sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

MARKETTE ÝTHALÝ 50, YERLÝSÝ 25 TL: MUZDA HASAT BAÞLADI, BAHÇEDE KÝLOSU 13 TL

  •  14 Ekim 2022 Cuma 11:32

Türkiye’nin muz ihtiyacýnýn yüzde 50’sinden fazlasýnýn üretildiði Mersin’de hasat dönemi baþlarken, bahçede fiyatý 17,5 TL’den 13 TL’ye kadar düþtü. Fiyatýn aþaðý doðru inmesiyle birlikte özellikle marketlerde son haftalarda kilogramý 50 TL’ye dayanan ithali ile 25 TL’yi geçen yerli muzun fiyatýnýn düþmesinin beklendiði kaydedildi.

Ülke genelinde tüketilen her iki muzdan birinin üretildiði Mersin'de, örtü altýnda hasat dönemine girildi. Hasat dönemine girilmesiyle birlikte ara dönemde bahçede 17,5 TL'yi gören yerli muzun birinci kalite fiyatý üretici de 13 TL'ye kadar indi. Hevenklerin alt sýralarýndaki ikinci kalite muz ise üreticiden 6,5 TL'ye alýndýðý belirtildi. Pazarda 18- 22 TL, marketlerde 25 ile 27 TL arasýnda satýlan yerli muzun hasat dönemiyle birlikte biraz daha aþaðý çekilmesi beklenirken, 50 TL'ye yaklaþan ithal muzun da tercih edilmemesiyle fiyatýnýn düþmesinin beklendiði aktarýldý. Üreticiler, vatandaþlara hem aromasý hem taze olmasý hem de aile ve ülke ekonomisine katký saðlamak için ithal yerine yerli muz tüketimine önem verilmesini istedi.

Yeþil hasat ediliyor, iþlenip sarartmaya býrakýlýyor

Hasat dönemi ile birlikte baþta Anamur, Bozyazý ve Erdemli olmak üzere birçok ilçede bulunan seralarda olgunlaþan muzlarýn hevenkleri kesilerek sarartma tesisine götürülüyor. Burada çiçek kýsýmlarý temizlenip, yýkama havuzundan geçirilen ürünler kasalara yerleþtirilip sarartma depolarýna alýnýyor. Yaklaþýk bir hafta sonra talebe göre pazara gönderilen olgunlaþmýþ muzlar tüketiciyle buluþuyor.

Muz iþleme tesisinde çalýþan Ayþe Demirel, kesimden gelen muzlarýn hevenklerinden ayrýldýðýný ve çiçeklerinin temizlendiðini belirterek, kendilerinin paketlenmesini gerçekleþtirip sarartmaya koyduklarýný söyledi.

Ýþleme tesisi þefi Yafes Akça ise, "Yerli muzumuz þu an serada 13 lira. Gayet güzel bir fiyat. Ýthal muza nazaran çok lezzetli ve tatlý bir üründür. Muzun lezzet ve aromasý ithal muza oranla yüzde yüz farklý ve güzeldir. Vatandaþýmýza yerli muzu tavsiye ederim. Damak tadý, lezzet , aroma ve üreticiye destek açýsýndan yüzde yüz yerli muz diyorum" dedi.

"Yerli muz milli servettir, Türkiye'nin ihtiyacýný karþýlayacak þekilde olduk"

Hasadýn baþladýðýný belirten muz üreticisi Ýrfan Özçalýþkan, "Bu aydan sonra inþallah daha fazla olur. Hasat yoðunlaþtýkça fiyat düþüyor. Anamur'dan Adana'ya kadar her tarafta muz var. Fakat vatandaþlarýmýz bazen ithal muza dönüyorlar. Yerli muz bir milli servettir . Bugün tahmin ederim Türkiye'nin ihtiyacýný karþýlayacak þekilde olduk. Ýthal muz tamamen ilaçla ve mumlandýðý için gemide ancak 3 ayda geliyor. Ýthal muzun ne olduðu belli deðil. Bizim muzlarýmýz Türk milletinin aðýz tadýna göre, daha tatlý, daha güzel ve hesaplý. Öbürü 40-50 lira, bunlar 20-25 lira piyasada þu anda. Kesim zamanlarý geldiði için hallerde yýðýlma oluyor, 15 gün içinde fiyat bahçede 17.5 liradan 13 liraya düþtü fiyat. Yerli muz yemekte fayda var, saðlýk yönünden de" diye konuþtu.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE YILDIRIM DÜÞEN MÜSTAKÝL EVDE YANGIN ÇIKTI
ÜREME ÖNCESÝ CARETTALARIN YUVA YAPTIÐI SAHÝLÝ ÖÐRENCÝLER TEMÝZLEDÝ
ÝDMAN YURDU’NDA ADEM ÇAÐLAYAN DÖNEMÝ BAÞLADI

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.