sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

BÝN 300 YILLIK ZEYTÝN AÐACI 250 KÝLO ÜRÜN VERDÝ

  •  24 Ekim 2022 Pazartesi 10:42

Türkiye’nin zeytin ve zeytinyaðý üretiminde önemli bir yere sahip Mersin’in Mut ilçesinde bin 300 yýllýk anýt aðaçta sezonu temsilen hasat yapýldý. Vali Ali Hamza Pehlivan’ýn katýldýðý hasatta anýt aðaçtan 250 kilogram zeytin toplandý.

Ýlçeye baðlý Haydar Mahallesi'nde bulunan bin 300 yaþýndaki zeytin aðacýnda hasat programý düzenlendi. Ýlçe Müftüsü Mehmet Öztürk'ün duasýnýn ardýndan hasat yapýldý. Yüz yýllardýr ayakta kalan ve her yýl bereketiyle dikkat çeken bin 300 yýllýk zeytin aðacý bu sene 250 kilogram ürün verdi.

Hasat için bir arada olduklarýný söyleyen Vali Ali Hamza Pehlivan, Mersin'in üretim merkezi olduðunu ifade ederek, "10 üründe Türkiye birincisiyiz. 17 üründe de Türkiye ikincisiyiz. Muzdan eriðe kayýsýdan çileðe kadar birçok ürün ilimizde yetiþiyor. Özellikle de Mut kayýsýnýn üretim merkezi. Türkiye sýralamasýnda ortak üretimde ikinci sýrada olmakla birlikte aðýrlýklý olarak Mut ilçemizde yetiþen sofralýk kayýsýda Türkiye birincisiyiz. Tabi Mut ilçemizde ayný zamanda zeytin de yetiþiyor. Tarsus ve Silifke'de de yetiþmiþ olmakla beraber 269 bin dekar alanda Mut ilçemizde siz de zeytin üretimi yapýyorsunuz" dedi.

Hazýrlanan projelerle teþviklerden çiftçilerin yararlandýrýldýðýný, bu sayede 20 zeytinyaðý fabrikasý ve 11 ayrý zeytin iþleme tesisinin faaliyete geçtiðini belirten Vali Pehlivan, "Sýrtýmýzý dayadýðýmýz zeytinden de anlaþýlacaðý gibi insanlýk tarihi kadar eski ve bu aðaç bin 300 yaþýnda anýt aðaç olarak tescil edilmiþ. Ýlçemizde bu aðacýn dýþýnda 820, 650, 435 olmak üzere üç anýt aðacýmýz daha var. Ýlçede 15 milyona yakýn zeytin aðacý var ülkemizdeki zeytin aðacý toplamýnýn da yüzde 10'u Mut ilçemizde" diye konuþtu.

Konuþmalarýn ardýndan anýt aðaçta zeytin hasadý yapýldý. Aðaçtan bu yýl 250 kilo ürün elde edildi.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE YILDIRIM DÜÞEN MÜSTAKÝL EVDE YANGIN ÇIKTI
ÜREME ÖNCESÝ CARETTALARIN YUVA YAPTIÐI SAHÝLÝ ÖÐRENCÝLER TEMÝZLEDÝ
ÝDMAN YURDU’NDA ADEM ÇAÐLAYAN DÖNEMÝ BAÞLADI

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.