sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

KISMETÝ BAHÇESÝNE GELDÝ, ÞÝMDÝ TANE TANE SATIYOR PARA KAZANIYOR

  •  17 Ekim 2022 Pazartesi 13:09

Türkiye’de "kudret narý" (momordica charantia) olarak bilinen tropikal meyvenin bahçesinde kendiliðinden çýkýp ürün vermesiyle yetiþtiriciliðine baþlayan Mersinli çiftçi, haftada 100 kilogram hasat yaparak, tanesini 10 TL’den satýp ciddi bir kazanç saðlýyor.

Erdemli ilçesi Yüksek Mahallesi'nde ikamet eden 3 çocuk babasý Nazif Seyran, yýllarca örtü altýna 2 dönümlük arazisinde sebze yetiþtirerek geçimini saðladý. Ciddi bir kazanç saðlamadýðý için seracýlýðý býrakan Seyran, bahçesinde organik meyve ve sebzeleri yetiþtirip satmaya baþladý. 5 yýl önce de sulama borularýnýn geçtiði tarlasýnýn kenarýnda farklý bir meyve veren bitkinin kendi kendine çýktýðýný gördü. Sulama suyuyla gelip bahçesinden çýktýðýný düþündüðü fidenin yetiþenin ilk meyvesini koparýp ziraatçýlara danýþan Seyran bunun "kudret narý" olduðunu ve üretimini yaparsa ciddi bir gelir elde edeceðini öðrendi. Kendi çýkan fidenin verdiði çok sayýda meyvenin çekirdeklerinden onlarca fide alan Seyran, bahçesinin çevresine ekti. Her yýl yaklaþýk 8 ay boyunca haftalýk 100 kilograma yakýn ürün hasat eden Seyran, tanesini 10 TL'den satarak ciddi bir kazanç elde etmeye baþladý. Bilenin 10'ar 10'ar, bilmeyenin ise tek tek aldýðý meyvenin saðlýk açýsýndan bir çok faydasý olduðunu belirten üretici, eskiden sebze ekip para kazanamadýðýný þimdi ise gelirinin iyi olduðunu söyledi.

"Bir kýsmet düþtü, çoðalttýk iyi de bir geliri var"

Tarýmla uðraþtýðýný anýmsatan Nazif Seyran, "Organik sebze yetiþtiriyorum, köylü pazarýna götürüp satýyoruz, sipariþ alýyoruz. 4-5 sene önce tarlamýzýn kenarýndan su geçiyordu, birkaç yerde fide çýktý. Yolmadým, yetiþti meyvesi oldu. Bunu ziraatçý arkadaþlara götürdüm, faydalý bir meyve olan 'kudret narý' olduðunu söyleyince ben de çoðalttým. 2 dönüm araziye dikmeye baþladýk. Ýyi de mahsul veriyor. Taneyle satýyoruz. Tanesi 10 lira, elma gibi de yenilebiliyor. Daha önce domates, kabak, fasulye yetiþtiriyorduk, hale gönderiyorduk bir þey kazanamýyorduk. Yukarýdan, havadan bir kýsmet düþtü, biz bunu çoðalttýk, iyi de bir geliri var" dedi.

Talebin iyi olduðunu belirten Seyran, "Bilenler 10'ar tane alýyor, bilmeyenler bir tane alýp orada yiyorlar. Meyvenin bir tanesini mikserde ince ince kýyýyorlar, cam kavanoza býrakýyorlar üzerinden hakiki zeytinyaðý ya da hakiki bal koyup 10 gün, 20 gün bekledikten sonra sabahlarý aç karýna bir kaþýk alýyorlar. Bu mide rahatsýzlýðýna, þekere, kanser dahil her þeye faydalý" diye konuþtu.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE YILDIRIM DÜÞEN MÜSTAKÝL EVDE YANGIN ÇIKTI
ÜREME ÖNCESÝ CARETTALARIN YUVA YAPTIÐI SAHÝLÝ ÖÐRENCÝLER TEMÝZLEDÝ
ÝDMAN YURDU’NDA ADEM ÇAÐLAYAN DÖNEMÝ BAÞLADI

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.