sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

AVRUPA’DAN TALEP ÜSTÜNE TALEP GELÝYOR, DOMATES ÜRETÝCÝSÝNÝN YÜZÜ GÜLÜYOR

  •  2 Kasým 2022 Çarþamba 14:53

Türkiye’nin yaþ sebze ve meyve üretiminde ilk sýralarda yer alan Mersin’de açýkta yetiþtirilen iç ve dýþ piyasanýn önemli bir kýsmýný karþýlayan domateste hasat yoðun olarak sürüyor. Bu yýl hem verimin hem de fiyatýn iyi olmasý çiftçilerin yüzünü güldürürken özellikle Romanya, Ýspanya, Fransa ve Ýngiltere gibi ülkelere ciddi oranda ihracat yapýldýðý kaydedildi.

Türkiye'de domates üretiminin en çok yapýldýðý ilk 5 il içerisinde yer alan Mersin'de sezonda 1 milyon 200 bin ton ürün alýnýyor. Mersin genelinde en çok üretim ise Erdemli ilçesinde gerçekleþtiriliyor. Kýþýn örtü altý yazýn ve sonbaharda ise açýkta yapýlan üretimle ilçede yýlda 600 bin tondan fazla domates hasadý yapýlýyor. Güz domatesi olarak bilinen sezonun açýktaki son üretiminin hasadý da yoðun olarak sürerken, bir çok ülkeden talep gelmesi ise çiftçinin yüzünü güldürüyor. Tarlada birinci kalite domates 11 TL'ye kadar alýnýrken, kýrmýzýlar iç piyasaya, ala çakýr ile pembe toplanan ürünler ise Avrupa'ya gönderiliyor. Bu sene Rusya, Irak, balkanlarýn yaný sýra Avrupa ülkelerinden özellikle Romanya, Ýspanya, Fransa ve Ýngiltere gibi ülkeler den de yoðun talep geldiði bildirildi.

Bereketli bir yýl oldu

Karayakup Köyü'nde domates üreticiliði yaptýðýný anýmsatan Mustafa Yýldýz,” Sezon baþýndan beri bereketli bir yýl oldu. Birinci kalite 8 ile 11 TL arasýnda, ikinci kalite 4 ile 4,5 TL arasýnda gidiyor, iyi bir fiyat. Domateslerimiz Temmuz 15'de ektik. Bu domates güzlük olarak geçiyor. Yazýn fideleri gýdalý güneþi alýyor. Gayet lezzetli bir domates, alanlarda memnun satýcý olarak biz de memnunuz” dedi.

Ürünlerin tarladan organik olarak geldiðini aktaran tarým iþçilerinden Meryem Yýldýz, paketlemesini rengine ve boyuna göre çakýr ile yeþil olarak yurtdýþýna gidecek þekilde hazýrladýklarýný kaydetti.

"Ne kadar gurur duysak az, çünkü Avrupa'yý dünyayý doyuruyoruz"

Þuanda hasadý yapýlan domateslerin fidelerinin Haziran ile Aðustos ayýnda toprakla buluþtuðunu hatýrlatan Ziraat Odasý Meclis Baþkaný Aþkýn Þahin ise” O fidelerin þuanda hasadýný gerçekleþtiriyoruz. Hasadýný yaptýðýmýz ürünleri bir tesisin içerisinde ihracat için hazýrlýyoruz. Bu yýl verim gayet güzel oldu. Kök baþý ortalama 4 ile 7 kilogram arasýnda verim aldýk. Geçen yýla göre bu sene verimimiz gayet iyi. Bu yýl Erdemli çiftçisi için çok özel bir yýl oldu. Çünkü dünya da hem ekonomik, hem enerji krizinin ve kýtlýðýn olduðu dönemlerde ülkemizde 40-50 derece sýcakta herkesin tatil yaptýðý ortamda çiftçimiz ille de üretim diyerek fidelerini toprakla buluþturdu” diye konuþtu.

Bu yýl Avrupa'nýn deðiþik yerlerine ihracat yaptýklarýna da deðinen Þahin,” Özellikle Romanya, Ýspanya, Fransa, Ýngiltere'ye ihracat yapmanýn gururunu yaþýyoruz. Ýnþallah çiftçilerimiz önümüzdeki yýllarda bölgemizdeki tesislerin daha fazla artmasý sebebiyle ihracat pazarýna yön veririz. Ayný zamanda dünyayý doyururuz diyorum. Erdemli çiftçisi ile ne kadar gurur duysak azdýr, çünkü Avrupa'yý dünyayý doyuruyoruz” diyerek sözlerini tamamladý.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE EV YANGINI: 1 YARALI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
ÖZCAN KIZILTAN ÝLE YOLLAR AYRILDI

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.