sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

KURAKLIÐA DAYANIKLI KESTANE ALTERNATÝF OLDU, GELÝRÝYLE YÜZ GÜLDÜRÜYOR

  •  17 Kasým 2022 Perþembe 10:33

Mersin’in yüksek kesimlerinde kuraklýða dayanýklý gelir getirici ürün olarak yetiþtirilmeye baþlanan Akdeniz kestanesinin üretiminin yaygýnlaþtýrýlmasý için çalýþma baþlatýldý. Bu yýl kilosu 80 liraya kadar alýcý bulan ve yoðun talep gördüðü belirtilen kestaneleri yetiþtiren üreticilere verim ve kalitenin daha da arttýrýlmasýna yönelik teknik destek de saðlanacak.

Küresel iklim deðiþikliði son yýllarda tarýmda kuraklýða dayanýklý alternatif ürünleri öne çýkarýyor. Üreticiler az yaðýþ alan bölgelerde suya daha az ihtiyaç duyan, kuraklýða dayanýklý ve daha iyi gelir saðlayacak ürünlere yöneliyor. Akdeniz'in yüksek kesimlerinde Toros Daðlarý'nýn eteklerinde yýllar önce bu amaçla yetiþtirilmeye baþlanan Akdeniz kestanesinin üretiminin yaygýnlaþtýrýlmasý ve geliþtirilmesi amacýyla tarým ve orman müdürlüðü ekiplerince çalýþma baþlatýldý.

Ýlçeye baðlý yayla köylerinden Sarýkaya'da 2013 yýlýnda kurulan örnek Akdeniz kestanesi bahçesinde incelemelerde bulunulurken, üretimin yaygýnlaþtýrýlmasý, daha fazla ekonomik gelir saðlamasý amacýyla üreticilere artýk teknik destek de verilecek.

"Dünyada küresel bir iklim deðiþikliði var ve su çok önemli"

Yapýlan çalýþmayla ilgili bilgi veren Erdemli Ýlçe Tarým ve Orman Müdürü Mesut Yýldýz, kestanenin üretim alanlarýný arttýrarak hem ekonomiye katký saðlamak, hem de üreticilerin gelirine destek olmayý amaçladýklarýný söyledi.

Yýldýz, "Kestane çok fazla suyu sevmiyor, rutubetli ortamý sevmiyor. O yüzden bizim yayla bölgelerimizde bin rakým üzeri ve rutubetin az olduðu bölgelerde, 3 yaþýna kadar sulama istiyor ama 3 yaþýndan sonra su da istemiyor. Malum dünyada küresel bir iklim deðiþikliði var ve su çok önemli. Bu bölgede sulama imkanýmýz kýsýtlý olduðu için yaylalarýmýzda kestanenin üretim alanlarýný arttýrarak hem ekonomiye katký saðlamak, hem de üreticilerimizin gelirine bir destek olmak amacýyla kestanenin saha çalýþmalarýna yardýmcý olup projeler yaparak üretim alanlarýnýn geniþletilmesini istiyoruz" dedi.

"Sezonda fiyatý 70 ila 80 lira arasýnda"

2013 yýlýnda atýl arazisine kestane bahçesi kuran üretici Nihat Teke de, kestanenin oldukça masrafsýz bir ürün olduðuna dikkat çekerek, "Ýçindeki otlarý biçiyoruz, budamasýný yapýyoruz. Baþka hiçbir masrafý yok, sezonda da fiyatý 70 ila 80 lira arasýnda. Bu yýlda çok þükür" diye konuþtu.

Kestane üretiminin yaygýnlaþmasýna öncülük eden üreticilerden Zeki Muti ise "Erdemli Ýlçe Tarým ve Orman Müdürlüðümüzle beraber bu kestanelerimiz Erdemlimize ve köylerimizin ekonomisine büyük bir katký saðlayacak. Üretimini ve dikimini çoðaltacaðýz" þeklinde konuþtu.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE TRAKTÖR ÞARAMPOLE DEVRÝLDÝ: 1 ÖLÜ
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
MERSÝN BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYESÝ ERKEK BASKET TAKIMI YARI FÝNAL’DE

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.