sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

YURT DIÞINDA KÝLOSU 500 DOLAR

  •  27 Ekim 2022 Perþembe 10:15

Mersin’de ‘Eðriçayýr Yaylasý’nda 300 yýldýr organik olan üretilen ve dünyanýn en iyisi seçilen bu yýlda 4 madalya birden alan balýn Total Anti Mikrobiyal Aktivite (TA) deðerlerine sahip olduðu deðerinin ise 16,5 olduðu yapýlan çalýþma ile tescillendi. Yurt dýþýndaki benzer ballarýn fiyatýnýn ise 500 Dolar’a kadar alýcý bulduðu öðrenildi.

Dünya Arýcýlýk Örgütü Apomondia' da dünyanýn en iyi balý seçilerek Türkiye'yi gururlandýran Mersinli arýcý Celal Çay, MÜ Gýda Mühendisliði'nden, Prof. Dr. Mahir Turhan'la yeni bir çalýþma yaptý. Dünyada tedavi amaçlý kullanýlan ballarý tespit eden arýcý Çay ve Prof. Dr. Turhan bölgede elde edilen ballarý Ýngiltere'de araþtýrma yapan laboratuvarda incele yaptýrdý. Eðriçayýr Yaylasý'nda üretilen çiçek balýnýn TA deðerinin dünya standartlarýnda olduðunu tescillendi. Kýsaca adý TA olan sistemde yer alan ballarýn, tedavide kullanýlmalarýnýn yaný sýra dünyanýn en pahalý ballarý olma özelliðini taþýdýðý öðrenildi. Yapýlan çalýþmayla ilk defa bir Türk balýnýn, dünyanýn en pahalý ballarýyla ayný özelliðe sahip olduðu ortaya çýkmýþ oldu. TA deðeri 16,5 çýkan Eðriçayýr Yaylasý balýnýn yurt dýþýndaki benzerlerinin kilogramýnýn 500 Dolar'a kadar satýldýðý belirtildi.

"Balýmýzýn anti mikrobiyal özelliðinin çok yüksek olduðunu tespit ettik"

Yapýlan çalýþma ile ilgili bilgi veren arýcý Celal Çay," Mersin Toroslarýnda, Eðriçayýr Yaylasý'nda 300 yýldan fazladýr organik bal üretiyoruz. 2019 Yýlýnda Montreal'de, Kanada'da balýmýz dünyanýn en iyi balýðý seçildi ve insanlar balýmýzý daha çok þifa ve tedavi amaçlý kullanýyor. Yapmýþ olduðumuz araþtýrmalarda bazý ülkelerde, Yeni Zelanda, Avustralya gibi ülkelerde ballarýn anti mikrobiyal özelliklerine göre satýldýklarýný gördük ve kavanozlarýn üzerinde ne derece anti mikrobiyal özelliðini gösteren ‘TA' deðeri olduðunu. TA deðerinin yükseldikçe hem özelliðinin arttý hem de fiyatýnýn arttýðýný gördük. Bizde Eðirçayýr Yaylasý'nda üretmiþ olduðumuz balýn anti mikrobiyal özelliði olup olmadýðýný merak ettik. Mersin Üniversitesi ile yapmýþ olduðumuz bir çalýþmayla balýmýzýn bir kýsmýný Ýngiltere'deki bir laboratuvara gönderdik ve sonuçlarýnda balýmýzýn anti mikrobiyal özelliðinin çok yüksek olduðunu tespit ettik. Bu çalýþmada Türk ballarýnýn dünyanýn en iyi ballarý arasýnda olduðunu ispatlamýþ olduk. Bizde Türk arýcýlarý olarak yaptýðýmýz bu çalýþmanýn sonucundan dolayý çok mutluyuz, gururluyuz” dedi.

Prof. Dr. Turhan:"TA deðeri 10 ve üzeri olan ballar tedavi için tercih edilmelidir"

Araþtýrmayý yürüten, MÜ Gýda Mühendisliði'nden Prof. Dr. Mahir Turhan, "Ballarda ‘TA' deðeri, ballarýn anti bakteriyel özelliðini gösteren yani tedavi edici özelliðini gösteren deðerdir. ‘TA' deðeri ne kadar yükse olursa balýn tedavi edici özelliðinin o kadar yüksek olduðu anlaþýlýr. Ancak her balýn ‘TA' deðeri yoktur. Yani her bal eþit deðildir. Özellikle ‘TA' deðeri 10 ve üzeri olan ballar tedavi için tercih edilmelidir. ‘TA' deðeri ne kadar yüksekse balýn gücü o kadar faydalý olmaktadýr. Bizde burada bölgemizin sup tropik olmasý özelliði vardýr. Bu nedenden dolayý çalýþmamýzý Eðriçayýr Yaylasý üzerine yaptýk. Bu bölgenin ballarýndan olan Eðriçayýr Yaylasý'ndan elde ettiðimiz ballarda yüksek oranda ‘TA' deðeri tespit ettik” diye konuþtu.

"Bakteriler TA deðerlerine sahip ballara karþý bir direnç göstermemektedirler"

Balýn tedavi edici özelliðine deðinen Prof.Dr. Turhan, “Birçok hastalýðýn tedavisi antibiyotikler ile yapýlmak istenilmektedir. Ancak antibiyotik tedavisinde þöyle bir handikap vardýr, antibiyotiklere karþý bakterilere karþý güçlü bir direnç sergilemektedirler. Ve daha kötüsü bu direnci nesilden nesile aktarmakta ve sürmektedir. Daha güçlü antibiyotik daha güçlü bakteri kýsýr döngüsüne girmektedir. Yapýlan çalýþmalar þunu göstermektir. Bakteriler ‘TA' deðerlerine sahip ballara karþý bir direnç göstermemektedirler. Yani çok eski bir bilgi olan balýn tedavi edici özelliði burada karþýmýza çýkaktadýr. Yani ‘TA' deðerine sahip ballarýn antibiyotik yerine kullanma potansiyelini göstermektedir” diye konuþtu.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE EV YANGINI: 1 YARALI
MERCAN 100. YIL ÝKLÝM VE ÇEVRE BÝLÝM MERKEZÝ BAYRAMDA DA ZÝYARETÇÝLERÝNÝ AÐIRLIYOR
ÖZCAN KIZILTAN ÝLE YOLLAR AYRILDI

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.