiz ki geleceði planlayabilelim. Firmalarýn yüzde 53’ü üretimlerinde düþük teknoloji kullanýyor. Yüzde 25’i orta düþük teknoloji, yüzde 20’si orta yüksek teknolojili üretim yapýyor. Mersin firmalarýmýzýn sadece yüzde 2’si yüksek teknoloji üretim yapýyor. Amacýmýz firmalarýmýzýn teknoloji seviyelerini bir üst seviyeye çýkartmak. Bunu yükseltmek için ne gibi çalýþmalar yapacaðýmýzý ayarlayacaðýz. Proje kapsamýnda; Türkiye ölçeðinde dijital dönüþümü destekleyecek ve geleceðin mesleklerine yönelik insan kaynaðýný yetiþtirecek 3 ayrý laboratuvar kurulacak. Bu ayný zamanda, hayal ettiðimiz yenilikçi mesleki eðitimin destekçisi olacaktýr" diye konuþtu.

Paylaþ :
Milyonlarca çalýþan emekliyi ilgilendiren haber! Genel saðlýk sigortasý primi gündemde
Öðrenciler okul bahçesinde zeytin topladý
Ýlk defa düzenlenen insansýz deniz aracý yarýþmasý otonom sürüþleriyle tamamlandý
Hatayspor, Trabzonspor maçýna hazýrlanýyor

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.