sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

ATIL ARAZÝ TARIMA KAZANDIRILDI,HER BÝR AÐACI 25-30 KÝLO MEYVE VERÝYOR

  •  15 Kasým 2022 Salý 10:20

Mersin Erdemli’de üniversite mezunu genç çiftçi atýl vaziyetteki araziyi ayva bahçesine çevirerek her bir aðaçtan 25-30 kilogram arasýnda verim almaya baþladý. Tarým kazandýrýlan alanda yetiþen aromasý ve kalitesiyle dikkat çeken ’ Ekmek ayvasý’nýn bazýlarý bir kilograma kadar geldiði, her bir tanesinin ortalama 500 gram olduðu belirtildi.

Türkiye'nin yaþ sebze ve meyve üretiminde ilk sýralarda yer alan Mersin'de çiftçilik önemli bir geçim kaynaðý olurken, gençler de atýl arazileri deðerlendirmeye çalýþýyor. Dýþ Ticaret Bölümünü bitiren 25 yaþýndaki Murat Arslantaþ'ta üniversiteden mezun olduktan sonra döndüðü Erdemli ilçesine baðlý Karayakup köyünde çiftçilik yapmaya baþladý. Ailesine yardým eden Arslantaþ, atýl bir araziyi de üretime kazandýrdý. Atýl vaziyetteki araziye 3 yýl önce köye döndüðünde ayva fidanlarý dikti. Fidanlar büyüdü meyve vermeye baþladý. Geçen yýl aðaç baþýnda 10-15 kilogram ürün alan Arslantaþ, bu sene her bir aðaçtan 25-30 kilogram ayva toplamaya baþladý. Hasadý baþlayan ayvalarýn birinci kalitesi 8-10 TL arasýnda, ikinci kalitesi ise 5 TL civarýnda bahçeden alýcý bulduðu belirtildi.

Üniversite mezunu genç bir giriþimci olduðunu belirten Murat Arslantaþ,"Genç giriþimci olarak bir þeyler yapmak zorundaydým. Burasý atýl araziydi, 3 yýl önce ayva dikmeyi planlayarak fidanlarý toprakla buluþturdum. Ýnþallah genç giriþimci olarak farklý planlarým da var onlarý da gerçekleþtiririm. Geçen yýl 15 kilogram civarýnda verim aldým, bu sene hasadýmýza baþladýk. Her bir aðaçtan 25-30 kilogram civarýnda verim alýyorum. Bahçede birinci kaliteyi 8-10 TL'ye ikinci kaliteyi de 5 TL civarýnda satýyoruz" dedi.

Cinsinin 'ekmek ayvasý' olduðuna deðinen Arslantaþ, aromasý ve kalitesiyle muazzam bir meyve olduðunu aralarýnda bir kilogram gelenlerin bile çýktýðýný belirterek her birinin ortalama 500 gram olduðunu kaydetti.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE TRAKTÖR ÞARAMPOLE DEVRÝLDÝ: 1 ÖLÜ
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
MERSÝN BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYESÝ ERKEK BASKET TAKIMI YARI FÝNAL’DE

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.