sunrtv.com.tr

Mersin'in Radyosu SUN RADYO FM 96.1

Mersin'in Televizyonu SUN TV

BU SENE BEREKET YILI, DÜNYA TALEP EDÝYOR

  •  6 Ekim 2022 Perþembe 10:27

Türk mutfaðýnýn vazgeçilmezi zeytinyaðýnýn lezzete dönüþen zahmetli yolculuðu baþladý.

Baþta ABD, Avrupa ve Rusya olmak üzere birçok ülkeden yoðun talep gören zeytinyaðý için fabrikalar mesaiye baþlarken, bu senenin ürün kalitesi ve yoðunluðu ile bereket yýlý olduðu olduðu, fiyatýnýn iç piyasada 60-70 TL, ihracatta ise 80 TL civarýnda olduðu kaydedildi.

Türkiye'nin yaþ sebze ve meyvede önemli üretim merkezleri arasýnda ilk sýralarda yer alan Mersin'de geçtiðimiz haftalarda baþlayan sofralýk zeytin hasadýnýn ardýndan þimdi de yaðlýk zeytine geçildi. Baþta Mersin'in Mut, Silifke ve Erdemli ilçeleri olmak üzere kent genelinde sýfýr rakýmdan 800 rakýma kadar her yerde yetiþtirilen zeytinin hem iç piyasada hem de dýþ piyasada raðbet görmesi, üreticinin yaný sýra ülke ekonomisine ciddi bir katký saðlýyor. Yeni yeni bahçelere giren iþçilerin bir kýsmý el taraðýyla, bir kýsmý da elektrikli çýrpma aletleri ile hasadý gerçekleþtiriyor. Yere serilen brandalara dökülen zeytinler, daha sonra iþçiler tarafýndan yapraklarýndan ayýklanarak kasa ve torbalara doldurulup yað fabrikalarýna götürülüyor. Fabrikaya gelen zeytinler önce kazanlara dökülüyor, daha sonra aspiratörden geçirilip yýkanmasýnýn ardýndan kýrýcýya giriyor. 2 saat kýrýcýdan geçen zeytinler, zahmetli yolculuðunu tamamlatýp yaða dönüþüyor. Milyonlarca aðaçtan yaklaþýk 400 bin ton zeytin hasat eden üreticiler, yarýsýný yaðlýk, yarýsýný ise sofralýk olarak tüketiciye sunuyor.

"Zeytinin lezzetli yolculuðu zahmetten geçer"

Zeytin hasadý yapan Mustafa Þahin, "Mersin'de zeytin hasadý baþladý. Bu hasat 1,5 ay sürer, daha yeni baþladý. Bu sene zeytinlerimizde verim güzel, Allah'ýn verdiðine þükürler olsun. Elle hasat var, bizim makinelerimiz var, zeytin çýrpma makinesi. Biz makineyle hasat yapýyoruz. Bayanlarýmýz da brandanýn üzerine döktüðümüz zeytinleri temizleyip kasalara dolduruyor. Zeytinin lezzetli yolculuðu zahmetten geçer, zahmet olmazsa yemek olmaz. Ýþçinin emeðini de bilelim. Pazarda zeytinyaðýnýn kilosu 70 lira, 80 lira demeyelim. Öyle diyenler gelsin bahçede çalýþsýn, zorluðunu görsün, ondan sonra konuþsun" dedi.

"Bu yýl rekolte çok yüksek, güzel bir sezon olacak"

Hem yað ihracatý yapan hem de Erdemli'de zeytinyaðý fabrikasý iþleten Muhammet Gök ise, "2022 yýlý sezonu yeni baþladý, bir haftadýr çekimlerimizi yapýyoruz. Þu anki sýktýðýmýz zeytinler genelde yeþil. Bunlar da erken hasada giriyor. Yað kalitesi çok yüksektir, asit oranlarý düþüktür. Onun için erken hasat için þu anda uygun bir zaman. Ekimin 10'undan sonra ocak ayýna kadar bölgemizde sýfýr rakýmdan 800 rakýma kadar zeytin vardýr. Bölge bölge ocak ayýna kadar sezonumuz hýzlý bir þekilde devam eder. Bu yýl verim, rekolte çok yüksek, geçen yýl vermeyen yýlýydý. 2022 inþallah güzel bir sezon olacak. Hem bizim için hem üreticilerimiz için güzel bir sezon olacak" diye konuþtu.

Avrupa yüzde 80'ine talip, ABD ve Rusya'ya da gidiyor

Ýspanya'da bu yýl rekoltenin çok düþük olduðuna dikkat çeken Gök, "Ýhracat bazýnda talep çok, yüksek fiyatlar, çok çok iyi þu anda. Beklediðimizin üstünde fiyatý var. 60-70 TL bazýnda þu anda. Genelde Avrupa talep ediyor. Tüm ürünlerle ilgili ihracat sýkýntýmýz vardý ülke olarak, þu anda Avrupa bizdeki üretimin yüzde 80'ini çekeceðini söylüyor. En büyük ihracat yaptýðýmýz ülke Amerika Birleþik Devletleri. Daha önce Avrupa'da yoktu, Avrupa talep ediyor. Rusya açýk, þu anda Rusya talep ediyor. Genel anlamda bütün dünyaya ürünümüz inþallah bu yýl güzel bir þekilde gidecek. Türkiye'nin her noktasý iyi, Ege'den Hatay'a kadar vermeyen nokta yok. Bütün üretim çok çok iyi bu yýl" ifadelerini kullandý.

Paylaþ :
MERSÝN’DE AÇIK ALANDA KAYISI HASADI BAÞLADI
MERSÝN’DE ÞÝDDETLÝ RÜZGAR ETKÝLÝ OLUYOR
ÜREME ÖNCESÝ CARETTALARIN YUVA YAPTIÐI SAHÝLÝ ÖÐRENCÝLER TEMÝZLEDÝ
YENÝ MERSÝN ÝDMAN YURDU ANKARA’DA 5-2 KAYBETTÝ

SUN RTV Yayýncýlýk A.Þ.

SUN Radyo ve Televizyon Yayýcýlýk
Mersin'in Televizyonu | www.sunrtv.com.tr

Ulaþým Krokisi

Ýletiþim

Online iletiþim formumuz ile, öneri ve görüþlerinizi bizimle paylaþabilir, detaylý bilgi alabilirsiniz.