sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

NORVEÇ, ÝRLANDA VE ÝSPANYA FÝLÝSTÝN DEVLETÝNÝ RESMEN TANIMA KARARI ALDI

  •  22 Mayýs 2024 Çarþamba 12:33

Ýsrail’in 7 Ekim’den bu yana yoðun saldýrýlar düzenlediði Gazze Þeridi’nde hayatýný kaybedenlerin sayýsý 35 bini aþtý. Katliamlar, dünyanýn gözü önünde devam ederken Norveç, Ýrlanda ve Ýspanya Filistin devletini resmen tanýma kararý aldý.

Ýsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldýrýlarýna dünyanýn pek çok yerinden ses yükseliyor. Düzenlenen protestolarýn yaný sýra uluslararasý arenadaki devletler de Filistin'i tanýma kararý alýyor. Son olarak Norveç, Ýrlanda ve Ýspanya Filistin devletini resmen tanýyacaklarýný ilan etti.

 

 

Norveç Baþbakaný Jonas Gahr Stoere, Filistin'i tanýyacaklarýný bildirdi. Baþbakan Stoere, "Ýsrail-Filistin sorunundaki tek çözümü canlý tutmaya devam etmeliyiz. O da yan yana, barýþ ve güven içinde iki devletli çözüm" dedi. Stoere, Filistin'i tanýma kararý almalarýndaki bir diðer etkenin ise, "Acýmasýz savaþ sýrasýnda zeminini kaybeden ýlýmlý güçlere destek vermek" olduðunu sözlerine ekledi.

 

 

Ýrlanda, Ýspanya, Malta ve Slovenya "doðru koþullar" oluþtuðunda Filistin devletini tanýmaya hazýr olduklarýný ortak açýklamayla duyurmuþtu. Ýrlanda Baþbakaný Simon Harris'in, bugün Filistin'i tanýyacaðýný açýklamasý bekleniyor.

 

 

Ýrlanda Baþbakan Yardýmcýsý ve Dýþiþleri Bakaný Micheal Martin'de geçtiðimiz günlerde yaptýðý açýklamada ülkesinin mayýs ayý sonuna kadar Filistin devletini tanýyacaðýndan emin olduðunu söylemiþ ancak gün vermemiþti.

 

 

Ýspanyol Parlamentosu'nda milletvekillerine hitap eden Sanchez, Ýspanya'nýn 28 Mayýs'ta Filistin Devleti'ni tanýyacaðýný söyledi. Konuþmasý parlamentoda alkýþlarla karþýlanan Sanchez "Filistin'i birçok nedenden ötürü tanýyacaðýz. Bu durumu 'barýþ, adalet ve tutarlýlýk' kelimeleriyle özetleyebiliriz. Ýki devletli çözüme saygý gösterildiðinden ve karþýlýklý güvenlik garantileri olduðundan emin olmalýyýz. Ýki tarafýn barýþ için müzakere etmesi þart. Ýþte bu nedenle Filistin'i tanýyoruz."

 

 

Ýsrail, Filistin devletini tanýyacaðýný duyuran Ýrlanda ve Norveç'teki büyükelçilerini geri çaðýrma kararý aldý. Ýsrail Dýþiþleri Bakanlýðýndan yapýlan yazýlý açýklamada, Dýþiþleri Bakaný Yisrael Katz'ýn Dublin ve Oslo'daki Ýsrail büyükelçilerini istiþare için "Derhal" ülkeye çaðýrdýðý belirtildi. Büyükelçililerin, Ýrlanda ve Norveç'in Filistin devletini tanýyacaðýný duyurmasý nedeniyle geri çaðýrýldýðý ifade edildi.

 

Dýþiþleri Bakaný Katz, Ýspanya'nýn da Filistin devletini tanýma kararý almasý durumunda benzer adýmý atarak Ýsrail'in Madrid Büyükelçisinin de geri çaðrýlacaðýný kaydetti. Ýrlanda'nýn ardýndan Norveç Dýþiþleri Bakanlýðý, bugün yaptýðý açýklamada, uluslararasý hukuka ve ilgili Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararlarýna uygun þekilde Filistin'i tanýyacaðýný duyurmuþtu.

 

 

Filistin devletini halihazýrda Bulgaristan, Polonya, Çekya, Romanya, Slovakya, Macaristan, Güney Kýbrýs Rum Yönetimi ve Ýsveç olmak üzere 8 Avrupa Birliði üyesi tanýyor.

 

 

Dýþiþleri Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada; "Ýspanya, Ýrlanda ve Norveç'in, Filistin Devleti'ni tanýyacaklarýný açýklamalarýndan büyük memnuniyet duyuyoruz" ifadelerine yer verildi.

Paylaþ :
KULÝSLERÝ HAREKETLENDÝREN ÝDDÝA: ASGARÝ ÜCRET TEMMUZ AYINDA 21 BÝN 320 LÝRAYA ÇIKACAK
DOÐU AKDENÝZ ÝÇÝN ’KUVVETLÝ GÖK GÜRÜLTÜLÜ SAÐANAK’ UYARISI
KANLIDÝVANE’DE MÜZÝK TARÝHLE BULUÞTU
BASKETBOL SÜPER LÝGÝ’NDE ÞAMPÝYON FENERBAHÇE

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.