sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

AKDENÝZ BELEDÝYESÝNDEN ÜNÝVERSÝTE ÖÐRENCÝLERÝNE BURS DESTEÐÝ

  •  21 Ekim 2022 Cuma 09:14

Akdeniz Belediye Meclisi, oybirliði ile aldýðý kararla bu yýl üniversitelerin 4 yýllýk bölümünü kazanan Akdenizli öðrencilere 2 bin 300 TL, 2 yýllýk bölüm kazananlara da bin 300 TL burs desteði verilmesini kararlaþtýrdý.

Mecliste, Akdeniz Belediyesinin 2023-2025 bütçesi de 777 milyon 500 bin TL olarak belirlendi.

Akdeniz Belediye Meclisi Ekim Ayý Ýkinci Birleþimi, Belediye Baþkaný Mustafa Gültak baþkanlýðýnda konferans salonunda gerçekleþtirildi. Toplantýda, belediye meclis baþkaný ve üyelerine, 2023 yýlý içinde meclis ve komisyon toplantýlarýna katýldýklarý her gün için ödenecek huzur hakký miktarý ve 2023 mali yýlý vergi, resim, harç ve ücret tarifeleriyle ilgili komisyonlardan gelen konular oybirliði kabul edildi.

Performans programý ve bütçe görüþüldü

Mecliste, 2023 mali yýlý performans programý ile 2023 mali yýlý bütçesi ile ilgili plan ve bütçe komisyonundan gelen konular da görüþüldü. 2020-2024 dönemi stratejik planýn 3'üncü uygulama dilimi olan 2023 dönemi için hazýrlanan performans programýnda kaynak tespitleri, performans programýnda yer alan faaliyetlerin toplamý 172 milyon 335 bin TL olarak açýklandý. Genel yönetim giderleri bütçe içi 591 milyon 3 bin TL, genel yönetim giderleri bütçe dýþý kaynak 0 TL, diðer idarelere transfer edilecek kaynak toplamý da 14 milyon 162 bin TL olmak üzere toplam 777 milyon 500 TL olduðu açýklandý. Meclis üyelerinin oyuna sunulan 2023 mali yýlý performans programý, üyelerin görüþ ve eleþtirilerini belirtmesinin ardýndan oyçokluðu ile kabul edildi.

“Bugünkü bütçenin sorumlusu 15 yýl burayý yöneten HDP yönetimidir"

Bütçenin hazýrlanmasýnda emeði geçen bürokratlar ve meclis üyelerine teþekkür eden Baþkan Gültak, HDP'li meclis üyelerinin bütçeye iliþkin eleþtirilerine de yanýt verdi. Akdeniz dýþýndaki merkez ilçe belediyelerinin bütçeyi doðru kullanýp makine ikmal sahalarýný iþ makinesi, araç, gereç ve teçhizatlarla doldurduklarýnýn altýný çizen Gültak, “Peki Akdeniz Belediyesi geçmiþte ne yapmýþ? Bir tane kamyon, bir tane kepçe, bir tane ekskavatör mü almýþ? Geçmiþte ben yönetmedim belediyeyi, sizler veya arkadaþlarýnýz yönetti. Bugün bu bütçenin en büyük giderlerinden bir tanesi, biz çöpü toplamak zorundayýz, park ve bahçelere hizmet vermek zorundayýz. Belediyenin en önemli görevlerinden biri bu ve kiralama yöntemiyle yapmak zorundayýz. Bundan 15-20 yýl önce Toroslar, Yeniþehir ve Mezitli'yi yöneten arkadaþlar, para biriktirip 2'þer, 3'er kamyon, ekskavatör, greyder alýrken, Akdeniz Belediyesi ise bunu ýskalamýþ, üstüne de borç býrakmýþ. Ben de hizmetlere daha çok bütçe ayýrmak isterim. Ama asli görevlerimiz olan çöpü toplamak, temizlik yapmak, park-bahçelerle ilgili kritik görevleri yerine getirebilmek için bu araçlarý kiralamak gerekiyor. Dolayýsýyla bugün bütçenin önemli bir kýsmýnýn bu hizmetlere gitmesinin müsebbibi ben deðil, 15 yýl burayý yöneten HDP yönetimidir” dedi.

