sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

BU TAVUKLARIN YUMURTASI YURT ÝÇÝNDE 80, YURT DIÞINDA 150 LÝRA

  •  1 Kasým 2022 Salý 10:41

Mersin’de 4 yýl önce çocuklarýnýn doðal yumurta tüketmesi için lükse kaçýp süs tavuðu hobisine baþlayan 2 çocuk babasý Volkan Özcan, þimdilerde 250 anaç ile yýllýk 10 bin yumurta alacaðý önemli bir gelir kapýsý oluþturdu. Bir birinden farklý ve güzel görünümlü 25 türden 250 tavuða sahip olan Özcan, anaçlarý bin 500 TL’ye kadar, yumurtalarýný da yurt içinde 80, yurt dýþýnda ise 150 TL’ye kadar satmasý ’altýn yumurtlayan’ tavuk hikayesini akla getirdi.

Erdemli ilçesinde 2 çocuk babasý Volkan Özcan, 4 yýl önce çocuklarýnýn taze yumurta tüketmesi için eþinin isteði üzerine tavuk almaya karar verdi. Ýlk önce köy tavuðu almayý düþünen Özcan, sosyal medyadan paçalý, kakülleri olan süs tavuklarýný görünce 'bunlarýnda yumurtasý yenir' diyerek onlardan almaya karar verdi. Ýlk önce bir çift alan daha sonra araþtýrma yaparak farklý cinslerini görüp onlardan da alan Özcan'ýn bu durum hobisi oldu. Her geçen gün hobisi artan Özcan, süs tavuklarýndan aldýðý yumurta ile civ civ de üretmeye baþlayarak ticaretine de atýldý. Bir birinden farklý 25 cinsten 250 süs tavuðu sahibi olan Özcan geçen yýl yurt içinin yaný sýra Afrika, orta doðu ve Avrupa ülkelerine 7 bin 500 adet yumurta ile çok sayýda anaç sattý. Bu sezonda 10 bin yumurta satmayý hedefleyen Özcan, yurt içinde yumurtalarýn 20 ile 80 TL arasýnda, yurt dýþýnda ise 7-8 dolar bandýnda talep gördüðünü aktardý.

Afrika'dan Avrupa'ya kadar gidiyor

Süs tavuðu yetiþtiriciliði yaptýðýný anýmsatan Volkan Özcan, "Evde çocuklarýma doðal yumurta yedirme hevesiyle baþladý. Süs tavuklarýný gördüm bundan 4 yýl önce, 'süs tavuðu yumurtasý yiyelim' dedim. Hani biraz lükse kaçmýþ gibi oldu ama dedim bu da yeniyor, o da yeniyor köy tavuðu yumurtasý veya doðal yumurta. Daha sonra bir çift süs tavuðu aldým, merak ettim. Onun sonucunda heves arttý. Süs tavukçuluðunu o zamana kadar bilmiyordum, süs tavukçuluðu diye bir sektör olduðun öðrendim. Müstakil de evim var, çeþitli kümesler yapmaya baþladým. Tahta kümesler yaptým, saðlýksýz olduðunu öðrendim. Demir kümeslere dönmeye baþladým. Kümeslerimi daha profesyonelleþtirmeye kara verdim. Þuanda toplam 25 farklý ýrkýmýz bulunuyor. Buna istinaden 250 anaç hayvanýmýz var. Tabi bunlarýn civcivleri de mevcut. Hobi olarak baþladýðým süs tavukçuluðunda geçen yýl edindiðim yumurta sayýsý 7 bin civarýydý. Bu yýl ki hedefimiz 10 bin civarý. Ve bu yumurtalarý yurt içi ve yurt dýþý olarak satýþýný gerçekleþtiriyoruz. Yurt dýþýnda Afrika, Avrupa ülkeleri, Irak, Suriye ve özellikle Azerbaycan'a yoðun bir þekilde gönderim yapýyoruz. Yurt içinde de bütün illere gönderim saðlýyoruz" dedi.

Yumurtalar yurt dýþýna 7-8 dolara diyor

Yurt içinde ve dýþýnda hem tavuklarýn hem de yumurtalarýnýn fiyatýnýn ýrka göre deðiþtiðine dikkat çeken Özcan, "Nadir bulunan ýrklar var, ülke içinde çok bulunan ýrklar var. Nadir bulunan ýrklarýmýzýn yumurtalarý yurt dýþýnda 7-8 dolar bandýnda gidiyor. Yurt içine de yine ýrkýna göre deðiþiyor,

20 liradan baþlýyor, 70-80 liraya kadar yumurta fiyatlarý ülke içinde kuluçkalýk olarak satýlabiliyor" diye konuþtu.

Elinde hem Türkiye'de hem de yurt dýþýnda nadir bulunan ýrklardan da olduðuna dikkat çeken Özcan, anaç fiyatlarýnýn da 250-300 liradan baþlayýp cinsine göre bin 500 liraya kadar satýldýðýný kaydetti.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE TRAKTÖR ÞARAMPOLE DEVRÝLDÝ: 1 ÖLÜ
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
MERSÝN BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYESÝ ERKEK BASKET TAKIMI YARI FÝNAL’DE

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.