sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MERSÝN’DE 12 MAHALLEDE YEREL BUÐDAY ÜRETÝLECEK

  •  8 Kasým 2022 Salý 11:32

Mersin Büyükþehir Belediyesinin 2020 yýlýnda Bahri Baðdaþ Uluslararasý Tarýmsal Araþtýrma Enstitüsü Müdürlüðü ile birlikte baþlattýðý ‘yerel buðday çeþitlerinin yerinde korunmasý ve pazarlanmasý’ projesinde, 12 mahallede 58 üreticiye ulaþýldý.

Proje, Silifke'nin Balandýz Mahallesi'nin ardýndan Çamlýca, Çadýrlý, Cýlbayýr, Gökbelen, Ýmamuþaðý, Senir, Uþakpýnarý, Pelitpýnarý, Uzuncaburç, Tosmurlu ve Ovacýk mahallelerinde yaþayan üreticilere de ulaþtýrýldý. Þu anda 12 mahallede toplam 58 üreticiye, 290 dekar alana ekim yapýlabilecek þekilde tohum ve gübre desteði saðlandýðýný belirten Tarýmsal Hizmetler Dairesi Baþkanlýðý'na baðlý Ziraat Teknikeri Ali Karakýþ, "Projemizden faydalanan üreticilerin hem gübre hem de tohum desteðini Büyükþehir Belediyesi karþýlýyor. Bu proje, 2020 yýlýnda Silifke Balandýz'da baþlattýðýmýz yerel sarý buðday çeþitlerinin ekiminin devamý niteliðindedir. Proje çerçevesinde Balandýz'dan 13 üreticiyle 65 dekar alanda baþlattýðýmýz proje, þu anda Silifke'de toplam 12 mahalleden 58 üreticiyle 290 dekar alana ulaþtý” dedi.

Projeyle atalýk sarý buðday çeþitlerinin gelecek nesillere aktarýlmasýný ve kültürel mirasa sahip çýkmayý hedeflediklerini ifade eden Karakýþ, “Ayrýca projemizden faydalanan üreticilerimiz ürünlerini hasat ettikten sonra, Büyükþehir Belediyesi veya Mersinden Kadýn Kooperatifi aracýlýðý ile uygun koþullarda pazarlama þansýna sahip oluyor” diye konuþtu.

Büyükþehir Belediyesi tarafýndan verilen ve yöre halký tarafýndan ‘yayla buðdayý' olarak bilinen atalýk tohumlarý toprakla buluþturan Çamlýca Mahallesi Muhtarý Arif Usca, “Büyükþehir Belediye Baþkanýmýz, bize tohumluk buðday daðýttý. Herkes tarlasýna ekimini yaptý. Bu buðdayýn özelliði soðuk havalarda oluþan don olayýndan pek etkilenmemesi” þeklide konuþtu.

Verilen desteðin aile bütçelerine de önemli katký sunacaðýný dile getiren Usca, “Bu buðdayýn normalde maliyeti fazla. Sadece gübrenin çuvalý 930 lira. Ben buraya hem yem hem de tohumluk buðday için her yýl 3 çuval gübre atardým. Baþkan bizden desteðini esirgemedi. Bu destek devam edecek diye düþünüyorum" diye konuþtu.

Geçtiðimiz yýl kuraklýktan dolayý yaptýklarý ekimden hasat elde edemediklerini söyleyen vatandaþ Doðan Genç ise “Zaten tohumluk buðdayýmýz ve yiyecek bazlamamýzýn unu yoktu. Vahap Seçer Baþkaným bize tohum göndermiþ, bugün tarlamýza atýyoruz. Aile bütçeme çok çok katkýsý olacak. Bir de tohum arý olduðu için, verim de iyi olacak diye düþünüyorum. Burada yetiþen buðdayla ev halkýmý geçindireceðim, çoluðumu çocuðumu okutacaðým, ailemi besleyeceðim. Þu anda deðil tohumu, unu bile parayla alýyorum” dedi.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE EV YANGINI: 1 YARALI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
ÖZCAN KIZILTAN ÝLE YOLLAR AYRILDI

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.