“Söylendiði gibi 50 milyon TL deðil, 22 milyon TL borçlanma aldýk”

Farklý müdürlükler tarafýndan bütçeden yapýlan çeþitli harcamalar hakkýnda da meclis üyelerini bilgilendiren Baþkan Gültak, muhalif üyelerin, Akdeniz Belediyesinin 50 milyon TL borçlandýðý yönündeki eleþtirilerine de þöyle yanýt verdi; “Þu ana kadar 22 milyon TL borçlanma aldýk. Yeni borçlanmayý da þu ana kadar kullanmayý düþünmüyoruz. Bu konuda bir algý oluþturuluyor. Sanki ‘50 milyon TL borcu aldýk da cebe atýk, bitirdik' gibi. Öyle bir þey yok. Evet, bu borcu resmiyette aldýk ama fiiliyata baktýðýnýzda þu ana kadar Ýller Bankasý'na da sorabilirsiniz, 22 milyon TL borçlanma aldýk. Geçen hafta itibariyle de sathi kaplamaya baþladýk. Ayýn 14'ünde ihale bitti, itiraz süresini bekliyoruz. Bu süre de bittiðinde sýcak asfalt dökmeye baþlayacaðýz. Ýþte o zaman o 22 milyon TL'yi de kullanmaya baþlayacaðýz, sýcak asfalt sorunumuzu da böylelikle çözmüþ olacaðýz. Yani 50 milyon TL borçlanma istedik; 22'sini kullandýk, 28'i de duruyor. Burada 80 milyon TL bir finansman da var. Bunun ne olacaðýný henüz bilmiyoruz, önümüzdeki sene durumlara bakacaðýz. Bunu ‘kullanacak mýyýz, ya da ne kadarýný kullanacaðýz?' O tamamen, bütçe ile Türkiye ve dünya þartlarý, dünya ekonomisi ile alakalý iþler.”

Baþkan Gültak'ýn konuþmasýnýn ardýndan 2023-2025 yýlý bütçe kararnamesi de madde madde görüþülerek, hizmet birimleri için gösterilen toplamda 777 milyon 500 bin TL bütçe ödeneði verilmesi, meclis üyelerinin görüþ, öneri ve eleþtirilerini anlatmasýndan sonra tek tek oylandý ve oyçokluðu ile kabul edildi.

Akdenizli üniversite öðrencileri ödüllendirildi

Meclis toplantýsýnda ayrýca 2022-2023 eðitim-öðretim yýlýnda Yüksek Öðretim Kurumlarý Sýnavý (YKS) sonucu devlet üniversiteleri ve yüksekokullarýný kazananlar ile Türkiye ve KKTC'de yerleþik vakýf üniversitesi ile yüksekokullarýný tam burslu kazanan, ailesi Akdeniz ilçesinde ikamet eden öðrenciler de ödüllendirildi.

Akdeniz Belediye Baþkaný Mustafa Gültak, üyelerin önerisi üzerine meclise yeni bir teklif sunarak 4 yýllýk bölüm kazanan öðrencilere 2 bin 300 TL, 2 yýllýk bölüm kazananlara da bin 300 TL burs desteði verilmesini oyladý. Baþkanýn sunduðu teklif, meclis üyelerinin oybirliði ile kabul edildi. Toplantýda, kamu yararýna çalýþan Türk Kýzýlay'ý tarafýndan yürütülen insani yardým çalýþmalarýna destek ve katký saðlanmasý amacýyla, hazýrlayacaklarý projelerinde kullanýlmak üzere 50 bin TL nakdi yardým yapýlmasý ile konu da görüþüldü. Meclis üyelerinin oybirliði ile teklif kabul edildi.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE YILDIRIM DÜÞEN MÜSTAKÝL EVDE YANGIN ÇIKTI
ÜREME ÖNCESÝ CARETTALARIN YUVA YAPTIÐI SAHÝLÝ ÖÐRENCÝLER TEMÝZLEDÝ
ÝDMAN YURDU’NDA ADEM ÇAÐLAYAN DÖNEMÝ BAÞLADI

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.